IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZEMLJOTRES NA POLITIČKOJ SCENI CRNE GORE: MILO Đukanović nakon 3 decenije odlazi sa čela DPS, kome će ustupiti fotelju…(foto, video)

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović najvjerovatnije će se u januaru povući sa čela DPS-a, što znači da odustaje i od nove kandidature na predsjedničkim izborima 2023. godine…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 25.12.2021… 11: 52…  ZEMLJOTRES NA POLITIČKOJ SCENI CRNE GORE: MILO Đukanović nakon 3 decenije odlazi sa čela DPS, kome će ustupiti fotelju… (foto, video)

Kako stvari sada stoje, najvjerovatniji nasljednik Đukanovića na čelnoj poziciji partije koja je 30 godina vladala Crnom Gorom, biće Ivan Vuković, aktuelni gradonačelnik Podgorice. Manje je vjerovatno da to bude neko od starijih kadrova DPS-a– bivši premijer Duško Marković ili Brano Gvozdenović.

Ideja je da se sačuva „zdravo tkivo“ DPS- a i zato je veća šansa da na čelo partije dođe Vuković. To je manevar kojim bi podmlađena i pročišćena partija, bez Đukanovića, mogla ponovo da bude ključni partner u vlasti– kaže izvor upoznat sa prilikama u Crnoj Gori i dodaje: Takva DPS imala bi veći koalicioni potencijal, jer sa aktuelnim predsjednikom Đukanovićem niko ne želi da sarađuje.

Milo Đukanović je prije dva dana izjavio da će DPS novo rukovodstvo izabrati 2022. godine, a iako je dodao da mu nikada niko iz inostranstva nije rekao da mora da se skloni, jasno je da više nema podršku Zapada kakvu je nekada imao i da gotovo ne postoje šanse da nastavi da vodi partiju.

Promjena na čelu DPS- a bacila bi i sasvim drugo svjetlo na priče o rekonstrukciji aktuelne Vlade Zdravka Krivokapića ili izboru nove vlade bez izbora, formiranjem drugačije parlamentarne većine ili podrškom nekoj manjinskoj vladi.

Čitaj još:   RAMPA ZA TRAMPA, ONA GA JE UĆUTKALA: Poslije sukoba sa Nensi Pelosi odložio govor pred Kongresom...
Abazović će pristati na saradnju sa DPS bez Mila, što praktično znači kraj za vladu Zdravka Krivokapića
 Vladimir Joković

URA i Demokrate Alekse Bečića su u posljednje vrijeme u lošim odnosima, ali bi zarad „višeg cilja“ nesporazumi mogli da se ispeglaju. Ni u Memorandumu o saradnji koji su nedavno potpisali URA, SNP i manjinske partije ne piše da nema saradnje sa DPS-om, zbog čega iz vladajuće većine, prije svega predvođene Demokratskim frontom, stižu optužbe da je „memorandum izdaja“ vladajuće koalicije.

Kako saznaje u ovom trenutku najveće šanse da bude novi premijer ima predsjednik SNP-a Vladimir Joković, mada takav dogovor definitivno nije postignut i moguća su i drugačija rješenja.

Jokovićeva Socijalistička narodna partija danas ima pet poslanika u državnom parlamentu i u Skupštinu je ušla kao dio koalicije predvođene Demokratskim frontom. Parlament Crne Gore ima 81 mjesto, a aktuelna vladajuća većina ima najmanju moguću podršku, pošto je svoj glas vladi Zdravka Krivokapića dao 41 poslanik. Vladajuću koaliciju trenutno čine koalicija predvođena DF- om, koja ima 27 poslanika, Demokrate Alekse Bečića sa 10 mandata i URA Dritana Abazovića koja je osvojila četiri mandata.

Interesantno je da je lider Albanske alternative Nik Đeljošaj predložio prije oko dva mjeseca da se izglasa nova vlada koju bi činili građanski pokret URA Abazovića, dio građanskih stranaka i stranke nacionalnih manjine, a sve uz manjinsku podršku DPS- a, koji ne bi ulazio u vladu. Taj koncept je veoma sličan ovom za koji je saznao i objavljuje.

Komentarišući taj predlog, aktuelni premijer Zdravko Krivokapić tada je rekao da bi formiranje manjinske vlade, uz podršku DPS- a bilo rizično.

Čitaj još:   SARAJEVO VEČERAS: Ugođaj na ulicama, šeta se, čuje se muzika, petarde i vatrometi, dežurne službe na terenu... (foto)

To bi bio visokorizični potez i ne znam gdje bi odveo Crnu Goru. Ne bi bilo dobro da neko ne usvoji budžet, a ko će ga sprovoditi je najmanje važno – rekao je prije oko mjesec dana Krivokapić.

Đeljošaj je tada predložio da novi premijer bude lider URA Dritan Abazović, a DPS Mila Đukanovića se ovim povodom tada nije oglašavao.

izvor Portalluca.me

PUTNIK U AVIONU KRIŠOM SLIKAO ĐOKOVIĆA: EVO ŠTA JE ČITAO

Prije par dana je konačno došao kraj sage oko Novaka Read more

VUČIĆ PUN HVALE ZA ERDOGANA: Ovo nigdje na svijetu nisam vidio… (foto, video)

U trenucima kada su dvojica predsjednika Erdgoan i Vučić trebali Read more

VIC DANA: U Mostaru šiba bura, kompresija pala ispod nule, u kafić uletio zapuhani Mujo… (foto)

„Joj, brate bolan ne bio...“ MOSTAR: BiH, Zanimljivosti, srijeda, 19.01.2022…00: Read more

Milo ĐUKANOVIĆ i DPS ne kriju zadovoljstvo: “Podržat ćemo svaku inicijativu koja će dovesti do…” (foto, video)

Demokratska partija socijalista će pažljivo pratiti dalje poteze predlagača inicijative, Read more