IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVO Kako do novog lijeka protiv korone i koja su pravila za njegovo korišćenje… (foto, video)

Krajem godine je stigao lijek protiv korone molnupiravir, dostupan je u kovid ambulantama, pri domovima zdravlja, dobićete ga ako vaš izabrani ljekar procijeni da ste pravi kandidat za to…

BEOGRAD: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 08.01.2022… 00: 52… EVO Kako do novog lijeka protiv korone i koja su pravila za njegovo korišćenje… (foto, video)

Nova.rs došla je do pacijenta koji je juče počeo da pije ovaj američki lijek, a dobio ga je po preporuci ljekara u jednoj kovid ambulanti u samome centru Beograda.

„Koliko sam primetio količine tih ljekova su na izmaku, ali ja sam ipak upao u tu kategoriju koja treba da dobije lek. Bitno je da nije prošlo 5 dana od prvih simptoma. Kod mene postoji rizik i dijabetesa i srčanih tegoba, pa je ljekarka odmah rekla da treba dobijem ovaj lijek“, sve to objašnjava nam Dejan M. (48).

Naš sagovornik je pozitivan test na koronon dobio iako je vakcinisan, a vjeruje da je upravo to spriječilo neke teže simtome i komplikacije.

“Pluća su mi čista”, kaže naš sagovornik.

On dodaje da je molnupiravir pije dva puta dnevno po četiri tablete.

“Nisam dobio recept, lijek su mi odmah dali u kovid ambulanti”, objašnjava Dejan i dodaje da mu je lijek prepisan nakon analize krvi i uvida u stanje njegovih leukocita.

Šta treba da znate o molnupiraviru…

Lijek za koronu molnupiravir je prva oralna terapija protiv kovida 19 koja je do sada odobrena u nekoj od zemalja svijeta, a uskoro bi mogla da dobije zeleno svijetlo i u SAD.

Čitaj još:   DANAS SAHRANE OSAM UBIJENIH CETINJANA: Ovo su SVE ŽRTVE pomahintalog masovnog ubice... (foto, video)

A šta je zapravo taj lek i kako deluje?

„To je prvi oralni antivirusni lijek odobren za liječenje kovid a19 u svijetu, koji je odobrila Britanska agencija za lijekove. U kliničkom ispitivanju je pokazano da za 50 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda ako se uzme u prvih pet dana bolesti: u grupi koja je uzimala molnupiravir hospitalizovano je 7,1 odsto pacijenata, a u grupi koja je dobijala placebo 14,1 odsto“, kaže prof. dr Radan Stojanović.

On objašnjava i koja je razlika između molnupiravira i remdesivira, koji se ranije pominjao kao lijek za koronu.

„Molnupiravir se koristi oralno u kućnim uslovima, i to kod pacijenata sa lakšom i blagom kliničkom slikom, dok se remdesivir, jedini odobren lijek od strane FDA za liječenje kovida 19, koristi intravenski u bolnici kod pacijenata sa zapaljenjem pluća kojima je potreban kiseonik“, kaže Radan Stojanović, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

On ističe i da je ovaj lijek za koronu najbolje uzeti što prije od početka bolesti, odnosno od saznanja da je pacijent pozitivan i da ima simptome, tj. u prvih pet dana.

Naš sagovornik govori i kome je namenjen lijek molnupiravir.

„Namenjen je za primenu samo kod onih sa blagom do umijerenom formom bolesti koji imaju bar jedan rizik za razvoj bolesti u tešku formu. Ti faktori rizika su: stariji od 60 god, gojazni sa BMI većim od 30, osobe sa bolestima srca, bubrega, šećernom bolešću, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.“

Postavlja se pitanje i da li ovaj lijek mogu koristiti pacijenti svih uzrasnih grupa.

Čitaj još:   Vučić čestitao: Barjram šerif mubarek olsun... (foto)

“Davaće se samo starijima od 18 god jer kod mlađih nije ispitivana njegova efikasnost i bezbejdnost. Takođe, ovaj lijek se ne preporučuje za primjenu kod trudnica”, zaključuje naš sagovornik, dr Stojanović.

izvor Nova.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more