IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠAROVIĆ OTVORI KARTE: “Ne vjerujem Dodiku, strahujem, MOŽE DOĆI DO problema, sukoba, incidenata pa i RATA” (foto, video)

Čak i kada bismo mi kreirali Dayton, možda bismo to uradili drugačije, kaže Šarović…

SARAJEVO: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 28.12.2021…12: 22… ŠAROVIĆ OTVORI KARTE: “Ne vjerujem Dodiku, strahujem da, MOŽE DOĆI DO problema, sukoba, incidenata pa i RATA” (foto, video)

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović u intervjuu za Glas Amerike je govorio o protivljenju opozicije vladajućoj stranci u entitetu RS i retorici Milorada Dodika, kao i o mogućim rješenjima za trenutnu političku situaciju u BiH.

Očigledno je da je Vaše i protivljenje opozicije vladajućoj stranci u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska i Miloradu Dodiku, najozbiljnije do sada. Šta Vam najviše smeta u političkom pristupu i postupcima Milorada Dodika?

 “U vezi s pitanjima koje je Dodik pokrenuo u posljednje vrijeme, našli smo se na suprotnim stranama. Te razloge sam, u jednoj mjeri, objasnio na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, smatrajući da mi ne problematizujemo legitimitet i da postoje stvari koje mogu biti zakonite.

Vi ih možete pokrenuti, ali uvijek morate imati odgovornost šta one mogu prouzrokovati u zemlji koja je osjetljiva na mnoge stvari. Posebno se odnosni na pitanje implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma i njegove nadležnosti. U tom smislu, smatrao sam da se Dodik igra vatrom, da te stvari treba raditi na drugačiji način i pokušati preko institucija kao prije 10 ili 15 godina.

Čitaj još:   Dejan Puzigać, "monah Sava" ponovo osuđen na 12 godina zatvora za ubistvo Tatona, francuskog navijača...

Mii nismo osporavali legitimitet. Vi možete i imate pravo da ono što je preneseno, tražite da se vrati nazad jer su se promijenile okolnosti. Takve stvari moraju proći kroz parlament. Procjenjujem da Dodik, u značajnoj mjeri, takve poteze pravi da bi pridobio naklonost građana te da bi sebi stvorio bolju priliku za izbore 2022. godine.

On grozničavo teži da dobije još jedan mandat, u protivnom je u velikoj opasnosti. Igra rolu nacionalnog heroja koji se ‘kao bori’ za Republiku Srpsku. Pored svih inicijativa i zahtjeva, on mora obrazložiti kako to misli uraditi. Nije dovoljno reći: ‘Ja ću to uraditi mirnim putem.’ Treba kazniti svakoga ko govori o ratu, jer smo istu priču imali i 1992. godine. Svi su pričali o miru, o tome kako se ne može ništa desiti pa se desilo.

Nije dovoljno reći: ‘To ću ja uraditi mirno.’ Moraš objasniti kako to misliš, da bi ti ljudi vjerovali. Ja ne vjerujem Dodiku jer strahujem da zbog neodgovorne politike, može doći do problema, sukoba, incidenata pa i rata. Nije dovoljno samo reći – ‘Da, mi imamo pravo tražiti prenos nadležnosti.’ Potrebno je dogovoriti se i s drugim partnerima u Bosni i Hercegovini. To je njegova igra u koju nas vješto uvlači.”

Čitaj još:   KVALIFIKACIJE za Evropsko prvenstvo: Nada se palila i gasila, EURO bio i ostao daleko, Crna Gora vodila pa izgubila u Budimpešti... (foto, video)

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more