IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ NA SILU BI DA POLUDI: Šta će sve sutra biti blokirano zbog… (foto, video)

NEZADOVOLJNI NAROD SRBIJE SUTRA IZLAZI NA NOVE BKOLADE ULICA: Da se blokade nastavljaju potvrđuje i Zlatko Kokanović iz Udruženja “Ne damo Jadar”…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, subota, 08.01.2022… 15: 52… VUČIĆ NA SILU BI DA POLUDI: Šta će sve sutra biti blokirano zbog… (foto, video)

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za sutra nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta “Jadar” kompanije Rio Tinto. Okupljanje na blokadama počinje oko 13 sati, a za sada je poznato nekoliko lokacija, piše Nova.rs.

Vrbas i Kula– skup ispred Vitala

Beograd– kod Sava Centra

Topola– Pješački prelaz kod magistrale

Loznica- na raskrsnici ispred Šepačkog i zaobilaznog puta

Čačak- kod Preljine, Požega- Kosjerić kod Pjeska

“Nećemo stati sa blokadama dok ne otjeramo Rio Tinto i sve druge rudarske kompanije koje namjeravaju da nam zatruju zemlju, vazduh i vodu”, kaže za Nova.rs Ljiljana Bralović najavivši blokadu u Preljini za subotu 8. januar sa početkom u 13 sati.

“Nastavit ćemo sa protestima dok Vlada ne ispuni naše zahtjeve, a ukoliko do toga ne dođe, blokade ćemo radikalizovati. Tražimo povlačenje Uredbe o projektu Jadar i da iz naše zemlje odu sve rudarske kompanije koje namjeravaju da sprovode istraživanja na našem poljoprivrednom zemljištu na litijum i borne materijale. Mi u Srbiji nećemo rudnike”, kategorična je Bralović…

Čitaj još:   ZLA SUDBINA,STRAVA: SJELI U AUTO I STRADALI, četvero ih stradalo u nesreći... (video)

Da se blokade nastavljaju potvrđuje i Zlatko Kokanović iz Udruženja “Ne damo Jadar”.

“Dok Rio Tinto ne ode, ni ne odustajemo”, poručuje Kokanović.

Kako je najavljeno, u Valjevu će sutra biti organizovan koncert u 18 sati, a sve protiv Rio Tinta.

Iz Ekološkog ustanka za Novu najavljuju da će ukoliko država ne pokaže ugovore i obaveze koje Srbija ima prema Rio Tintu, protesti i blokade biti radikalniji od 15. januara.

“Ekološki ustanak je krajem decembra dao rok Vladi Republike Srbije da do Božića, 7. januara, stavi na uvid sva dokumenta koja su u ime nas, građana Srbije, potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji. Taj rok je istekao. 

Građani imaju zakonsko pravo da znaju šta njihovi predstavnici potpisuju i obećavaju u njihovo ime! 

Također, zahtijevali smo poništavanje uredbe Vlade o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namjene za projekat “Jadar” koji Rio Tintu omogućava dobijanje građevinske dozvole. Ne zanimaju nas više nikakva opravdanja i spinovi predstavnika režima. Projekat Jadar mora stati odmah. Ukoliko predsjednica Vlade, Ana Brnabić to ne uradi, sljedeće subote će biti organizovane duže i brojnije blokade puta, ali se planira i dalja radikalizacija protesta”, poručuju iz Ekološkog ustanka.

Čitaj još:   Miki, umjesto u zatvora ponovo u rijaliti: Potpisao ugovor za Zadrugu 3...

izvor Nova.rs

Zauvijek se riješiti nesanice: Metoda vojnih pilota pomaže da zaspite za DVA minuta… (foto, video)

Metod uspjeva u 96 odsto slučajeva... ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, Read more

Dnevni horoskop za 26. januar 2022. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more