IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Na premijeri “Quo vadis, Aida?” u NOVOM PAZARU od političara samo NENAD ČANAK

Sinoć je u Novom Pazaru održana premijera najboljeg evropskog filma “Quo vadis, Aida?”, bh. rediteljice Jasmile Žbanić. Iako je bio najavljen dolazak ekipe filma, zbog tragedije u kojoj su poginula četiri mladića iz ovog grada u Sandžaku, crveni tepih je otkazan u posljednjem momentu.

Premijeri su prisustvovale i Majke Srebrenice, a kako tvrde prisutni od predstavnika građanskih stranaka iz Srbije nije došao niko – osim Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine.

“Oni koji sebe predstavljaju kao građanska opcija u Srbiji neka se stide. Na večerašnjoj premijeri filma “Quo vadis, Aida” u Novom Pazaru samo je prisustvovao gospodin Nenad Čanak. Ostale građanske stranke, pokreti i aktivisti očito nisu zainteresovani. Quo vadis, Srbijo”, napisao je Aladin Huzejrović na Twitteru.

Podsjećamo, Novi Pazar je za sada jedini grad u Srbiji u kojem se prikazao film o genocidu u Srebrenici. U ovoj zemlji pokrenuta je i iniciajativa da se na državnoj televiziji RTS-u prikaže “Quo vadis, Aida?”, koji je nedavno odnio tri najznačajnije nagrade Evropske filmske akademije – za režiju, glavnu žensku ulogu i scenario.

Čitaj još:   PRIRODNO I BEZBOLNO, DLAČICE NESTAJU PREKO NOĆI: Žene poludjele...

Rediteljica ovog umjetničkog ostvarenja Jasmila Žbanić je za N1 kazala kako su mnogi ljudi u Srbiji i entitetu Republika Srpska pogledali film.

“I zahvaljujući tome se i narativ promijenio. Dobila smo deset zahtjeva za intervjue iz Srbije. Zaista vidiš da im je drago da je i film pobijedio, i Jasna i ja. To je nešto što je jako lijepo, to je promjena zato što mislim da osjete da je film rađen iskreno i bez ikakve želje da optuži bilo koga”, kazala je ona.

izvor: sandzakdanas.rs

Čitaj još:   NENAD Čanak: Koliko je ruskih tajkuna umrlo neprirodnom smrću, Vučić je u teškoj poziciji...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more