IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MEGAPROJEKT PRIVODI SE KRAJU: Spojena konstrukcija mosta koji ruši svjetski rekord, pogledajte senzacionalne snimke iz zraka iz TURSKE… (foto, video)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je u subotu da će most “Canakkale 1915” preko Dardanela biti pušten u funkciju najdalje do 18. marta 2022. godine, na godišnjicu turske pomorske pobjede u Canakkaleu …

CANAKALE: Svijet, Ekonomija, Znimljivosti, vijesti, nedelja, 14.11.2021… 08: 45… MEGAPROJEKT PRIVODI SE KRAJU: Spojena konstrukcija mosta koji ruši svjetski rekord, pogledajte senzacionalne snimke iz zraka iz TURSKE… (foto, video)

Po završetku radova bit će most s najdužim rasponom između betonskih nosača.

Erdogan je boravio u Canakkaleu gdje se obratio na ceremoniji povodom spajanja posljednjeg segmenta konstrukcije mosta “Canakkale 1915” preko moreuza Dardaneli, čime je Turska na još jednoj tački spojila Evropu i Aziju.

“Most ‘Canakkale 1915’ stavit ćemo u funkciju najkasnije do 18. marta sljedeće godine, na godišnjicu naše pomorske pobjede u Canakkaleu”, kazao je Erdogan tokom obraćanja.

Erdogan je također kazao kako će otvorenjem ovog mosta putovanje preko Dardanela trajati svega šest minuta.

“Ulazimo u razdoblje kada sve kopnene, pomorske, željezničke i zračne rute na tri kontinenta počinju prolaziti kroz našu zemlju i naše moreuze”, poručio je Erdogan.

Čitaj još:   KAKO DA ZAOBIĐETE, TOKSINE U HRANI: Savjeti VRIJEDNI bogatstva... (foto)

Erdogan je čestitao svima koji su doprinijeli u planiranju i izgradnji mosta, koji je prvi most na Dardanelima i ukupno četvrti most na turskim moreuzima koji povezuje Europu i Aziju.

Dodao je kako je sada na redu projekat Kanal Istanbul te kazao kako će Turska ostvariti još jedan revolucionarni iskorak u području pomorskog saobraćaja.

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Turske Fuat Oktay, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismalioglu, zamjenici predsjednika stranke AK Parti Binali Yildirim i Numan Kurtulmus i brojne zvanice.

Most “Canakkale 1915” preko moreuza Canakkale, odnosno Dardanela, još jedan je veliki infrastrukturni projekat Turske.​​​​​​​

Most je dug 3.860 metara, odnosno duži od pet kilometara uključujući i vijadukte. Raspon između dva stuba je 2.023 metra, simbolično za obilježavanje 100. godišnjice Republike Turske 2023. godine.

Po završetku radova bit će most s najdužim rasponom između betonskih nosača.

izvor iBalkan.net / agencije AA

Savez boraca NOR- a i antifašisti Crne Gore: Obilježeno 80 godina od Pljevaljske bitke… (foto, video)

Povodom osadmdesetogodišnjice Pljevaljske bitke, Opština Pljevlja u saradnji sa boračkim organizacijama Read more

BOŽANA Jelušić tvrdi: Za smjenu Vlade postoji konsenzus DPS- a i DF- a… (foto, video)

“Zbog ta dva najveća subjekta praktično nijedna manja politička partija Read more