IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAD POD HITNO OTVARA VOJNU BAZU U ALBANIJI: Razbozi utjicaj MOSKVE, brzo naoružavanje SRBIJE i kriza u BiH… (foto, video)

Američka komanda za specijalne operacije Europa (SOCEUR) otvorit će bazu u Albaniji…

ELBASAN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 08.01.2022… 09: 52… SAD POD HITNO OTVARA VOJNU BAZU U ALBANIJI: Razbozi utjicaj MOSKVE, brzo naoružavanje SRBIJE i kriza u BiH… (foto, video)

SOCEUR, sjedište u Štutgartu u Njemačkoj, objavio na svojoj internetskoj stranici da baza u Albaniji osigura veću saradnju s albanskim saveznicima, važan pristup transportnim čvorištima na Balkanu i veću samu logističku fleksibilnost.

SAD već ima 600 vojnika u Republici Kosovo u bazi Bondsteel kod Uroševca, tako da nije još jasno koja će biti uloga tih američkih specijalnih snaga u Albaniji.

No, da se iz svega navedenog pretpostaviti da je vjerovatni razlog ubrzano naoružavanje Srbije, njene tjesne veze sa Rusijom, podstrekivanje krize u BiH i vojna prijetnja Srbije prema Kosovu nakon svako malo dizanja tenzija.

Amerika davno izašla iz faze kada je njena vojna sila bila neprikosnovena u periodu odmah iza završetka Hladnog rata. Danas se SAD- e suočavaju sa sve većim i kompleksnijim izazovima koji imaju zajednički cilj, skinuti SAD- e sa prvog mjesta u ekonomskom i vojnom smislu što je proizvod dugoročne i vojne i ekonomske strategije, posebice Kine.

Dok su se Sjedinjene Države iscrpljivala u ratovima protiv nedemokratskih režima, drugi su se dugo pripremali i čekali svoju priliku. Sada su oni u prilici da diktiraju i moralni narativ i dinamiku kriznih žarišta i nivo eskalacije na štetu SAD- a, jer imaju adekvatnu vojnu i ekonomsku silu da sprovode takve aktivnosti.

Iz tog razloga Americi više nisu primarna prijetnja rigidni režimi i posljedice njihovog nedemokratskog vladanja kao u godinama neposredno nakon hladnog rata niti terorističke grupacije nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Čitaj još:   SRBIJA, NOVA LIKVIDACIJA: Sačekuša, stradao Crnogorac, OSVETA za ubistvo u Istočnom Sarajevu… (foto)

Pentagon je definirao da su novi glavni izvor prijetnje prema SAD- u dobro ekonomski situirani i vojno organizirani suparnici koji ubrzano šire svoj globalni, politički i finansijski utjecaj, na uštrb SAD- a i njenih saveznika. Jedno od glavnih poprišta sučeljavanja sa novim prijetnjama za Sjedinjene Države u kojima prednjači Ruska Federacija u Evropi je pored Crnog Mora i Baltika i Zapadni Balkan u kojem tinja nekoliko zamrznutih konflikta koji su svi posredno ili neposredno vezani za Srbiju, a preko Srbije i za Rusku Federaciju.

Zato je i donesena odluka da se baš u Albaniji organizira baza američkih snaga za specijalne operacije koje se smatraju primarnim instrumentom hibridnog rata.

Ako se realizira odluka da se napravi baza Američke komanda za specijalne operacije Europa u Albaniji će prije svega biti jedna jaka izjava usmjerena ka Moskvi da opreznije balansira sa interesima Srbije i Beogradu da daleko opreznije postupa sa daljim razvojem oružanih snaga i demonstracijama sile i političkih prijetnji prema susjedima u regionu.

Time će najblaže rečeno biti pa skoro anulirano enormno ulaganje Srbije od skoro 3.5 milijarde američkih dolara u vojne kapacitete radi stvaranja vojne moći koja se projicira na političku situaciju u regionu, gdje bi sa izbijanjem eventualnih kriza direktno rukovodila Moskva.

Jednim potezom Sjedinjene Države sa svojim specijalnim snagama iz Albanije mogu preventivno djelovati u svim zemljama regiona i spriječiti maligni ruski utjecaj.

Čitaj još:   BEČ: SRBIN I CRNOGORAC UHAPŠENI, pronašli im FABRIKU DROGE!!!

Takvi visoko obučeni i opremljeni specijalizovani vojni kapaciteti za manje od 40 minuta leta mogu biti raspoređeni u ugroženim dijelovima regiona u kojima mogu uspostaviti efikasno sadejstvo sa zračnim snagama NATO-a i prijateljskim trupama na terenu. Time se znatno sužava okvir za upotrebu sile kao karte na koju su u političkom smislu računali i Beograd i Moskva.

izvor agencije aa

Dnevni horoskop za 11. avgust 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

DANAS ponesite kišobrane, biće pretežno oblačno vrijeme uz temperature do 33 stepena C… (foto)

Pretežno oblačno, povremeno sa kišom. najniža jutarnja temperatura oko 16° Read more