IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL Erdogan u novogodišnjoj poruci: Nova Turska nastavlja svoj put na temeljima snažne demokratije i progresa… (foto, video)

Erdogan je u video poruci povodom Nove godine istakao da čovječanstvo ispraća još jednu kalendarsku godinu i da Turska čini sve kako bi 2022. bila prosperitetnija i ljepša za naciju i čovječanstvo…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 31.12.2021…18: 22… ISTANBUL Erdogan u novogodišnjoj poruci: Nova Turska nastavlja svoj put na temeljima snažne demokratije i progresa… (foto, video)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da ta zemlja sigurno korača ka ostvarenju postavljenih ciljeva izgradnje velike i jake Turske koja će ući među deset najjačih ekonomija svijeta i da je na tom putu spremna zajedno hoditi sa onima koji dijele njene vizije, a takmičiti se sa onima koji joj budu konkurenti, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u video poruci naciji povodom Nove godine istakao da čovječanstvo ispraća još jednu kalendarsku godinu i da je Turska učinila sve kako bi 2022. godina bila prosperitetnija, sigurnija i ljepša za naciju i čovječanstvo uopće.

“Kraj godine smatramo i prilikom za reviziju i računovodstvo učinjenog. Molim Gospodara da 2022. godina bude sretna za našu naciju i cijelo čovječanstvo“, poručio je Erdogan.

Podsjetivši kako je 2021., kao i prethodna godina, prošla u sjeni pandemije COVID-19, Erdogan je kazao da se čovječanstvo i ove godine suočilo s posljedicama klimatskih promjena, tenzijama i sukobima u mnogim zemljama, bolnim prizorima neprekidnih valova migracija i mnogim drugim izazovima.

Čitaj još:   Je li teže odgajati sina ili kćerku: Naučnici konačno imaju odgovor na ovo pitanje... (foto, video)

Naglasivši da se ove godine jasno osvjedočilo da međunarodni poredak uspostavljen poslije Drugog svjetskog rata više nije u mogućnosti da brine za sigurnost i prosperitet u svijetu, Erdogan je kazao da je nepobitna činjenica da odgovore za izazove današnjice ne mogu dati zemlje koje se smatraju velikim silama jer se jasno pokazale da više nisu toliko moćne da upravljaju krizama.

On je kazao da je Turska u toj situaciji pokazala da se ističe u uspješnim odgovorima na sigurnosne, zdravstvene, političke i društvene izazove i da je započela historijsku transformaciju u ekonomiji na bazi investicija, zapošljavanja, proizvodnje i izvoza.

“Naravno da svaka historijska transformacija ima svoje izazove i cijene. Nesumnjivo je da će turska ekonomija biti na udaru napada koje trpi već dugo, ali mi smo spremni na to“, poručio je Erdogan.

On je također poručio da nova Turska, na temeljima snažne demokratije i progresa, nastavlja svoj put, bez ustupaka u vezi s budućnošću na bazi vlastite volje. Dodao je da je simbol te nove Turske postao njen efikasni predsjednički sistem upravljanja.

“Prije nego što završim svoje riječi, želim se pomoliti za Božiju milost za sve naše građane koji su 2021. godine preminuli iz raznih razloga, posebice onih koji su živote izgubili od posljedica pandemije, elementarnih nepogoda te našim herojima koji su položili živote braneći svoju domovinu…

Čitaj još:   Otvoreno pismo, Vučiću: Koliko km kanalizacije, da nam gradiš, umjesto da praviš stadione...

Našoj djeci rođenoj ove godine želim zdrav, sretan i uspješan život s roditeljima i najmilijima. Upućujemo molitvu da nova godina donese mir i blagostanje našem narodu i cijelom čovječanstvu“, rekao je Redžep Tajip Erdogan.

izvor iBalkan.net / agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more