IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA- NARODNA STRANKA i STRANKA SRPSKIH RADIKALA izbrisani iz registra

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, na osnovu člana 18 Zakona o političkim partijama i člana 46 Zakona o upravnom postupku donijelo je rješenja o brisanju Stranke srpskih radikala i Narodne stranke iz Registra političkih partija. Rješenja o brisanju objavljena su u Službenom listu Crne Gore.

Ministarstvo je donijelo rješenje kojim se politička partija Narodna stranka, sa sjedištem u Podgorici, upisana u Registar političkih partija u Knjigu broj I, pod rednim brojem 11, briše iz Registra političkih partija. Ovlašćeno lice za predstavljanje stranke je, kako se navodi, Predrag Popović.

“Zakonom je propisano da će nadležni organ pokrenuti postupak za brisanje partije iz registra, ukoliko partija samostalno ili u koaliciji šest godina nije učestvovala na parlamentarnim ili lokalnim izborima. Kako su se ispunili formalni uslovi, donijeto je rješenje o brisanju”, navodi se u rješenju Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Narodna stranka Crne Gore osnovana je 12. maja 1990. kao politička organizacija desnog konzervativnog centra, naglašene srpske nacionalne prepoznatljivosti. Osnivač i prvi predsjednik ove stranke bio je dr Novak Kilibarda. Narodnu stranku je, prema priznanju njenog lidera, osnovala „tajna policija“ i turbulentnih devedesetih godina bila je prepoznatljiva po ekstremnom raspirivanju ratnohuškačke velikosrpske propagande i mržnji prema svemu što je imalo crnogorski predznak.

Veliki politički zaokret Narodna stranka napravila je krajem 1996. kada su njen lider Novak Kilibarda i prvi čovjek procrnogorskog Liberalnog saveza Slavko Perović formirali koalicioni savez ,,Narodna sloga“. Zajednički su nastupili na izborima krajem 1996, ali izborni rezultat nije bio sjajan.

Čitaj još:   NOVA OPTUŽNICA PROTIV MONSTRUMA: Terorista Tarant optužen za 50 ubistava i 39 pokušaja ubistava u džamiji...

Kada je Narodna stranka 1997. sklopila savez sa Milom Đukanovićem protiv Momira Bulatovića i Slobodana Miloševića, počelo je njeno osipanje. Stranku je tada napustio dr Božidar Bojović, njen potpredsjednik, sa grupom sljedbenika, optužujući Kilibardu za izdaju opštih interesa Srba. Formirali su Srpsku narodnu stranku koja se vratila politici „izvornog srpstva“ i bezrezervnoj podršci Slobodanu Miloševiću, a kasnije Vojislavu Koštunici usmjerenu ka pretvaranju Crne Gore u 28. izbornu jedinicu ,,velike Srbije“.

Od SNS, nešto kasnije, kao posljedica sukoba „mladih lavova“ – Andrije Mandića, Dobrila Dedeića i Gorana Danilovića sa Bojovićem i dr Rankom Kadićem nastale su nove stranke NSD, Srpska lista, Demokratska srpska stranka i Ujedinjena Crna Gora.

Početkom 2000. godine Glavni odbor Narodne stranke smijenio je predsjednika te stranke Novaka Kilibardu, pa je za predsjednika izabran Dragan Šoć. Nakon povlačenja Dragana Šoća u martu 2005. godine, za novog predsjednika je izabran Predrag Popović. Popoviću je 2011. zbog uzimanja državljanstva Srbije oduzeto crnogorsko državljanstvo pa se to negativno odrazilo na učešće stranke u političkom životu. Pretrpjela je nekoliko uzastopnih izbornih neuspjeha, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Narodna stranka je sve do 2009. godine imala parlamentarni status.

Ministarstvo je iz Registra političkih partija izbrisalo i Stranku srpskih radikala čije je sjedište u Podgorici. Riječ je o partiji koja je prvobitno bila upisana kao Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, ali je 2006. godine promijenila ime u Stranku srpskih radikala.

Čitaj još:   Djevojčica umrla od Korone: Bila dvije nedelje na respiratoru sve počelo glavoboljom... (foto)

Statut ove partije usvojen je na sjednici Skupštine 2005. godine, a odredbom člana 16 Statuta utvrđen je mandat radnim tijelima-organima stranke na period od četiri godine, ali taj rok nije ispoštovan pa ih je Ministarstvo izbrisalo iz Registra političkih partija.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more