IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA NAD MOSTAROM: Na ahiret preselila HADŽIJA Hadžibajramović, poznata glumica…

Glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta (NP) Mostar Hadžija Hadžibajramović preminula je u subotu u Mostaru, objavili su u nedjelju iz NP Mostar na svojoj Facebook stranici.

Posljednji ispraćaj Hadžije Hadžibajramović je u ponedjeljak, 29. novembrau 14 sati na Gradskom groblju Sutina.

Iako je svojevremeno izjavila da se pozorištem bavila još kako je prohodala i predstave pravila odmalena, život ju je odveo drugim putem, pa je diplomirala matematiku i fiziku.

Doajenka mostarskog glumišta svoju karijeru počinje 1964. u Amaterskom pozorištu Prijedor koje je u to vrijeme bilo poluprofesionalno. Ali ni tada se nije opredijelila samo za glumu – umjetnošću se bavila paralelno s pedagoškim radom.

Nakon nagrade za najbolju glumicu na Festivalu jugoslovenskih amatera na Hvaru 1969. godine, dolazi u Narodno pozorište u Mostaru, gdje ostaje sve do penzije. Iako je tada imala nekoliko ponuda za angažman u profesionalnim teatrima, onu koju je dobila od tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Mostar Safeta Ćišića nije mogla odbiti.

Čitaj još:   KAPITEN ZMAJEVA: Edin Džeko, uspješno operisan... (foto)

“Nikad nisam vidjela Mostar, a kad sam došla odmah me opčinio, posebno Stari grad. Kao bajka. Safet Ćišić bio je dobar i spretan upravnik, prihvatila sam ponudu i mislila ostati kratko. Ali ostala sam do kraja, i nisam se pokajala. Ni jednom”, svojevremeno je izjavila o svojim prvim utiscima o Mostaru.

Dužnost direktorice Narodnog pozorišta obavljala je od 1994. do 1999. godine. Za pet godina i četiri mjeseca koliko je upravljala NP Mostar izvedene su 23 premijere.

Iz NP Mostar navode kako će javnost o vremenu komemoracije obavijestiti naknadno.

izvor: SB

“LOPOVI, LOPOVI” Narod ispred RIK- a… (foto, video)

Narod je večeras još jednom digao glas, budući da se Read more