IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PAT POZICIJA I DALJE NA SNAZI: Jesen na političkoj sceni smjenjuje još nepredvidivija zima

Do juče, niz opozicionih poslanika poručivao je iz skupštinskih klupa kako Vlada ‘sljedeće sedmice’ pada. Danas je sve, ipak, drugačije. Vlada je, makar na kratko, ‘preživjela’. Sada su moguća tri scenarija

Povlačenje inicijative o glasanju nepovjerenja Vladi korak je koji Crnoj Gori donosi još veću političku neizvjesnost.

Da je glasanje u skupštini obavljeno, stvari bi bile znatno jasnije – Vlada ili bi pala, ili bi dobila dodatno samopouzdanje. Ovako, čini se, pat pozicija i dalje je na snazi, a odgovore jedino duguje opozicija. I to svojim biračima.

U prvoj reakciji, iz opozicije su istakli kako treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine.

Ddo juče, opozicioni poslanici poručivali je iz skupštinskih klupa kako Vlada ‘sljedeće sedmice’ pada, te da će raditi ‘još koji dan’. Danas je sve, ipak, drugačije. Jer Vlada je, makar na kratko, ‘preživjela’, a sada su moguća tri različita scenarija.

Dva scenarija pada

Prvi se tiče subotnje najave Demokratskog fronta da će uputiti prijedlog dijelu poslanika da građanima vrate mandate. Oni su istakli kako će tim povodom kontaktirati parlamentarnu većinu i manjinske partije, no do danas su se oglasile preostale dvije koalicije iz vlasti, koje su direktno ili indirektno nagovijestile kako nijesu saglasne sa prijedlogom DF.

Dogodi li se, ipak, da inicijativa DF naiđe na podršku, u tom slučaju bi birači u Crnoj Gori uskoro mogli izaći na vanredne izbore.

Drugi scenario je onaj koji je već bio i očekivan nakon jučerašnjeg obrta. Riječ je o novoj inicijativi za glasanje nepovjerenja Vladi. Nju bi parlamentarne stranke hipotetički mogle opet podnijeti i sjutra – jer je povlačenjem prethodne inicijative izbjegnuta zakonska mjera po kojoj to ne bi mogle uraditi u naredna tri mjeseca.

Čitaj još:   CRNA GORA PRED VELIKIM IZAZOVIMA: Situacija ide ka dramatičnosti...

Scenario opstanka

Treći scenario, onaj koji i najviše odgovara izvršnoj vlasti, jeste da aktuelna Vlada obavlja funkciju dugoročno. Sada djeluje kako bi se to moglo dogoditi ukoliko inicijativa DF ne prođe, no – što zvanično, a što nezvanično – sve se češće pominje kako djelovi vladajuće većine već neko vrijeme pregovaraju sa opozicijom, moguće i o manjinskoj Vladi.

U tom pravcu očigledno ide i današnji poziv opozicije na razgovore o formiranju nove parlamentarne većine.

Ta je priča, ipak, s pravne strane donekle upitna, što je poručio i profesor Đorđije Blažić u razgovoru za Portal Analitika.

Konfuzija je tek moguća

Ukoliko aktuelna Vlada na bilo koji način padne, Skupština je – kako ističe Blažić– dužna da sebi skrati mandat.

“Kod nas je u pitanju sistem vezanih mandata i kada Vlada izgubi povjerenje, Skupština je dužna da uskrati mandat i sebi”, naglašava on.

No, prema jednoj od varijanti koja se može nezvanično čuti od pojedinih političara – njihova je težnja da manjinska Vlada bude formirana prekompozicijom parlamentarne većine, a ne novim izborima.

Dogodi li se to, gotovo je izvjesno da bi – uz sve nestabilnosti – na crnogorskoj političkoj sceni zavladala opšta konfuzija i mimoilaženja upravo povodom tog pitanja. A iskustvo nas odveć uči da mišljenja pravnika često ostaju u sjenci političkih tumačenja.

Čitaj još:   PRVI KRUG PREGOVORA: Do 1. marta manjinska VLADA i predsjednik Skupštine...

Tek je očito da je danas – usljed posljednjih manevara DF – neizvjesno da li će u parlamentu biti usvojeni neki od ključnih akata koji su na dnevnom redu, poput budžeta.

Konfuzije i neizvjesnosti u crnogorskoj politici ovih dana ne fali. Kako vrijeme odmiče, u do skoro koliko-toliko jasnoj jednačini sve je više nepoznatih. A politički maglovitu jesen, po svoj prilici, zamijeniće jednako nepredvidiva zima.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more