IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAČELNIK SREBRENICE Grujičić: Nezadovoljnim građanima Skelana, dobit k..c, a ne status općine! (foto)

Grujičić poručio u pismu: “Da nije naše bratske zemlje Srbije, ovaj kraj bi bio potpuno prazan, zahvaljujući srebreničkoj vlasti na čelu sa Mladenom, Momčilom i drugim podanicima”…

SREBRENICA: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 03.01.2022…12: 52…  NAČELNIK SREBRENICE Grujičić: Nezadovoljnim građanima Skelana, dobit k..c, a ne status općine! (foto)

Već duže vrijeme građani mjesne zajednice Skelani u općini Srebrenica traže od vlasti u Republici Srpskoj da im vrati status općine koji su imali tokom rata i nekoliko godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Pokret za općinu Skelani danas se preko društvenih mreža oglasio saopćenjem u kojem ističu da je “samo vraćanjem općine Skelani, od Kragljivode do Drine spas za ovaj narod.”

U pismu se dalje navodi: “Da nije naše bratske zemlje Srbije, ovaj kraj bi bio potpuno prazan, zahvaljujući srebreničkoj vlasti na čelu sa Mladenom, Momčilom i drugim podanicima”.

Ubrzo im je odgovorio jedan od prozvanih “podanika” Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice, član Dodikovog SNSD- a…

Ne trudeći se da bira riječi, Grujičić je autore pisma iz Pokreta za općinu Skelani nazvao “ološem” koji nije sačekao ni da “praznici prođu”.  U poruci svojim oponentima načelnik Mladen Grujičić bio je nedvosmislen, koliko i prost. “Jebo vam m… onaj koji vas je angažovao da pišete. Dobit ćete k…”

Čitaj još:   STRAŠNO, Maloljetna Elma iz Tutina, ubijena u Njemačkoj...

Podsjetimo, predratna mjesna zajednice Skelani pretvorena je u općinu 1992. godine odlukom Narodne Skupštine Republike Srpske. Sedam godina kasnije, 1999. godine tadašnji visoki predstavnik u Bosni u Hercegovini Wolfgang Petritsch poništio je tu odluku i proiglasio je neustavnom. Po njegovom mišljenju, Narodna Skupština RS-a je u ratu Skelane proglasila općinom zato da bi grad Srebrenica bila izolirana i odvojena “u sigurnosnom, teritorijalnom i ekonomskom smislu”.

U odluci je navedeno da “u Skelanima više ne postoje zasebni organi”, kao i da “se naseljeno mjesto Skelani nalazi u sastavu općine Srebrenica”

alt

(“SB”)   

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more