IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Doc. dr VESELIN Konatar: Bezbjednost u Crnoj Gori kompleksna, u vrhu stvaraju agente od uticaja… (foto, video)

Uočava se spoljni uticaje da nijedna država u savremenom svijetu ne egzistira u vakuumu, niti je imuna na spoljne uticaje, a posebno ne male države poput Crne Gore, ističući da je to više nego očigledno…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika , vijesti, petak, 19.11.2021…08: 32… Doc. dr VESELIN Konatar: Bezbjednost u Crnoj Gori kompleksna, u vrhu stvaraju agente od uticaja… (foto, video)

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, ocijenjeno je sa brojnih adresa, je zabrinjavajuća. Kako zbog nedavnih dešavanja u tom sektoru, tako i zbog sve većih tenzija u društvu.

Upitan da prokomentariše procjenu trenutne bezbjednosne situaciju u zemlji, da ima izgleda da ukupna atmosfera stabilizuje doc. dr Konatar ističe da je procjena bezbjednosne situacije veoma složen posao koji zahtijeva analizu različitih oblasti društvenog života.

Percepcija da se bezbjednosne procjene bave isključivo bezbjednosnim fenomenom, ostavljajući ostale po strani je, kako kaže, pogrešna.

”Kada je u pitanju nacionalna bezbjednost, koja podrazumijeva sposobnost države da samostalno ili u saradnji sa drugim državama ili organizacijama štiti vitalne vrijednosti i interese društva od spoljnih i unutrašnjih oblika ugrožavanja, i time obezbijedi opšte uslove za nesmetani politički, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj društva i blagostanje svojih građana, onda bezbjednosna procjena predstavlja zbir pojedinačnih analiza različitih deteminišućih faktora, koji se javljaju u mnogo oblika i veličina,  kao što su:  politički, ekonomski, socijalani, zdravstveni, demografski, kulturološki, istorijski, religiozni, ekološki… i sl. 

Čak i površna analiza navedenih varijabli navodi na zaključak da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori veoma kompleksna, sa tendencijom daljeg usložnjavanja.

Za produbljivanje političkog raslojavanja, to je siromaštva, nezaposlenosti, iseljavanja stanovništva (kao najjače izvozne grane), padu ugleda države u međunarodnim okvirima i sl., prije svega je, svojim svjesnim činjenjem ili nečinjenjem, odgovorna Vlada.

Čitaj još:   DA LI JE I VI IMATE? SAMO JEDINSTVENI LJUDI IMAJU OVU RUPICU PORED UHA: Razlog veoma ZANIMLJIV...

U tom smislu događaji na Cetinju od 5. septembra 2021. godine, čak i da do njih nije došlo, ne bi značajnije promijenili sveukupnu sliku trenutne bezbjednosne stvarnosti”, ispričao je za Standard doc. dr Veselin Konatar. 

Na pitanje da li djeluje sektor bezbjednosti kroz institucije a da funkcioniše jedinstveno, nakon što je premijer u nekoliko navrata pokušao da smijeni direktora Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova, te informacije koja se pojavila u medijima da ANB krije podatke od UP, doktor nauka za oblast bezbjednosti Veselin Konatar objašnjava da takvo ponašanje navodi na sumnju da je u toku borba za preuzimanje kontrole nad Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Kako dodaje, Agencija za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvo unutrašnjih poslova, u tom smislu i Uprava policije, dio su šireg, jedinstvenog sistema nacionalne bezbjednosti Crne Gore. Funkcionisanje elemenata sistema nacionalne bezbjednosti Crne Gore regulisano je zakonom, a jedno od načela kojim se obezbjeđuje izgradnja i funkcionisanje sistema kao kompaktne cjeline je načelo jedinstva.

”To podrazumijeva ovlašćenu diseminaciju  podataka okvira sistema. Svako uskraćivanje, skrivanje ili neblagovremena razmjena podataka umanjuje efikasnost nacionalnog sistema bezbjednosti, uvećavajući rizik od moguće štete po štićene vrijednosti. Izostanak razmjene podataka među pojedinim elementima sistema nacionalne bezbjednosti SAD omogućio je da Al Kaida izvrši napade 11. septembra 2001. godine u Njujorku. 

Spekulacije o disharmoniji u funkcionisanju nacionalnog bezbjednosnog sistema opravdano doprinose rastu zabrinutosti javnosti i nepovjerenja u sektor bezbjednosti…

Imajući u vidu da je Crna Gora članica NATO, ovakva slika ni na koji način ne doprinosi afirmaciji Crne Gore, posebno ne u svjetlu pokušaja premijera Krivokapića da bez jasnog obrazloženja smijeni Ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije…

Čitaj još:   Milutin L. Cerović- Dozvola za kriminalne radnje... (foto)

Takvo ponašanje navodi na sumnju da je u toku borba za preuzimanje kontrole nad Ministarstvom unutrašnjih poslova”, kazao je za Standard profesor Konatar.

”BITI U SLUŽBI POLITIKE JE JEDNA STVAR, A POLITIZACIJA OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE POTPUNO DRUGA.”

izvor Standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more