IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EDIN Begzić: NISAM TERORISTA, BRANIO SAM RADNIKE…

Baranin Edin Begzić najvjerovatnije će odgovarati za krivično djelo izazivanje panike i nereda, nakon što je juče navodno naoružan i prijeteći eksplozivom tražio da se obeštete pokradeni radnici Primorke.

Nakon sedmočasovne drame u centru Bara, taj sin radnika ugašenog barskog preduzeća, predao se policiji kada se ispostavilo da je ispred poslovnice NLB banke prijetio lažnim eksplozivom i lažnim pištoljem.

Nekadašnji direktor te finansijske institucije Črtomir Mesarič, još pet osoba i NLB banka optuženi su da su državnu kasu oštetili za 6.651.611 eura.

Prema tvrdnjama tužilaštva, privatnik Nebojša Bošković preko Mesariča je od NLB banke dobio novac za navodno oživljavanje kompanije Primorka i isplatu otpremina radnicima koji ostaju bez posla, ali je novac koristio za vraćanje kredita svojih prezaduženih firmi od kojih se ta banka nije mogla naplatiti.

Begzić je, kako je Vijestima potvrđeno iz više izvora, plastični pištolj bacio i predao se nakon što mu je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović obećao da će u petak 31. decembra razgovarati sa radnicima i pokušati da im pomogne.

”Rekao mi je da nije mislio da pravi bilo kakakv problem, da nije terorista i da mu je žao što su se stanari uznemirili, ali da je to uradio za radnike Primorke”, kazao je Abazović, koji je i koordinator službi bezbjednosti.

Begzić je juče objavio vidio snimak sa kog je poručio da je sin radnika Primorke. “Ja sam spreman da dam život za njih”, rekao je.

Početak

Plastične replike oružja, kanistere u kojima je najvjerovatnije voda i lažni eksploziv, Begzić je prije svitanja donio ispred barske filijale NLB banke. Prije nego je došla policija, trakom je ogradio prostor ispred ulaznih vrata, oblijepio poslovnicu porukama i tražio da niko ne prilazi, jer će se ubiti.

”Vratite pare koje ste ukrali od radnika Primorke”, poruka je koju je, na crnogorskom i engleskom jeziku, zalijepio na prozorima banke, a potom ispostavio zahtjeve.

Policija je odmah evakuisala stanare zgrade, udaljila radnike banke i blokirala okolne ulice. Vatrogasci i medicinsko osoblje bili su na licu mjesta.

Baranin je policajcima poručivao da će improvizovanom eksplozivnom napravom naškoditi sebi, ako se ne udovolji njegovim zahtjevima.

Policijski tim, njegova familija, radnici Primorke, ali i još neki ugledni Barani pokušavali su da ga odgovore od tog nauma.

Čitaj još:   NIKOLA Đurašković Gradonačelnik Cetinja, nakon prijave MARKA Kovačevića: Pion Beograda radi za interes tuđe, a ne svoje kuće... (foto)

Begzić je tada tražio da razgovara sa predsjednicima Vlade i Skupštine, Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem, kao i da video pozivom razgovara sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Nakon par sati drame, negdje oko 14 časova, Begzić je telefonom razgovarao sa Abazovićem, tražeći od njega da odmah na razgovor primi obespravljene radnike Primorke.

Dobio je obećanje da će potpredsjednik Vlade sa njima razgovarati kada se vrati sa službenog putovanja.

Traži pravdu

Prema saznanjima Vijesti Baranin je tokom razgovora rekao da samo traži pravdu, da je kivan na NLB banku, iznosio primjedbe na tužilaštvo koje postupa u predmetu “Primorka”, dodajući da to sve radi za radnike.

Vijestima je iz više izvora rečeno da Begzić ni u jednom trenutku nije bio nasilan i da nije prijetio da će ugroziti bilo koga osim sebe.

Nepunih pola sata nakon razgovora s Abazovićem predao se policiji.

”Nakon dugotrajnih pregovora E.B. se predao službenicima barske policije. E.B. je od ranih jutarnjih časova blokirao ulaz poslovnice jedne banke u Baru uz prijetnje da će aktivirati eksplozivnu napravu. Dalje aktivnosti su u toku”, saopšteno je iz Uprave policije.

U trenutku hapšenja policija ga je sumnjičila za najmanje četiri krivična djela – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opšte opasnosti i izazivanje panike i nereda.

Uviđajem je, međutim, utvrđeno da Begzić nije imao pravo oružje, niti eksploziv.

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić rekao je juče poslije podne Vijestima da je u toku dostavljanje dokumentacije postupajućem tužiocu.

On je juče ranije rekao da je Begzić zaposlenima u poslovnici NLB zabranio ulazak u zgradu, kazavši da je naoružan i opasan eksplozivom.

”Njegovi zahtjevi se uglavnom svode na isplatu novčanih potraživanja za zaposlene Primorke od strane banke”, rekao je Đurišić.

Načelnik barske policije Veselin Tabaš rekao je novinarima da Begzić nema policijski dosije i službenicima te bezbjednosne institucije nije poznat kao izvršilac krivičnih djela.

Nakon predaje, kazao je i da Baranin nije imao pravo oružje i eksploziv, kao i da nije prijetio nikom osim da će sebi nauditi.

Nije način traženja pravde, ali moramo razumjeti čovjeka…

Abazović je rekao da je mnogo tranzicione nepravde svuda u Crnoj Gori.

Čitaj još:   SARAJEVO- PETAK VRIJEME ĐŽUMA NAMAZA NA BAŠČARŠIJI: Ostavio štand nasred ulice i PORUKU KOJA JE SVE ODUŠEVILA... (foto, video)

“Ljudima je učinjeno mnogo zla i često su sa pravom rezignirani. Ovo nije način da se traži pravda, ali svakako moramo razumjeti i ovakve ljude. Edin nije iskazao nikakvu agresivnost, naprotiv naša dva razgovora su bila prilično prijateljska i sa ciljem da se nađe rješenje. Tražio je pravdu za radnike i ako sam nije jedan od njih, što cjeloj priči daje malu specifičnost.

Hvala njemu, članovima njegove porodice, svima pripadnicima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, građanima, radnicima Primorke koji su doprinijeli da se sve završi mirno. Moramo imati razumijevanja za ljude. Predugo čekaju na pravdu. Nadam se da nećemo imati više ovakvih situacija i da će institucije biti efikasnije u rješavanju problema. Na kraju se sve dobro završilo i to je najvažnije”, kazao je Abazović Vijestima nakon drame u Baru.

Rekao je da se zahvaljuje svim pripadnicima policije, posebno pomoćniku direktora Milošu Rakonjcu i načelniku barske policije Veselinu Tabašu.

Abazović je rekao da je tokom krize u Baru bio na telefonskoj vezi sa direktorom UP Zoranom Brđaninom i Rakonjcem, koji je bio na licu mjesta.

izvor: vijesti.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more