IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PANK HIT, vojni orkestar, baklje i emocije: Svečani oproštaj od Merkelove… (foto, video)

Njemačka vojska tradicionanim mimohodom oprostila od kancelarke Angele Merkel koja za nedelju dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku historiju…

BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 03.12.2021…00,45… PANK HIT, vojni orkestar, baklje i emocije: Svečani oproštaj od Merkelove… (foto, video)

Svečanost, čiji korijeni sežu u XVI vijek, najveća je počast koju njemačke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkel je zahvalila saradnicima i porodici, a svom nasledniku Olafu Šolcu poželjela sreću, prenose agencije.

„16 godina na miestu kancelarke bile ispunjene brojnim događajima, a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vrjeme koje me ispunilo“, rekla je Merkel u kratkom govoru.

Ona je pozvala Njemce da se suprostave mržnji.

„Naša demokratija živi zbog činjenice da gdje god se mržnja i nasilje vide kao legitimno sredstvo za ostvarivanje nečijih interesa, tolerancija nas demokrata mora da ima granicu“, poručila je Merkel u Berlinu na oproštajnoj ceremoniji na kojoj su prisustvovali svi pripadnici političke elite osim radikalno desene Alternative za Njemačku koja nije pozvana.

Kao najveće izazove navela je finansijsku krizu 2008. i izbjegličku 2015.

Čitaj još:   Pucnjava u Beranama: KENAN Sujković TEŠKO RANJEN a MIRZA...

„Tada sam shvatila koliko su važne medunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice“, rekla je Merkel.

Njemačka vojska ili Bundesver se posebnom svečanošću koja uključuje mimohod, muziku i baklje oprostila od kancelarke. Ceremonija je zbog pandemije koronavirusa održana u Ministarstvu odbrane Njemačke.

Angela Merkel oprostaj

Tradicija nalaže da osoba ciju čast se održava svečanost izabere tri pjesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu kompoziciju „Grošer Gott, wir loben dić“, evergreen poznate njemačke posleratne pjevačice Hildegard Knef i pesmu istočnonjemačke pank- ikone Nine Hagen „Du hast den Farbfilm vergešen“ („Zaboravio si film u boji“). Ta je pjesma bila veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Lajpcigu, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Merkel bi službeno svom nasledniku Šolcu trebalo da preda vlast sledeće sedmice kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

izvor agencije

Čitaj još:   Uskoro počinje letnji vašar
BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more