Zanimljivosti

SAD POD HITNO OTVARA VOJNU BAZU U ALBANIJI: Razbozi utjicaj MOSKVE, brzo naoružavanje SRBIJE i kriza u BiH… (foto, video)

Američka komanda za specijalne operacije Europa (SOCEUR) otvorit će bazu u Albaniji…

ELBASAN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 08.01.2022… 09: 52… SAD POD HITNO OTVARA VOJNU BAZU U ALBANIJI: Razbozi utjicaj MOSKVE, brzo naoružavanje SRBIJE i kriza u BiH… (foto, video)

SOCEUR, sjedište u Štutgartu u Njemačkoj, objavio na svojoj internetskoj stranici da baza u Albaniji osigura veću saradnju s albanskim saveznicima, važan pristup transportnim čvorištima na Balkanu i veću samu logističku fleksibilnost.

SAD već ima 600 vojnika u Republici Kosovo u bazi Bondsteel kod Uroševca, tako da nije još jasno koja će biti uloga tih američkih specijalnih snaga u Albaniji.

No, da se iz svega navedenog pretpostaviti da je vjerovatni razlog ubrzano naoružavanje Srbije, njene tjesne veze sa Rusijom, podstrekivanje krize u BiH i vojna prijetnja Srbije prema Kosovu nakon svako malo dizanja tenzija.

Amerika davno izašla iz faze kada je njena vojna sila bila neprikosnovena u periodu odmah iza završetka Hladnog rata. Danas se SAD- e suočavaju sa sve većim i kompleksnijim izazovima koji imaju zajednički cilj, skinuti SAD- e sa prvog mjesta u ekonomskom i vojnom smislu što je proizvod dugoročne i vojne i ekonomske strategije, posebice Kine.

Dok su se Sjedinjene Države iscrpljivala u ratovima protiv nedemokratskih režima, drugi su se dugo pripremali i čekali svoju priliku. Sada su oni u prilici da diktiraju i moralni narativ i dinamiku kriznih žarišta i nivo eskalacije na štetu SAD- a, jer imaju adekvatnu vojnu i ekonomsku silu da sprovode takve aktivnosti.

Iz tog razloga Americi više nisu primarna prijetnja rigidni režimi i posljedice njihovog nedemokratskog vladanja kao u godinama neposredno nakon hladnog rata niti terorističke grupacije nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Pentagon je definirao da su novi glavni izvor prijetnje prema SAD- u dobro ekonomski situirani i vojno organizirani suparnici koji ubrzano šire svoj globalni, politički i finansijski utjecaj, na uštrb SAD- a i njenih saveznika. Jedno od glavnih poprišta sučeljavanja sa novim prijetnjama za Sjedinjene Države u kojima prednjači Ruska Federacija u Evropi je pored Crnog Mora i Baltika i Zapadni Balkan u kojem tinja nekoliko zamrznutih konflikta koji su svi posredno ili neposredno vezani za Srbiju, a preko Srbije i za Rusku Federaciju.

Zato je i donesena odluka da se baš u Albaniji organizira baza američkih snaga za specijalne operacije koje se smatraju primarnim instrumentom hibridnog rata.

Ako se realizira odluka da se napravi baza Američke komanda za specijalne operacije Europa u Albaniji će prije svega biti jedna jaka izjava usmjerena ka Moskvi da opreznije balansira sa interesima Srbije i Beogradu da daleko opreznije postupa sa daljim razvojem oružanih snaga i demonstracijama sile i političkih prijetnji prema susjedima u regionu.

Time će najblaže rečeno biti pa skoro anulirano enormno ulaganje Srbije od skoro 3.5 milijarde američkih dolara u vojne kapacitete radi stvaranja vojne moći koja se projicira na političku situaciju u regionu, gdje bi sa izbijanjem eventualnih kriza direktno rukovodila Moskva.

Jednim potezom Sjedinjene Države sa svojim specijalnim snagama iz Albanije mogu preventivno djelovati u svim zemljama regiona i spriječiti maligni ruski utjecaj.

Takvi visoko obučeni i opremljeni specijalizovani vojni kapaciteti za manje od 40 minuta leta mogu biti raspoređeni u ugroženim dijelovima regiona u kojima mogu uspostaviti efikasno sadejstvo sa zračnim snagama NATO-a i prijateljskim trupama na terenu. Time se znatno sužava okvir za upotrebu sile kao karte na koju su u političkom smislu računali i Beograd i Moskva.

izvor agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Policija spriječila fizički kontakt i Tuču „varvara“ i „vojvoda“: Prekinut meč Sutjeska– Budućnost, neće biti nastavljen… (foto, video)

Policija  je saopštila da je danas spriječila sukob između dvije navijačke grupe – Varvara i…

8 sati ago

NAJAVLJENO VELIKO NEVRIJEME: U pojedinim dijelovima očekuje se jaka kiša sa grmljavinom… (foto, video)

Objavljena je i prognoza do kraja nedjelje... SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, četbrtak, 19, 05.…

10 sati ago

Dnevni horoskop za 18. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan radi…

10 sati ago

Čovjek koji je prijetio ALEKSANDARU Vučiću smrću, iza sebe ima 50 kaznenih djela… (foto, video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je izjavio da je žitelj Sombora koji je uhapšen…

14 sati ago

ALISI RAMIĆ uručen akt za izdržavanje zatvorske kazne, SLUŽIT ĆE JE U TUZLI… (foto)

Alisi Ramić uručen je uputni akt za izdržavanje kazne. Ona je osuđena da je u…

14 sati ago

This website uses cookies.