IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAKO VAS Vučić „kupuje“ vašim parama: Svi predizborni mamci da se sačuvaju poluge vlasti… (foto, video)

Utisak većine ljudi u Srbiji je da se ove godine sve dijeli šakom i kapom i to baš pred izbore…

 BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 03.12.2021…00.45… KAKO VAS Vučić „kupuje“ vašim parama: Svi predizborni mamci da se sačuvaju poluge vlasti… (foto, video)

Od dijeljenja izdašne direktne novčane pomoći punoljetnim građanima i penzionerima, preko najavljenih mjera za mlade parove i iznos od 300.000 dinara za prvorođeno djete, sve do zamrzavanja cijena osnovnih namirnica i to pred izbore ukazuje na namjeru vladajuće Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića da sačuvaju poluge vlasti i “potkupe” glasače izdašnim davanjima.

Kako je u izbornoj 2020. godini bila isplaćena direktna novčana pomoć svim punoljetnim građanima u iznosu od 100 eura, tako i ove predizborne 2021. građani imaju prilike da vide izdašna davanja vlasti, a ono najveće koju će dobiti penzioneri kao poklon države u iznosu od 200 eura biće isplaćeno samo mjesec dana pred izbore.

Vlast SNS- a rešena je da sačuva vlast po svaku cijenu na predstojećim izborima, a kako najveće biračko tijelo– penzionere „daruju“ sa 200 eura, kratkih rukava nisu ostale ni ostale kategorije stanovništva.

Pošto inflacija zadaje veliki glavobolje poslednjih nedelja i mjeseci, vlast je odlučila i da se umiješa na tržište i cijene samo kako im to ne bi napravilo probleme pred izbore.

Čitaj još:   ISTANBUL: Pazarka Fatma u četvrtfinalu ITF- a...

Prvo ograničena cijena hljeba, ubrzo i druge osnovne životne namirnice…

Početkom novembra Vlada Srbije odlučila je da ograniči maloprodajnu cijenu hljeba od brašna T- 500 na maksimalnih 46 dinara u narednih šest mjeseci sa mogućnostima produženja. Predviđeno je da učešće ove vrste hljeba u strukturi nabavke svih vrsta hljeba svakog trgovca, treba da bude najmanje 30 odsto.

Sam kraj istog mjeseca donio je novo ograničenje, a ovaj put zamrznute su cijene osnovnih životnih namirnica– šećer kristal, brašno tip T- 400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso– but i UHT mlijeko sa 2,8 procenata mlječne masti i to na najmanje 60 dana.

Cijene su ograničene tako da ne prelaze nivo na dan 15. novembar 2021. godine. Kako su predstavnici Ministarstva trgovine i turizma najavili, ukoliko bude potrebe ograničenje cijena će biti produženo.

Iz Vlade Srbije su naveli da je ograničenje cijena utvrđeno kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu. Odlukom je predviđeno da proizvođači ove proizvode ne smiju isporučivati u količinama manjim od prosječnih u poslednjih 12 mjeseci, a za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do jedne godine.

Čitaj još:   Andrej NIKOLAIDIS: Ima li nade da Crna Gora ne potone u fašizam? (foto, video)

Mnogi ovo zamrzavanje cijena vide upravo kao mijeru koja se donosi zbog izbora, a o čemu je pisao i američki „Blumberg“ koji navodi da su slične mjere donjete u Turskoj i Rusiji...

izvor Nova.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more