IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Preminula MERIMA Njegomir- VOLJELA JE CRNU GORU: ”PILA VODU SA KORITA IVANOVIH”…

Merima Njegomir preminula je danas a u septembru saznala je da ima kancer. Tada je istakla da su najbliži uz nju, a prvenstveno porodica. Rođena kao Merima Kurtiš u naselju Kalvariji u Zemunu. Njen otac Adem, porijeklom iz Ohrida, bio je usvojen kao dijete. Majka Fatima rodom je iz Bijeljine.

Roditelji su joj se razveli kad je završila osnovnu školu. Zbog razvoda roditelja propustila je upisni rok u Zemunsku gimnaziju i upisala se u Turističku školu na Novom Beogradu. Nakon srednje škole, završila je srednju muzičku školu Kosta Manojlović u Zemunu, odsjek za solo pjevanje u klasi Milice Popović i Višu turističku školu u Beogradu.

U intervjuu koji smo imali sa Merimom prije par godina, istakla je da ima “osjećaj da je Cetinjani posebno vole”.

S obzirom na to da Crnogorce posebno “u srce dira” pjesma “Ivanova korita”, a da Merima ni sama ne zna koliko ju je puta otpjevala, portal Standard zanimalo da li je ona ikad lično bila na Ivanovim koritima i popila popularnu vodu iz tog cetinjskog kraja.

“Pa, naravno da sam bila, ali tek poslije snimljene pjesme. Pjesmu sam snimila 2001. a na Ivanovim koritima sam bila 2007. ili 2008. godine. I, naravno da sam pila vodu sa korita Ivanovih”, kazala je tada za Standard ova vrhunska umjetnica.

Čitaj još:   TUGA NA KOSOVU: Lavina na Brezovici zatrpala političara, Arijana Dacija...

Njena karijera traje preko četiri decenije, a voljena je podjednako u svim zemljama bivše Jugoslavije. Kad biste igrali asocijacija bilo bi dovoljno da izgovorite samo “Ruzmarin” ili “Ivanova korita”, i svako će odmah znati  da je u pitanju Merima Njegomir.

Pred mikrofon je prvi put stala slučajno, pjevajući nekoliko pjesama za svoje društvo u pratnji orkestra „Citadela“, a od 1972. godine počinje da nastupa sa ovim orkestrom. Dok je pjevala u restoranu „Romanitar“ primijetio ju je Svetomir Šešić Šele i pozvao da snimi probne snimke za Radio Beograd, od kojih pjesme „Idem putem, pjesma se ori“ i „Bisenija“ ostaju kao trajni snimci Radio Beograda. U komisiji koja ju je primila u Radio Beograd, bio je Cune Gojković.

izvor: standard.me

Nakon višesatne potrage predao se GRADONAČELNIK ZENICE- UHAPŠEN FUAD KASUMOVIĆ…

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je uhapšen, saznaje Istraga.ba. Nakon višesatne Read more