IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crna Gora uvela mjeru: Borovinićka ZABRANILA istu KAŠIČICU za pričest…

Novim mjerama koje su na snazi u CG od danas do 1. decembra, vjerske zajednice su obavezne da svoje aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji…

Zabranjeno je dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe. To ujedno znači i pričešćivanje istom kašičicom.

Obredi uz prisustvo vjernika u vjerskom objektu mogu se obavljati, ali da se obezbedi najmanje 10 kvadratnih metara (m2) prostora po osobi.

„Vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom obavljati uz obezbjeđivanje najmanje četiri kvadratna metra po osobi. Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta. Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe“, ističe se u mjerama.

Vjerske zajednice su obavezne odrediti jednu ili više osoba koje će kontrolisati da li vjernici prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis: Šta je zajedničko JOSIPU Titu, ALBINU Kurtiju, Eskobaru i Baji Pašiću? (foto)

„Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obaveštenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu uz poštovanje nošenja maske i fizičke distance od najmanje dva metra“, ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Takođe, vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez dolaska u vjerske objekte.

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom obavljati uz obezbeđivanje najmanje 4 m2 po osobi.

Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.

izvor: b92.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more