IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠUBARE, KOKARDE I ZASTAVE TROBOJKE od 500 metara u ISTOČNOM SARAJEVU… (foto)

Tokom obilježavanja neustavnog Dana RS u Istočnom Sarajevu danas je razvijena, kako je rekao načelnik općine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, najduža zastava u Evropi…

ISTOČNO SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 09.01.2022… ŠUBARE, KOKARDE I ZASTAVE TROBOJKE od 500 metara u ISTOČNOM SARAJEVU… (foto)

Razvijanju trobrojke prisustvuje veliki broj građana. Bh. entitet RS svake godine obilježava Dan RS 9. januara, usprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je proglašen neustavnim.

Na taj datum 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio je u novembru 2015. godine i u martu 2019. da je praznik ”neustavan i protivan međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan protokolu uz evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Čitaj još:   Ambasadorka Oane Kristine POPA: Andrija MANDIĆ je birao zastave, očekujemo da nadležni organi djeluju ako je prekršen zakon... (foto)

Današnjem obilježavanju u Istočnom Sarajevu prisustvovao je i veliki broj mladih ljudi, a nekoliko njih je nosilo poznata obilježja fašističkih pokreta.  Kakva je atmosfera vladala, pogledajte u fotoreportaži “Slobodne Bosne” iz Istočnog Sarajeva.

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   ALENl Delon, još nije izgubio pamćenje i rečitost: Ali, djeca mu se otimaju za 300 miliona eura, "Šta kažu advokati"... (foto, video)