IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ I VOJSKA SRBIJE: Spremni na pobunu i prijete štrajkom i izlaskom na ulice… (foto, video)

Čak 80 posto profesionalnih pripadnika Vojske Srbije danas prima platu manju od prosječne…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 27.12.2021… 00: 22…  VUČIĆ I VOJSKA SRBIJE: Spremni na pobunu i prijete štrajkom i izlaskom na ulice… (foto, video)

Vojska Srbija nalazi se u lošem stanju, a njeni pripadnici prijete štrajkom i izlaskom na ulice. Ovo je izjavio Novica Antić, predsjednik Vojnog sindikata Srbije (VSS).

On je u razgovoru za Nova.rs govorio kako osim ljekara, prosvjetara i socijalnih radnika, od januara 2022. godine povećanje plata, od čitavih sedam posto, čeka i pripadnike vojske. Stav sindikata je kako je ovo “mizerno” povećanje ujedno i poniženje za vojsku.

“Posljednjih pet godina naša vojska proživljava ozbiljnu krizu. Više puta smo upoznali javnost sa činjenicom da je u tom periodu vojsku napustilo oko 10.000 profesionalaca. Najveći problemi su nebriga o ljudima i nepotizam, ali i činjenica da je vojska posljednjih godina itekako politizovana…

Danas u vojsci napreduju politički podobni, a ne sposobni i kvalitetni kadrovi. Najbolji primjer je činjenica da je načelnik VMA (Vojno medicinska akademija) pukovnik, a njegov zamjenik je general, apsurdno…

Slično je i sa direktorom VBA (Vojna bezbjednosna agencija), koji je po političkoj podobnosti čak tri puta nezakonito vanredno unapređen za četiri godine, a to je čovjek koji između ostalog treba da suzbija nezakonitosti i kriminal u sistemu odbrane”, kaže on.

Čitaj još:   Srušio se avion sa 98 putnika, udario u zgradu, desetine stradalih...

Čak 80 posto profesionalnih pripadnika Vojske Srbije danas prima platu manju od prosječne, dodaje.

“Troškovi prijevoza do posla i s posla plaćaju im se u iznosu koji svojevoljno odredi ministar odbrane, a u većini slučajeva nije dovoljan da putujete ni polovinu mjeseca. Participaciju za lječenje u vojnim zdravstvenim ustanovama vojnici plaćaju dvostruko više nego ostali građani.

Noćni i prekovremeni rad se ne evidentira i ne plaća. Na školovanja, usavršavanja i u međunarodne misije upućuju se ljudi koji su po volji komandantima. Imamo generale koji do penzije nisu dobili stan, dok neki drugi, politički podobni, to pitanje rješavaju preko reda. Platu srpskog vojnika danas možete zaraditi bilo gdje, s mnogo manje psihofizičkog naprezanja i stresa kome su zaposleni u vojsci svakodnevno izloženi”, kazao je predsjednik Sindikata.

Konstantno javnost informišemo o tome da nam prijeti situacija u kojoj vojska vrlo brzo neće moći da odgovori svojoj ustavnoj ulozi, dodao je.

“Djelomično rješenje vidimo u zaključenju kolektivnog ugovora za zaposlene u odbrani, jer bismo njime s državom kao poslodavcem, jasno utvrdili uslove i prava pod kojima rade profesionalci u vojsci.

Najveći protivnici kolektivnog ugovora su visoki oficiri i generali u Ministarstvu odbrane, koji to uopće ne razumiju, a ministri nemaju ni znanja ni volje da se tome odupru. Kako stvari stoje, sve ide ka tome da ćemo u godini koja je pred nama, svoja prava morati ponovo da tražimo na ulici, zajedno sa ostalim obespravljenim građanima”, zaključio je on.

Čitaj još:   ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ I ČETNIČKO METANISANJE... (foto)

izvor (SB)

LEGENDA Bogdan Tanjević podržao Pokret “Svi za naš GRAD– dr Ivan Vuković” (foto, video)

Čuveni košarkaški trener, Bogdan Tanjević, pružio je podršku Pokretu ''Svi Read more

PLJEVLJA: Sjutra Dan žalosti povodom tragične smrti  IVANA (23) i OGNJENA Čavića(22)…

Povodom tragične smrti dvojice mladih Pljevljaka koji su sinoć stradali Read more

DRAGAN Bursać: Zelenski na Cetinju, Putin u Banjaluci- dva su svijeta različita!

“Ukrajinski predsjednik Zelenski obraća se za koji dan Cetinjanima, a Read more