IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTA SE DEŠAVA U CRNOJ GORI: VRAĆA LI SE ĐUKANOVIĆ NA MALA VRATA NA VLAST? DANAS PRVI KORAK, VELIKU ULOGU IGRAJU BOŠNJACI

Politička drama ne dešava se samo u Bosni i Hercegovini. Uzavrela atmosfera je i u susjednoj Crnoj Gori u kojoj bi se uskoro mogao desiti ogroman prevrat kojeg je malo ko očekivao u ovom trenutku.

Naime već danima crnogorski mediji donose informaciju da će doći do smjene Vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem. Prvobitna najave je bila da će se sve desiti u ponedjeljak, pa onda je sve pomjereno za utorak. Međutim, prijedlog smjene vlasti je povučen sa sjednice Parlamenta.

Šta se dešava?

Da bi raspetljali politički čvor potrebno je prvo prikazati trenutnu situaciju. Vlada Zdravka Krivokapića trenutno je vlast koja ima najmanju podršku unutar Parlamenta.

Krivokapić je ‘izgubio’ zastupnike URA-e Dritana Abazovića, Demokratske fronte, i drugih manjih stranaka, a jedino ga još podržava desetak zastupnika Alekse Bečića koji predvodi stranku Demokratska Crna Gora.

Malo nade da će ostati na čelu Vlade Krivokapić je dobio jučer. Naime, iako je trebalo da se glasa o njegovoj smjeni, taj prijedlog je povučen.

Krivokapić je to doživio kao svoju pobjedu, tvrdeći da nema dovoljno glasova za to i da opozicija priča bajke.

Inače, Parlament Crne Gore broji 81 zastupnika, tako da je 41 dovoljan za smjenu. Trenutno, opozicija ima 40 zvaničnih glasova.

No, danas bi trebao biti učinjen prvi korak ka smjeni vlasti.

Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka, Albanska alternativa, Forca, Demokratska partija i CIVIS potpisat će Memorandum o saradnji.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Imaćemo kandidata koji će pobijediti, DRITAN Abazović da provjeri svoju snagu na izborima... (foto, video)

Radi se o strankama koje nemaju veliki broj unutar Parlamenta, ali ipak njihova podrška u trenutku kada se navodno za jednog ‘plaća milione’, znači mnogo – a svi oni su protiv Krivokapića.

  • Ovaj memorandum nema dodirnih tačaka s tom inicijativom o smjeni vlade. Ove stranke imaju 14 poslanika od 81 i naš memorandum bit će ponuđen svim partijama”, kaže za Raport Adel Omeragić iz Bošnjačke stranke.

Međutim, iako nema ‘dodirnih tačaka s smjenom Vlade’ Omeragić nam govori da se ide u formiranje manjiske vlade i to uz pomoć Mile Đukanovića i njegovog DPS-a.

  • To bi mogao biti idući korak. Mi ćemo očekivati njihovu podršku za formiranje vlasti, ali oni neće participirati u Vladi tako što imati ministarske pozicije”, objašnjava nam on.

Koliko je to realno?

  • Mislim da je to realna opcija”, ističe Omeragić.

On potcrtava da trenutku Vladu Zdrava Krivokapića podržava svega desetak poslanika Alekse Bečića, te da je čak i DF okrenuo leđa trenutnoj Vladi, ali da zagovaraju nove izbore.

No, ako je to tako zašto ga Krivokapića nisu smijenili jučer? Odnosno, zašto su povukli odluku o nepovjerenju predsjedniku Vlade?

  • Odluka je bila da, uprkos tome što smo najavili, povučemo sad glasanje jer nismo htjeli da iskoristimo trenutak. Jer da je bilo glasanje i zafali nam jedan glas mi ne bi imali pravo da tražimo smjenu Vlade naredna tri mjeseca”, navedi Omeragić.
Čitaj još:   MILO Đukanović: U Crnoj Gori, svi pred zajedničkim izazovom da se kao ljudi razumno uzdignemo iznad podjela...

Dakle nisu bili sigurni da imaju potrebnih 41 gla ili?

  • Vlast ima 41 glas. Mi želimo nešto stabilnije. Zato pregovaramo. Uskoro će biti smjena”, navodi Omeragić. izvor: hajat.ba
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more