IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Dolar i Euro izgubili na vrijednosti u odnosu na tursku liru za 33 posto… (foto, video)

Turska nema ni namjeru ni potrebu da napravi ni najmanji korak unazad od slobodne tržišne ekonomije i deviznog režima, poručio je u Ankari turski predsjednik Erdogan, nakon čega je zabilježen nagli pad vrijednosti dolara i eura u odnosu na tursku liru…

ISTANBUL:Svijet, Ekonomija, vijesti, utorak, 21.12.2021… 09: 42… ISTANBUL: Dolar i Euro izgubili na vrijednosti u odnosu na tursku liru za 33 posto… (foto, video)

Nastavlja se pad vrijednosti dolara u odnosu na tursku liru (TL), koji je započeo danas nakon obraćanja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, a za nekoliko sati dolar je izgubio vrijednost za više od 30 posto, javlja Anadolu Agency (AA)

Erdogan se danas obratio na konferenciji za novinare u Ankari, nakon sastanka kabineta, nakon čega je zabilježen nagli pad vrijednosti u odnosu dolar/TL.

Prije početka Erdoganovog obraćanja dolar je u odnosu na TL iznosio rekordnih 18,3674, da bi nakon obraćanja pao vrlo naglo za 22,3 posto, odnosno iznosio 14,27.

No, pad vrijednosti dolara tu se nije zaustavio, prema podacima zabilježenim u ranim jutarnjim satima, po turskom vremenu, dolar je izgubio vrijednost od čak 33,2 posto, odnosno pao je na 12,2776.

Čitaj još:   ALBIN Kurti: Prvo obostrano priznanje, pa onda Zajednica srpskih opština... (foto)

Podsjetimo, Erdogan je tokom današnjeg obraćanja poručio kako “nijedan turski državljanin neće morati premještati ušteđevinu iz turske lire u stranu valutu” zbog toga što će “kurs biti veći”.

Također je najavio novu finansijsku alternativu za građane Turske kako bi ublažili brige koje se odnose na kretanja kursa. Dodao je kako „Turska nema ni namjeru ni potrebu da napravi ni najmanji korak unazad od slobodne tržišne ekonomije i deviznog režima.“

izvor iBalkan.net / agencije aa

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more