IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: VDT istražuje slučaj BUKOVICA, Hag poslao informacije za 16 građana CRNE GORE zbog zločina…

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, prikuplja dokaze za učešće više lica, državljana Crne Gore u događajima na teritoriji Bukovice, u opštini Pljevlja, koji su se dogodili u periodu od 1992. do 1995. godine, saznaje Standard.

Odlična saradnja dva državna tužilaštva, Bosne i Hercegovine i Crne Gore rezultirala je dostavljanjem podataka od strane BiH kolegama u Podgorici, na osnovu kojih će istražni organi CG pokušati da nađu dokaze za nepočinstva crnogorskih građana u ratnom zločinu na teritoriji Bukovice.

Prema informacijama Standarda riječ je o novim imenima i istraga ide u dobrom pravcu.

Prema informacijama Standarda Vrhovno državno tužilaštvo je, takođe, iz Haškog suda dobio informacije za 16 državljana Crne Gore kojima se na teret stavljaju ratni zločini na prostoru bivše Jugoslavije. U oktobru ove godine specijalni tim VDT je uhapsio Slobodana Pekovića (51) iz Plužina, nastanjenog u Danilovgradu, zbog sumnje da je počinio ratni zločin tokom rata u Bosni i Hercegovini početkom 90-ih.

Iako su mediji i nevladine organizacije ukazivali i iznosili navode o brojnim zločinima u Bukovici i Pljevljima, iako su tražili utvrđivanje odgovornosti, iako je država preuzela odgovornost za povratak raseljenih i posredno istakla svoju odgovornost prema ovom slučaju, individualna ili objektivna odgovornost ipak nije utvrđena. 

Na otpočinjanje istraga ovih zločina dugo se čekalo, a kada su istrage počele, vodile su se sporo i sa očiglednim propustima. 

Čitaj još:   PLJEVLJA: Zagađenje deset puta više od dozvoljenog, preporuka da se što manje boravi na otvorenom... (foto, video)

Sudskim postupcima obuhvaćeni su samo neposredni izvršioci. Tužilaštvo nije postavilo pitanje komandne odgovornosti koje prije svega podrazumijeva odgovornost nadređenih, jer nisu ništa učinili da spriječe zločine za koje su kao nadređeni morali znati. 

Istrage i sudski postupci koji su vođeni nisu obuhvatili odgovorne ni po komandnoj liniji, kao ni nalogodavce tih zločina.

Epilog događaja u Bukovici u periodu od 1992. do 1995. godine je sljedeći: ubijeno je šest osoba, 11 osoba bilo je kidnapovano i odvedeno u zatvor u Čajniče, kao posljedicu torture samoubistvo su izvršile dvije osobe, gotovo svo muško stanovništvo više puta je pretučeno, zapaljeno je najmanje osam kuća, a sva pokretna imovina opljačkana je, kuće devastirane i uništene. Raseljeno je oko 125 porodica sa 330 članova.

Nakon svih ovih događaja i atmosfere straha, većina muslimanskog stanovništva pobjegla je iz Bukovice. 

Početkom 1992. godine nad stanovništvom tortura je vršena uglavnom od strane pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije i policije Crne Gore.

Od šest ubistava rasvijetljeno je samo jedno, za koje je počinitelj dobio kaznu zatvora od 6 godina, a nakon izvjesnog perioda pomilovan. Ovaj broj je u stvarnosti mnogo veći, ali nažalost mnogi od njih nisu htjeli pričati o torturi koju su doživjeli plašeći se ako kažu da će od počinilaca doživjeti ponovo isto.

Čitaj još:   PETAR Odžić (SDP): "Da vidimo ko će od zvaničnika primiti MILORADA Dodika, Putinovog izaslanika"... (foto, video)

izvor: standard.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more