IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREDSTAVNICI DIJASPORE pružiće otpor urušavanju CRNE GORE…

Crnogorska dijaspora oštro je osudila Vladin povučeni prijedlog izmjena Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom– iseljenicima, kojim se briše, odnosno ukida ili relativizuje obavezno budžetsko izdvajanje koje je podrazumijevalo 0,07 odsto namijenjenih očuvanju i jačanju saradnje sa dijasporom– iseljenicima.

Kako su poručili predlog je povučen, ali ostala je namjera. Oni su kazali Pobjedi da je ovo još jedan udar na našu veoma brojnu iseljeničku populaciju i potpuno obesmišljavanje dosadašnjih rezultata.

Pozadina drugačija

Mišljenja su takođe da ovo budžetsko izdvajanje za dijasporu koju su htjeli da ukinu najviše pogađa crnogorske organizacije u regionu jer iseljenicima u razvijenim zemljama ta sredstva ništa ne znače.

Međutim predsjednik Crnogorske etničke zajednica Australije Mihailo Mandić smatra da u pozadini stoji potpuno nešto drugo i da im ništa ne znači što je Vlada povukla iz procedure predlog zakona o izmjeni Zakona o saradnji sa dijasporom.

“Sa ovom Vladom mi smo, nakon što smo se uvjerili da zbog naše crnogorske orijentacije nijesmo dobrodošli, prekinuli svaki vid saradnje pa nas ovakva vijest nije iznenadila. Dijaspori, uglavnom, taj novac nije bio, sem moralne, ni od kakve pomoći…

To su bila toliko minimalna sredstva sa mnogo papirologije da smo je mi koristili samo jedne prilike. I taj jedini put smo prihvatili tih 2.000 eura kako bismo se pohvali da država prati i cijeni naše aktivnosti”, kazao je za Pobjedu Mandić dodajući da im više nije padalo na pamet da konkurišu za ta sredstva.

Smatra da se ovdje radi o potpuno drugom problemu.

“Kad god pokušaju da zaskoče dijasporu ova klerikalna Vlada uradi, iza leđa, nešto krupnije u urušavanju crnogorskog identiteta. Ne slažem se sa ocjenom da se radi o Vladinoj neozbiljnosti. Izuzetno dobro planiraju put nestanka građanske i civilizovane Crne Gore, dok se mi bavimo samo mrvicama. Mogu li se Crnogorci uporediti sa starcem Vukašinom koji svom krvniku reče ,,Radi ti, dijete, svoj posao“?”, pita se Mandić.

Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj eMDe Alijanse Emira Ličina kazala je za Pobjedu da je ovo još jedan udar na njih i da je Vlada i do sada pokazala što misli i kako se obračunava sa neistomišljenicima, a po onome što čini.

Njeno je mišljenje da je ovo bilo usmjereno ka razbijanju crnogorskih zajednica, posebno se odnosi na crnogorska udruženja u regionu, ponajviše na dijasporu u Srbiji, čije su aktivnosti zavisile od ovih sredstava koja su se trebala ukinuti.

Čitaj još:   SKADALOZNE IZJAVE DODIKA: BOŠNJACI su konvertiti i PODANIČKI NAROD, a ne državotvorni (video)

“Jasno je da dijasporu tako percipira. Ta izmjena, koja je trenutno povučena, rezultirala bi smanjenjem budžeta organa zaduženog za saradnju sa dijasporom, odnosno smanjenjem projekata i aktivnosti usmjerenih na nas”, istakla je Ličina.

Međutim, po njenim riječima to ne bi mnogo pogodilo dijasporu, posebno u zapadnim zemljama, ali hoće dijasporu u zemljama regiona koja je svoje aktivnosti oslanjala na pomoći matične države.

Ističe da bi bilo zanimljivo da se predlog zakona nije povukao i kako bi tada reagovali poslanički klubovi i iz reda pozicije i opozicije koji su trebali da podrže ovaj prijedlog, a koji su prethodnih godina uvijek glasali za veća budžetska izdvajanja za dijasporu.

“Ovo je još jedna prilika da se dijaspora uvjeri što o njoj vladajuća koalicija stvarno misli. Jeste dijaspora sama zamrzla odnose sa trenutnom Vladom Crne Gore, ali ipak tragično je da Krivokapićev kabinet u odnosu sa dijasporom nastavlja da ide korak naprijed, a dva koraka nazad”, zaključila je Ličina.

Emira Ličina

Drsko i bahato

Murat Julević iz predstavništva Fondacije Gusinje za Zapadnu Evropu kategoričan je u mišljenju da Vlada Crne Gore ne odustaje od direktnih napada na našu dijasporu.

“Pokušavaju na sve načine, vrlo neprijateljski, da nas eliminišu iz naše Crne Gore, dakle po svakom pitanju. Mi im poručujemo da neće uspjeti, jer smo mi toliko jaki i složni da će svi njihovi pokušaji pasti u vodu, a uskoro će osjetiti đe ih je dovelo njihovo drsko i bahato ponašanje, kada dijaspora okrene novi list”, poručio je Julević dodajući da za njihova finansijska sredstva koja su htjeli da ukidaju dijaspori mogu upotrijebiti za svoje plate, a koje primaju za svoj skandalozni nerad.

“Žalosno je samo što će na ovaj način ugasiti crnogorske zajednice u regionu, što im je i krajnji cilj, ali se iskreno nadamo da ostale procrnogorske partije ne bi glasale za ovu skalameriju. Nas neće poremetiti, jer udruženja članice naše Zajednice nikada nijesu ni konkurisale za bilo koju vrstu pomoći, te prema tome, mogu računati da ćemo postupati u skladu sa njihovim djelovanjem a sa ciljem zaštite naših prava”, smatra Julević.

Vlada je u utorak donijela pa za samo jedan dan povukla Prijedlog izmjena Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima. Evidentno je da je ovaj izmijenjeni zakon predložen a da nijesu konsultuovani ni v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Seid Hadžić niti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Čitaj još:   IME JE NAJVEĆI PROBLEM- MONTENEGRO AIRLINES!?

Hadžić je tako komentarisao mjere koje su bile predložene o ukidanju minimalne garantovane sume budžeta koji se izdvaja za Upravu govoreći da je ovo bila ishitrena i nedovoljno pripremljena odluka.

Ishitreno i pogrešno

“Mi u Upravi nijesmo bili obaviješteni o ovom, niti smo konsultovani, a saznali smo iz medija. Koliko sam razumio u komunikaciji sa ministrom inostranih poslova Đorđem Radulovićem i kolegama iz Ministarstva vanjskih politika, da ni oni nijesu niti konsultovani, niti obaviješteni o najavljenim mjerama. To je bilo vrlo pogrešno i takav način komunikacije neće dovesti do boljitka ni na jednom polju, ne ulazeći u namjere donosioca odluke”, kazao je Hadžić.

Istako je da je bio iznenađen odlukom Vlade kojom se ukida obavezno budžetsko izdvajanje sredstava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

“Naša preporuka je išla u pravcu povećanja tih sredstava za sljedeću godinu u odnosu na prethodnu, što je nominalno i prihvaćeno ali se odlukom o ukidanju zakonske osnove ako bi se usvojila otvara prostor manipulacije i eventualne relativizacije u budućnosti”, poručio je nedavno Hadžić.

Vlada je iz skupštinske procedure za sada povukla predlog izmjena Zakona o saradnji sa dijasporom zajedno sa setom izmjena zakona kojima je planirala postepeno ukidanje procentualnih budžetskih izdvajanja određenim institucijama.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more