IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LITIJAŠI I FAŠISTI SVE AGRESIVNIJI: Vrijednosno svrstavanje ili propast građanske CRNE GORE

Kada je grupa četnika – neofašista u Beranama napala (valjda) jedinog tamošnjeg Hrvata Igora Tomkića, maltretirajući i vrijeđajući na nacionalnoj osnovi njega i njegovu porodicu, a zatim mu i zapalila prodavnicu – tužilaštvo i sud kvalifikovali su taj događaj kao oštećenje tuđe stvari, ne mareći za motiv koji je proizilazio iz svake psovke i svakog slova napadača – etnička mržnja.

Aleksandar Savović, beranski četnik koji je predvodio napade na Tomkića, vjernik Crkve Srbije, borac protiv režima Mila Đukanovića, velikosrbin kojem velikosrpstvo viri iz svakog posta sa Facebook profila, nekoliko puta je hapšen zbog napada na Tomkiće i – puštan na slobodu sa koje je svaki put, ohrabren valjda činjenicom da mu niko neće ništa, ponovo napadao Tomkiće.

Zorislav Leković Zenga iz Pljevalja, pobornik je četničke ideologije, vjernik Crkve Srbije u Crnoj Gori i litijaš iz prvog litijskog reda, ratnik za etnički čistu Veliku Srbiju iz devedesetih, prekaljeni borac protiv režima Mila Đukanovića i borac za novu Crnu Goru. Ogledni primjer poželjnog građanina “nove Crne Gore” kojem što prije treba hujdurisati kakvu direktorsku fotelju da sa napada sa ulica pređe na napade tvitovanjem i fejzbučenjem.

Vinovnik je više incidenata motivisanih isključivo nacionalnom i vjerskom mržnjom a jedan skorašnji, kada je sa četničkom zastavom i obilježjima provocirao ispred Husein-pašine džamije u Pljevljima, dobio je svoj epilog na sudu.

Onom za prekršaje.

Kao da se Zenga nepropisno parkirao ispred Husein-pašine džamije, a ne podsjećao pljevaljske Bošnjake na koljačku četničku vojsku, saradnike Hitlerovih okupatora i fašista od koje su stradali njihovi najmiliji i provocirao ih čineći im izvjesnim novo klanje.

Dakle, prijeteći im.

Kakva “pravda”.

Za Zengu.

I kakav kontinuitet bolećivosti crnogorskog pravosudnog sistema spram Zenge, Aleksandra Savovića i njima sličnih.

Osokoljen tom bolećivošću Zenga je juče u Pljevljima napao dvoje Bošnjaka, muslimana odmah pošto su izašli sa svečanosti kojom je obilježen Dan opštine Pljevlja, psujući ih i vrijeđajući na nacionalnoj i etničkoj osnovi.

Simbolika

Nije slučajno da se Zenga baš juče našao ispred Doma kulture u Pljevljima i to baš kada se iz njega izlazilo nakon svečanosti organizovane povodom Dana opštine, koji se slavi na dan Prvog zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća Sandžaka, održanog u Pljevljima.

Ima to svoju bolesnu simboliku i poruku baš kao što je ima i šetnja sa četničkim obilježjima ispred Husein-pašine džamije.

Čitaj još:   NEZAPAMĆENI ŠOK: Kristijan nasrnuo na Necu, silom ga isterao iz paba, obezbeđenje uletilo munjevitom brzinom! (foto i video)

Zenga je četnik – fašista čiji su ideološki preci tokom Drugog svjetskog rata bili na strani fašista, a na teritoriji Crne Gore i istočne Bosne, pa i na teritoriji Pljevalja, počinili monstruozne zločine nad svim antifašistima, a nad Bošnjacima, muslimanima – najviše.

Svoj zločinački karakter četnici su pokazali i tokom posljednjih ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, a u Pljevljima su tadašnji četnici Čeka Dapčevića, baš kao Zenga danas, ubijali, prebijali i plašili Bošnjake, muslimane, zbog čega je veliki broj njih napustio Pljevlja.

Zengini politički predstavnici danas su na vlasti, neskriveno podržavaju četničku ideologiju, četnički folklor dio je njihovog stranačkog folklora, pokušaj izjednačavanja četnika (fašista) i partizana (antifašista) i formalno je dio njihovih političkih programa a poruka da prinudno protjerani Bošnjaci nemaju đe da se vrate bila je poruka dana njihovih političkih aktivista na dan potonjih izbora u Crnoj Gori. Proslava pobjede imala je jadnu jedinu poruku – selite se Turci!

Ako se nešto i može zamjeriti četničkoj politici to sigurno nije nedosljednost u zločinu, zastrašivanju i progonu.

Dvadeseti novembar Dan je opštine Pljevlja i dan je kada su antifašisti Sandžaka: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, pravoslavci, muslimani, katolici, muškarci, žene… – odlučili da zajedno stanu u odbranu od pošasti fašizma koja je tokom Drugog svjetskog rata zbrisala milione ljudskih života zbog samo jednog razloga, bili su drugačiji. A drugačije u Pljevljima i Crnoj Gori bilo je biti musliman, biti Bošnjak, biti komunista, kao što je danas drugačije biti musliman, biti Bošnjak, biti za građansku Crnu Goru.

Zato je Zenga juče bio tu, ispred pljevaljskog Doma kulture, jer su u njemu bili antifašisti koji su slavili vrijednosti antifašizma, zajedno, svi, kao što su zajedno bili njihovi preci 1943. a to uznemirava Zengu pa je, sam ili po političkom nalogu, došao da pošalje onu istu poruku kojom se slavila pobjeda “nove Crne Gore”: selite se Turci!

Iako je ovakvih ili sličnih incidenata bilo i ranije osvježenjem koje je došlo sa “novom Crnom Gorom” pušten je duh fašizma iz boce i on se sada ušunjao u sve pore državnog sistema iz kojeg nam, svako malo, kao neki dan sa pozicije direktora HE Piva, malo ranije od beranske komisije za davanje naziva ulicama i trgovima ili iz Vlade u kojoj ekspert može bjti svako samo ako nije pripadnik manjinskog naroda – dolaze iste ove poruke koje nam je juče poslao Zenga – selite se Turci!

Čitaj još:   Njemačka policija ubila Hrvata: Išao prema njima s nožem, govorio da je Isus... (foto, video)

Zato je jučerašnji događaj u Pljevljima alarm da je došla potonja URA, iako ja mislim da je ona odavno prošla i da je šteta koja je “osvježenjem” napravljena građanskom društvu u Crnoj Gori ogromna, da se u Crnoj Gori građani i njihovi politički predstavnici koji baštine vrijednosti antifašizma i građanskog sekularnog društva, svrstaju u jedan antifašistički, građanski i evropski front i odbrane te najveće vrijednosti ljudske civilizacije, onako kako su se svrstali naši preci 20. novembra 1943. u Pljevljima.

U protivnom, ne svrstamo li se po vrijednostima koje baštinimo i ne pokažemo li da nas ima više na ovoj strani, a ima, slijedi propast građanske Crne Gore i Crne Gore uopšte.

Politički lideri partija stvarne evropske orijentacije imaju istorijsku i civilizacijsku odgovornost da Crnu Goru vrate na evropski kolosjek.

Jesu li sposobni za to? Ne znam, nadam se da jesu, a saznaćemo. Brzo. Na lakši ili teži način.

Lakši bi značio građansku Crnu Goru, a teži kraj Crne Gore.

piše: Ahmed Avlijani

izvor:  Antenu M 

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more