IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: FAŠISTIČKO JEVANĐELJE

Prošloga vikenda, uza sami kraj godine, žiri za dodjelu državne nagrade Miroslavljevo jevanđelje donio je odluku da laureatom proglasi Milutina Mićovića, brata Joanikija Mićovića, episkopa Crkve Srbije, poznatoga po jesenašnjem ustoličenju uz pratnju dugih cijevi, suzavaca, gumenih metaka, bagera i pendreka.

Žiri je, između ostaloga, ocijenio: „U brojnim javnim nastupima i tribinama Mićović kritički promišlja savremeni život u Crnoj Gori, političku zbilju u istorijskoj vertikali Njegoševog i našeg doba. Žiri je mišljenja da djelo Milutina Mićovića ‘Luče u tami Crne Gore’ na najbolji način izražavaju suštinu nagrade Miroslavljevo jevanđelje, budući da baštini duhovnost naše nacionalne kulture.”

Nema sumnje – među brojnim skarednim autorima i knjigama u kojima se negiraju vrijednosti kojima se civilizovani svijet ponosi – Mićovićeva knjiga zbilja na najbolji način baštini duhovnost nacionalne kulture Srpskoga sveta, svEta u kome mjesta nema ni za koga ko nije pobornik četničko-bjelaške ideologije.

Žiri u kome śede i profesori državnoga Univerziteta Crne Gore i državne Crnogorske akademije nauka i umjetnosti jednoglasan je u ocjeni da Milutin Mićović zaslužuje državnu nagradu Miroslavljevo jevanđelje jer njegovo djelo na najbolji način reprezentuje suštinu te državne nagrade! Tako je zasigurno zbog toga što Mićović u tome djelu negira i državu i sve njene mukom stečene vrijednosti.

Laureat Mićović Crnogorce u nagrađenoj knjizi naziva nula-ljudima, ništa ljudima, nikogovinom, nikogovićima, nesojem, sitnežom i tako dalje. Ne veli on da su Crnogorci takvi po rođenju nego tek kad “isprazne iz sebe svoj duhovni sadržaj, koji drži nacionalno-kulturna matrica srpstvo”.

Mićović najavljuje borbu nepoštednu, ne borbu “nego kašenje i gaženje tog otpada modernoga svijeta. Ono što mi nećemo uraditi uradiće neka korona…”

Sasvim je prirodno od laureata državne nagrade ovakve Crne Gore, bjelaške, četničke i fašističke, što drži da je Njegoš srpski pisac, što negira Crnogorsku crkvu, što se sprda crnogorskome jeziku. Uostalom, da je drugačije, ne bi se mogao pohvaliti da mu je knjigu sufinansiralo Ministarstvo kulture Srbije.

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: Kad savjetnik BILJANE Plavšić, uređuje crnogorski obrazovni sistem... (foto, video)

I zar ima čega prirodnijega od toga da knjiga koju finansira Srbija a izdaje Srpska književna zadruga bude nagrađena crnogorskom državnom nagradom Miroslavljevo jevanđelje, naročito kad se zna da autor u njoj sintagmu suverena Crna Gora označava navodnicima. Nakon što je žiri nagradio njegovu knjigu, mora mu se priznati da je stavljanjem tih navodnika sasvim ispravno postupio.

Crnogorcima treba zabraniti i ime, smatra laureat. “Srbi sad imaju mnogo razloga, s obzirom na veliku najezdu nultih Crnogoraca, da im ne dozvole nošenje imena. Srpski jezik treba to ime da arhivira, i isključi iz dalje upotrebe. Neka nulti Crnogorci nađu sebi ime, na svom službenom jeziku, koga nema. Neka ga nađu i oglednu se u njemu, kao što su se ono dahije nad tepsijom ogledale, i nad sobom glava ne vidjele.” Nijesu naravno samo Crnogorci ti koji bi se trebali naći bez glave i bez imena. I Muslimani i Hrvati i Albanci, veli laureat, otpadnici su od srpskoga porijekla, otpadnici od istine i od svjetlosti, oni su oni što ih karakteriše “pad u bezobrazije, smrtni zaborav i izdajstvo”.

A “pravoga Boga imaju pravoslavni (…) ako žive pravoslavljem.” Da pritvrdi, da žiriju ne promakne, Mićović ponavlja da “crnogorska separatna država nema realno utemeljenje u istorijskom i kulturnom nasljeđu, etosu.”

Moglo bi se ovako skarednih, neofašističkih citata i misli na kojima bi i nacisti pozaviđeli ređati do beskraja. Ali suština je jasna. Jer je to suština politike Vlade Crne Gore i aktuelne parlamentarne većine, to je mir naše nacije i to je vizija naše budućnosti onih što nas optužuju da gledamo u prošlost!

Hoće li Država Crna Gora povući osramoćenu državnu nagradu kojom je jednoga bestidnika nagradio još bestidniji žiri? Hoće li se oglasiti predśednik CANU čiji je akademik dodijelio ovu nagradu? Hoće li od sreće jutros zapjevati rektor državnoga univerziteta kad vidi – blago njemu! – kako rađa plodom njegova politika uništenja prozapadne Crne Gore? Hoće li ko iz parlamentarne većine, Božena recimo, podnijeti ostavku? Hoće li opozicija umjesto zahtjeva da se smijeni Vesna Bratić umjeti reći i zatražiti što više od toga? Ne, nemojte smijeniti Vesnu Bratić jer ona do kraja ogoljuje politiku aktuelne vlasti i javno u djelo sprovodi ono što je na srcu cijeloj Vladi Crne Gore i kompletnoj parlamentarnoj većini – bez izuzetka!

Čitaj još:   ADNAN ČIRGIĆ NA CETINJU: Premijer i ministarka BRUKAJU zdrav razum i građansku CRNU GORU

A vi što se dogodine budete kandidovali za državnu nagradu, ne zaboravite: što više pokažete da ste fašisti, to su vam veće šanse da je dobijete!

Piše: Adnan Čirgić

izvor: antenaM

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

VIC DANA Oženio se Crnogorac iz Srbije…

Kako crnogorac osvaja đevojku??? -Vidis li ti đevojko onaj cvijet Read more