IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO JE 4. I 5. SEPTEMBRA BIO U CETINJSKOM MANASTIRU: Tajnovita civilna SEDMORKA (video)

Predvođeni su onižim sveštenikom i sedmočlana grupa je, bez vidljivog pozdravljanja ili legitimisanja prisutnim policajcima koji stoje u punoj opremi za razbijanje demonstracija pored parkiranih policijskih ,,marica“, produžila dalje. Potom su se žurnim korakom primakli još jednom kontrolnom punktu policije koji je stacioniran ispred žičane ograde koja okružuje okolinu Cetinjskog manastira

Iako je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić zvanično objavio da u Cetinjskom manastiru nije bilo ne samo naoružanih ljudi, već ,,ni jedne osobe koja je mogla biti pod bilo kakvim uticajem bilo koga van sistema crnogorskih bezbjednosnih službi“, video zapisi koje Pobjeda posjeduje ukazuju da je makar jedna grupa nepoznatih civila 4. septembra volšebno prošla ček- pointe crnogorske policije i ušla u Cetinjski manastir.

Na jednom od snimaka, koje su Pobjedi dostavili građani Cetinja, uočava se kako sedmorica mlađih ljudi, ležerno obučenih u farmerice i majice kratkih rukava, prolazi bez zadržavanja jedan kordon policije. Većina nosi ruksake na leđima, neki ručne torbe ili plastične kese u rukama.

CIVILI ZA SPECIJALNE NAMJENE

Predvođeni su onižim sveštenikom i grupa je, bez vidljivog pozdravljanja sa prisutnim policajcima koji stoje u punoj opremi za razbijanje demonstracija pored parkiranih policijskih ,,marica“, produžila dalje. Potom su se žurnim korakom primakli još jednom kontrolnom punktu policije koji je stacioniran ispred žičane ograde koja okružuje okolinu Cetinjskog manastira.

Na drugom snimku, koji posjeduje Pobjeda, grupa se zadržava ispred dvojice policajaca. Potom jedan povisoki momak, u narandžastoj majici, razgovara sa pripadnikom crnogorske interventne jedinice, dok jedan iz grupe civila nekoga zove telefonom.

U neposrednoj blizini njih, parkiran je bijeli automobil budvanskih registracija, dok crni auto, cetinjskih tablica, čeka ispred žičane ograde koju policajac otvara nakon izvjesnog vremena i propušta da prođe u pravcu Manastira.

Na trećem snimku, grupa momaka ulazi, vjerovatno nakon nečijeg odobrenja, u krug Manastira i prolazi pored policajaca koji su na punktu.

Prema analizi snimaka, opisana situacija se odigrava negdje oko podneva, u subotu 4. septembra, i možda ne bi zavređivala bilo kakvu pozornost da nije nekoliko važnih činjenica.

Čitaj još:   ISTANBUL: Erdogan, čestitao pobjedu predstavniku opozicije na izborima u gradu na Bosforu...

Naime, sve se odigrava dok su tenzije na Cetinju u porastu, kada je već blokiran puta ka Cetinju kod Belvedera i kada policajci počinju lagano da blokiraju saobraćajnice koje vode u pravcu Prijestonice.

Istovremeno, video snimak ulaska nepoznatih osoba koje predvodi sveštenik Crkve Srbije u dvorište Cetinjskog manastira ukazuje da je njihov dolazak bio, ne samo organizovan, već i nekome najavljen, te pobuđuje sumnju da su civili imali neka ,,posebna ovlašćenja“.

Kako drugačije objasniti činjenicu da je sedmorica momaka nesmetano prošla policijske čeking-punktove a da istovremeno novinarima brojnih redakcija, među njima i Pobjede, nije bio omogućen ulazak u dvorište Manastira kada je ograda postavljena. Čak ni sa novinarskim legitimacijama.

Stoga je logično pretpostaviti da je grupa koja je zabilježena kamerama mobilnih telefona bila na neki način povezana ili sa crnogorskim bezbjednosnim sektorom, Crkvom Srbije ili – nekom stranom službom.

MUP VS ANB

U dokumentu MUP-a, nazvanom ,,Poseban izvještaj sa analizom postupanja policijskih službenika Uprave policije, u cilju obezbjeđenja uspostavljanja narušenog javnog reda i mira na Cetinju 04-05.09.2021 godine“ – ne pominje se prisustvo civila unutar Cetinjskog manastira.

Ni u kasnijim izjavama policijskih zvaničnika nema pomena da je bilo ko, bez ovlašćenja, boravio iza zidina Manastira kojim upravlja Crkva Srbije.

O tome svjedoči i izjava državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zorana Miljanića koji je, već 10. septembra, ,,presudio“ da u Cetinjskom manastiru nije bilo naoružanih ljudi, čak ni osoba koje bi mogle imati veze sa bilo kakvom stranom državom.

– Mimo obezbjeđenja štićene ličnosti tu nije bila nijedna osoba koja je mogla imati veze sa bilo kakvom stranom državom i koja je mogla biti pod bilo kakvim uticajem bilo koga van sistema crnogorskih bezbjednosnih službi – istakao je sekretar Miljanić.

Sljedstveno logici državnog sekretara MUP-a, ,,uslikani“ civili koji su prošli nekoliko kordona crnogorske policije bili su – pripadnici crnogorskog bezbjednosnog sektora.

Čitaj još:   Nema riječi utjehe: Cetinje u svom očaju nije samo, tuguje cijela Crna Gora... (foto, video)

No, policijsku idiličnu priču remeti – izvještaj Agencije za nacionalnu bezbjednost. Pobjeda je već pisala da je na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost direktor ANB-a Dejan Vukšić članovima Odbora pružio informaciju da je najmanje 35 bezbjednosno interesantnih lica bilo u Cetinjskom manastiru, namjerni da po svaku cijenu ,,odbrane“ ustoličenje mitropolita Joanikija 5. septembra.

Frapantna kontradiktornost informacija policije i tajne službe. Zato se i otvara pitanje: ako u Cetinjskom manastiru, kako tvrdi policija, nije bilo nikoga ,,van sistema crnogorskih bezbjednosnih službi“ i ukoliko ANB ima podatke da je u Manastiru bilo trideset i kusur ljudi sa policijskim dosjeima – kojoj grupi onda pripada sedmorka uslikana kako nesmetano prolazi kontrolu crnogorske policije, ali i za kakve specijalne namjene su bili spremni ti civili?

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more