IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GURMANSKA GEOGRAFIJA BIH I SANDŽAKA: Sok od smreke ili kleke i boze na naškim trpezama… (foto, video)

Dva nacionalna soka ne konzumiraju se samo u toku meseca ramazana, oni se piju u toku cijele godine, kleke ima i to u kafečajdžinicama i u privatnim kućama, Boza se uglavnom nudi u poslastičarnicama, koje se „tvrdo“ drže tradicionalne proizvodnje i usluge kako u Sarajevu tako i u Novom Pazaru…

SARAJEVO- NOVI PAZAR: BiH, Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, subota, 11.12. 2021… 08..12… GURMANSKA GEOGRAFIJA BIH I SANDŽAKA: Sok od smreke ili kleke i boze na naškim trpezama… (foto, video)

„Oznojene“ plastične flaše, dobro rashlađene smreke ili kleke i boze, od dva i litar i po, u kasnim popodnevnim satima, dočekuju ulične prolaznike kako i brojnim ulicama Sandžaka tko i od Baščaršije pa sve do Ilidže…

Tako u svakom muslimanskom mjesecu posta Ramazana. Dobro osvježenje na kraju dnevnog posta.

No, ova dva napitka ne konzumiraju se samo u toku tog svetog meseca. Piju se u toku cijele godine. Kleke ili smreke ima i to redom u kafečajdžinicama i u privatnim kućama. Boza se uglavnom nudi u starim poslastičarnicama, koje se „tvrdo“ drže tradicionalne proizvodnje i usluge.

Kad se kaže kleka, prva asocijacija je doobra ljuta pića. „Mučenica“ ke prvo i od plavičastih bobica pravi se u Sandžaku kao i širom BiH i to je i kao dobra kapljica visoko se kotira na ljestvici domaćih nealkoholnih pića.

U ovom dijelu Balkana se od smreke ili kleke se proizvodi sok, koji dobro osvježava, ali mu se prišiju i alternativna ljekovita svojstva.

Kleka cvjeta u proljeće, a bere se u kasnu jesen. Bobice se prosuše i proberu i iznose na tržište. Minule jeseni otkupljivači su je plaćali od tri eura ili pet km po kilogramu. Na pijaci je moglo nešto jeftinije.

Sok od kleke se pravi u plastičnim buradima. Probrane, proprane prosušene bobice preliju se vodom. Na primer, 1,5 kg kleke stavlja se u 20 litara vode. Da se sok ne bi „otezao“ ubacuje se klip kukuruza. Manja količina proizvodi se u tegli. Pola kilograma kleke prelije sa tri litra vode doda sok od limuna.

Čitaj još:   Šta je MILE Dodik, tražio od TURSKOG AMBASADORA...

„Sazrevanje“ traje najmanje mjesec dana. Sok je spreman kada bobice sa vrha „siđu“ na dno posude u kojoj su se kiselile. Prilikom svakog točenja slijedi obavezno cijeđenje. Osvežavajuće piće, kleka je ako se pije bez dodavanja šećera i dobro rashlađena.

Sok smreke- kleke, osim što osvežava, koristi se kao alternativa u liječenju. Kažu da „protjeruje“ pjesak i mrvi kamen u žučnoj kesi, bubrezima ali kao okraćnim putevima.

Pomaže regulisanju šećera u krvi, čisti krvne sudove, dobar je za nerve i želudac… Obojleli se i za sok od kleke hvata. Neki sok od kleke koriste i za skidanje telesne težine. Sve je isto to i „sto posto“ provereno. Najbolji je za osvježavanje i dobro varenje. Ko ne može da mu kiselo rezne kroz grlo, može da doda malo šećera.

Boza je skoro zaboravljeno piće osim u Aturskoj i sve do Anadolije. Za nju se kaže da ima osvježavajući miris  nostalgije. Izgubila je trku sa savremenim gaziranim sokovima.

Njeni proizvođači, bozadžije, ostali su na starim filmovima i u sjećanjima vremešnih generacija. Bozadžija na ulici sa sifonima ili limenim posudama sa česmicama. Čista boza ili „špricer“, Nije onaj, i drugih djelova „pola vino, pola voda“, već pola boza, pola limunada.

Boza se pije u svim balkanskim zemljama. Neki je pripisuju ljudima prvo iz Turske, drugi Rumunima. To nasleđe svuda su održavali stari poslastičari. Ima je i sada u poslastičarnicama, koje su mijenjale samo enterijere, ali ne i ponudu. 

Dva orijentalna dobra se nikako ne odvajaju, tulumba ili baklava na tanjiru i boza u „zamagljenoj“ čaši.

Za pravljenje ovog napitka potrebna su dva dana. Originalni recepti su pa i poslovna tajna poslastičarskih majstora i prenose se sa koljena na koljeno. Osnovni sastojci su joj kukuruzno brašno, voda, sviježi kvasac i šećer.

Čitaj još:   GLAVNA TEMA- TESTAMENT ĐORĐA BALAŠEVIĆA: Kome će pripasti nekretnina od 400.000 €?! (foto i video)

Izraz „Prosto kao boza“ opravdava tvrdnju da je pravljenje ovog napitka jednostavno, ali se odvija po fazama u razmaku od po desetak sati. Kada je gotova, stavlja se u frižider. U gustu žućkastu tečnost može da se doda neki egzotični začin, a u poslastičarnici dobro se slaže sa kuglom sladoleda.

Zbog specifičnog ukusa, nekima treba vremena da se naviknu na to piće. Tvrdi se da je zdravo piće i da treba da se pije, jer ima puno vitamina B, bijelančevina i organskih kiselina. Piće nekih mladosti, redom i tada i sada preporučuje se trudnicama, porodiljama, djeci i starijim osobama…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more