IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Bure baruta”: “Dodikovi potezi su dio šireg napada Srbije i Rusije” na BiH… (foto, video)

Rusija prijeti da će blokirati godišnje obnavljanje misije EUFOR- a u BiH i da je “pomogla u obuci policijskih snaga RS- a, koje su sada naoružane vojnim oružjem, što joj potencijalno omogućava da djeluje kao vojska za entitet.”

LONDON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 20.11.2021…09: 32… “Bure baruta”: “Dodikovi potezi su dio šireg napada Srbije i Rusije” na BiH… (foto)

Podupiranje trenutnog Dejtonskog poretka “ostavlja Bosnu i Hercegovinu na neodređeno vrijeme kao bure baruta koje čeka da eksplodira čim se međunarodna ravnoteža snaga dovoljno poremeti”…

… i umjesto toga, zapadne sile bi trebale poslati jasnu poruku da su spremne raditi na uvođenju “potpuno novog ustavnog poretka” u kojem ne bi bilo Republike Srpske ako rukovodstvo ovog entiteta ne prihvati funkcionalnu državu”, piše britanski analitičar i povjesničar Marko Attila Hoare.

U svojoj analizi, koja je objavljena na stranici organizacije Atlantic Council, Attila Hoare navodi da Bosna i Hercegovina trenutno proživljava najgoru krizu od rata 1992-1995, te da je administracije Predsjednika SAD, Joe Bidena, ove sedmice poslala visokorangiranog izaslanika, Dereka Cholleta, u regiju da se pozabavi ovim problemom.

Međutim, ocjenjuje da “njegovo putovanje nije rezultiralo nikakvim pomacima.”

Također je ocjenio da aktivnosti BiH člana Predsjedništva, Milorada Dodika, predstavljaju “efektivnu secesiju” BiH entiteta Republike Srpske.

“Ovi potezi, kršeći Dejtonski sporazum iz 1995. kojim je okončan rat u BiH, uspostavili bi RS kao odmetničku državu sličnu moldavskom Pridnjestrovlju i efektivno podijelili zemlju.”

Dodikove prijetnje “realnije”

Attila Hoare navodi da je Dodik jasno zagovarao kraj Bosne i Hercegovine od 2006. godine, ali da se danas njegove prijetnje “čine realnijim nego ikad, pogotovo jer uživa podršku Rusije.”

Podsjetio je na to da je Rusija prijetila da će blokirati godišnje obnavljanje misije EUFOR-a u BiH i da je “pomogla u obuci policijskih snaga RS-a, koje su sada naoružane vojnim oružjem, što joj potencijalno omogućava da djeluje kao vojska za entitet.”

Čitaj još:   HOROR U SRBIJI: "UBIĆU TEBE, PA DJECU” Mišo pio kafu sa ex. ženom pa je izrešetao nasred kafića, sjeo u kola i krenuo prema ćerkama…

“Ovakvi potezi su dio šireg napada Srbije i Rusije na međunarodni poredak u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, koji uključuje i pretnje Kosovu, destabilizaciju Crne Gore, pozive na ujedinjenje Srba širom Balkana preko ‘Srpskog svijeta’ i eskalaciju ruskog prisustva na granici Ukrajine.”

“Bure baruta”

Bez jake međunarodne administracije i što je to bio “moćni ni proaktivni” OHR- a za vrijeme Paddya Ashdowna sredinom 2000- ih, “RS će se u budućnosti neminovno vraćati separatizmu,” dodao je.

“Podupiranje trenutnog poretka koji se raspada ostavlja Bosnu i Hercegovinu na neodređeno vrijeme kao bure baruta koje čeka da eksplodira čim se međunarodna ravnoteža snaga dovoljno poremeti,” upozorio je on, te dodao da se to može očekivati s obzirom na trenutnu međunarodnu klimu.

“Vrijeme je da prihvatimo da dejtonski sistem – koji je bio zaustavna mjera za okončanje rata i nikada nije trebao biti trajan – nije uspio donijeti stabilan mir u Bosnu i Hercegovinu,” podcrtao je.

On je ocjenio da Dodikovi potezi, uključujući i njegovo odbacivanje presuda međunarodnih sudova kojima je masakr u Srebrenici proglašen genocidom, “predstavljaju odbacivanje Dejtona.”

“S obzirom da ga srpska strana tako odlučno odbacuje, ni Bosna i Hercegovina ni bilo koja druga članica međunarodne zajednice nije obavezna da se pridržava uslova sporazuma,” argumentuje Attila Hoare.

“Pitanje BiH ugrožavalo stabilnost Evrope”

“Zato je vrijeme da Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge spremne članice NATO-a poruče rukovodstvu RS da će saveznici, osim ako ono ne napusti svoju separatističku politiku, razoruža se i prihvati trenutnu obnovu funkcionalne bosanske države, raditi sa ostalim članovima bosanskog Predsjedništva na uvođenju potpuno novog ustavnog poretka u kojem bi RS bila raspuštena,” piše on.

Čitaj još:   VUČIĆ NAJAVIO NAJGORI SCENARIJ: „Nemamo dobre situacije, ni u Novom Pazaru , Srbija neće imati ni…“ (foto i video)

“Ne samo da bi to poslalo snažan signal Dodikovim pristalicama da ih njihov lider vodi na rub litice, već bi to Rusiji pokazalo i obnovljenu odlučnost da za suočavanje sa širim sigurnosnim prijetnjama u regionu,” dodaje.

“Pitanje Bosne je ugrožavalo stabilnost Evrope skoro tri decenije. Vrijeme je da se to konačno riješi,” zaključio je na kraju svoje analize.

izvor N1