IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEK SE VIJE ZASTAVA: Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se svakog 25. novembra. Na taj dan 1943, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je 25. novembra 1943. u 19 sati u Mrkonjić-Gradu. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Čitaj još:   LOM NA NASTUPU Dare Bubamare: Metak joj prošao pored glave u Novom Pazaru ... (foto)

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943).

Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

izvor: SB

SVE BELVEDERSKE POBJEDE- Opšti crnogorski INAT i UJEDINJENJE…

Od referenduma do danas nije bilo toliko jedinstva u crnogorskom Read more

Katnić i Čađenović danas saslušavaju Veljka Belivuka u Beogradu… (foto, video)

Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Read more

DRAGINJA Vuksanović Stanković: Borovinić Bojović ”GOSPOĐA MINISTARKA” prevazišla i Nušića, tužilaštvo hitno da preispita njen rad

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković osvrnula se danas na Read more

Čitaj još:   Iran poručio SAD: Imali smo na nišanu, vaš avion pun ljudi, odlučili smo se za dron...