IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIGLE VUČIĆEVE PARE: Za „srpski svet“ u Nikšiću mogu i da ne prime platu u BEOGRADU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić transferisao je dva miliona eura vlasti Demokratskog fronta u Nikšiću preko računa Grada Beograda, koji se, prema zvaničnim podacima, nalazi u teškoj finansijskoj krizi i ugrožena mu je likvidnost.

Mediji bliski opoziciji u Srbiji objelodanili su, pozivajući se na rješenja Vlade Srbije, da je Beograd u toku 2021. godine iz republičke tekuće budžetske rezerve dobio više od 2,8 milijardi dinara (23,9 miliona eura) i to svaki put sa obrazloženjem da se novac prenosi u budžet grada iz razloga koje nije bilo moguće predvidjeti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti.

– Likvidnost glavnog grada Srbije je, prema zvaničnim podacima, posljednji put bila ugrožena 16. decembra, kada je Vlada donijela dva rješenja kojima je Beogradu prenijela ukupno 490 miliona dinara za potrebe izmirivanja obaveza – piše portal Nova.rs.

To faktički znači da su bile i dovedene u pitanje i plate zaposlenih u opštini Beograd zbog sprovođenja projekta ,,srpski svet“.

Samo deset dana kasnije, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je saopštio da je Grad Beograd toj opštini donirao dva miliona eura.

On je rekao da je time ispunjeno obećanje koje su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić dali jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću.

– Na račun Opštine je već uplaćena donacija. Tim novcem će biti finansirano više projekata. Najznačajniji su rekonstrukcija široke ulice u Dragovoj Luci, kao i rekonstrukcija Ulice Živka Nikolića. Takođe, imamo i program podrške kulturi i sportu, gdje će jedna od značajnijih stvari biti renoviranje fiskulturne sale u Osnovnoj školi ,,Dušan Bojović“ u Župi – kazao je Kovačević.

Čitaj još:   JEDNA LISTA: DPS, SD, LP i Komitski pokret zajedno na Izborime u Nikšiću... (foto)

Sredstva će takođe biti opredijeljena za podizanje tehničke osposobljenosti Komunalnog preduzeća i Službe zaštite i spašavanja, za projekte koje kandiduju, kao i za subvencije investitorima koji budu dolazili u Nikšić.

Da su sredstva transferisana od strane Beograda, potvrdio je i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

– Uz saglasnost Vlade Srbije, upućena je finansijska donacija Nikšiću. Nešto ranije, na isti način upućena je finansijska pomoć Banjaluci u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. Sa Ljubljanom smo razmijenili spomenike, odnosno finansirali smo izgradnju spomenika Vuka Stefanovića Karadžića u Ljubljani, a oni će finansirati podizanje spomenika Jerneju Kopitaru u Beogradu – nevješto se branio Vesić u izjavi za beogradske medije.

Vesića raduje što su pomogli razvoj Nikšića jer, kako kaže, „mnogo je sugrađana koji su porijeklom Nikšićani i daju veliki doprinos razvoju i usponu Beograda“.

Skupština Beograda usvojila je krajem oktobra treći rebalans budžeta za 2021. godinu, kojim su predviđena sredstva od 150 milijardi dinara, koliko zajedno iznose planirani prihoda grada i gradskih opština, što je pokazatelj da se grad nalazi u finansijskoj krizi i da su motivi donacije političke prirode.

Kako je Pobjeda objavila, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uložio je stotine hiljada eura u pobjedu Demokratskog fronta u Nikšiću pomažući tu političku grupaciju finansijski, logistički, ali i medijski – direktno se miješajući u unutrašnje stvari Crne Gore. Za sprovođenje tog nauma ključni su bili članovi beogradskog odbora SNS-a Vladimir Mandić, Aleksandar Jokić i Dane Šijan, koji su u

Čitaj još:   ISTINA ILI Mitovi o glutenu...

bliskim odnosima sa Vesićem, nekadašnjim istaknutim funkcionerom Demokratske stranke.

izvor: portalluca.me