IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA I NESREĆA I KLJUČNE NEPOZNANICE: Sve o Matejevom nestanku u BEOGRADU… (foto, video)

SPLIĆANIN Matej Periš (27) nestao je prije deset dana u Beogradu, svaki mu se trag gubi u noći s 30. na 31. decembra, kada se, a tokom noćnog izlaska, udaljio iz kluba u kojem je bio sa šest prijatelja…

SPLIT: Regija, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 09.01.2022… 10: 59… TUGA I NESREĆA I KLJUČNE NEPOZNANICE: Sve o Matejevom nestanku u BEOGRADU… (foto, video)

Devetodnevna potraga zasad nije dovela do konkretnih rezultata, a da je Matejeva je sudbina nepoznata.

Sve sumnje i usmjerene na to da se mladić utopio u Savi pa su pretraživani i Sava i ušće u Dunav i Savu ispred restorana kod kojeg je zadnje snimljen mladić sličan Mateju pretraživali su ronioci, no čini se da ni ondje nije pronađeno ništa što bi dovelo do pronalaska 27- godišnjaka. Osim što Matej nije pronađen, niz je nepoznanica i neodgovorenih pitanja o onome što se događalo te večeri. 

Matej je s prijateljima u srpsku prijestolnicu stigao tog dana oko 18 sati. Smjestili su se u apartmane u beogradskom naselju Dorćol. Stigli su kako bi u Beogradu dočekali novu godinu, no u izlazak su krenuli i te večeri 30. 12… Iz apartmana su se uputili u Beton halu na obali Save, kod ušća s Dunavom i oko 21 sat sjeli na večeru u restoran Ambar. 

Poslije su prešli u klub Gotik, odnosno Magacin, kako se sada zove, premda na ulazu i dalje stoji naziv Gotik. Što se tamo događalo, nije posve jasno.

Pouzdano se zna tek da su Matej i njegovi prijatelji boravili u tom klubu i da je oko 1: 40 Matej nestao iz kluba, bez da je uzeo jaknu. Njegovi su prijatelji da ga nema primijetili oko 2: 30, prema onome što se dosad pojavljivalo u medijima. 

Prve informacije govorile su da se mladi Splićanin pedesetak metara dalje spustio po stepenicama na jednu malu platformu na Savi, vjerojatno da se pomokri jer je u klubu bila gužva za WC, no sada se to više a to uopšte ne spominje. 

Naime, nekoliko dana nakon početka potrage u srpskim se tabloidima pojavio niz snimki koje prikazuju mladića Matejeve građe kako trči ulicama, od kluba pa sve do restorana Savanova, koji je otprilike kilometar zračne linije udaljen od kluba Gotik.

Budući da je i Matejev otac Nenad Periš u više navrata rekao da je na tim snimkama prepoznao svog sina, a to su u medijima kazali i neki njegovi prijatelji, poći ćemo od pretpostavke da na snimkama doista je on. 

Jedna od većih nepoznanica je ruta kojom se Matej kretao…

Kada je riječ o Matejevom putu od Gotika do restorana Savanova, treba naglasiti da se njega vidi tek na nekoliko točaka te rute na kojima su ga snimile nadzorne kamere, a upravo je ruta kojom je Matej išao jedna od većih nepoznanica u priči o njegovu nestanku. 

Matej je snimljen u Karađorđevoj ulici koja se proteže iznad Beton hale pa tako i kluba u kojem je 27- godišnjak bio s prijateljima. Trčao je ulicom u smjeru juga iz smjera ušća Save u Dunav, a kod jednog od kafića uz koji je lagano hodala grupa ljudi prešao je na cestu i nastavio trčati uz njen rub. Na ovom dijelu Karađorđeve Matej je prošao pored kafića Rakija kafe, Konzulat bara, Industrija bara, bara Rob Roy.

Zaustavljanje taksija…

Sljedeća snimka je nastala neposredno uz Brankov most, s njegove južne strane. Ondje je na križanju Karađorđeve i Crnogorske Matej ugledao taksi. Rukom je pokazao znak da treba taksi i krenuo prema stražnjim vratima. Povukao je kvaku, ali je bilo zaključano. Nakon nekoliko sekundi Matej odustaje i kreće trčati dalje Karađorđevom ulicom. 

U međuvremenu je pronađen i taksist kojeg je mladić pokušao zaustaviti, a Matejev otac je Indexu prepričao ključno iz izjave taksista.

“Ja mogu reći ono što sam vidio, izjavu taksista koji je predmet istrage ne mogu citirati i ne znam je. Mislim da je sama komunikacija s taksistom bila nakon što sam bio s ljudima s kojima sam razgovarao. Što je rekao, ne znam. Ali vidljivo mi je što je Matej pokazao, da želi ući na stražnja pa prednja vrata. Onda se sagnuo i pitao je li slobodno, tako su mi rekli. Što je dalje bilo, ne znam”, rekao je otac Nenad Periš za Index.

“Ono kako ja gledam, Matej je izašao u kratkim rukavima, trčao je, sigurno je uzeo taksi da ga negdje prebaci. Nije pokušavao ući u taksi bezveze. Smatram da se želio vratiti natrag. Je li želio otići u apartman ili negdje, ne znam. Da je ušao u taksi, sigurno bi rekao adresu. Nažalost, taksi je bio pun”, rekao je otac.

Nakon pokušaja zaustavljanja taksija Matej je snimljen u Travničkoj ulici, i to u smjeru sjeveroistoka, odnosno u smjeru ulice Braće Krsmanović.

Čitaj još:   Upalio se ŽUTI meteo- alarm: Sprema se APOKALIPSA, evo gdje će biti nepogoda i KADA ! (foto)

Dakle, Matej u tom trenutku više ne ide u smjeru juga i ne kreće se pravocrtno kao dotad. 

Misterij Španjolske kuće… 

Kada je riječ o ruti, nepoznanica i takozvana Španjolska kuća koja se nalazi na križanju ulice Braće Krsmanović i Karađorđeve. Kako je objavio srpski list Večernje novosti, Mateja su nadzorne kamere ondje snimile kako ulazi u taj napušteni objekt i izlazi otprilike sat vremena kasnije…

Premda se dvije nadzorne kamere doista nalaze kod ulaza u Španjolsku kuću, te snimke nikada nisu objavljene i krajnje je upitno može li se vjerovati informaciji da je Matej boravio u tom napuštenom zdanju. No, kada bi to bilo točno, to bi značilo da se mladi Splićanin vratio gotovo na isto mjesto s kojeg je pokušao zaustaviti taksi. Naime, Španjolska kuća je od tog mjesta udaljena otprilike 50 metara. 

Ono što jest činjenica je da se, barem ako je vjerovati vremenskim oznakama na snimkama nadzornih kamera, ne zna gdje je Matej bio sat vremena. 

Naime, posljednja snimka na kojoj je Matejev otac prepoznao svog sina je ona iz restorana Savanova, Vrijeme na kameri je 2 sata i 51 minuta, dok je vrijeme na kameri u Travničkoj ulici 1 sat i 47 minuta. Kamera kod Savanove uglavnom prikazuje površinu terase, no s desne strane terase vidi se Matej.

On, kako se vidi na snimci, kreće prema stepenicama koje vode na svojevrsnu terasu na Savi, jednu od nekoliko takvih platformi, koje su napravljene u sklopu Beograda na vodi, odnosno šetnice koja je uređena u sklopu tog projekta. Vidi se kako se Matej spušta stepenicama na tu platformu i to je posljednje što se vidi. 

Pojavila se, inače, još jedna snimka na kojoj netko pliva u Savi koja je snimljena s druge strane Brankovog mosta od one na kojoj je restoran Savanova, no Matejev otac je kazao kako na njoj nije njegov sin. Tu snimku, zanimljivo, više nitko ne spominje. 

Ako je vrijeme na nadzornim kamerama točno, ne zna se gdje je Matej bio sat vremena, a potpuna je nepoznanica i dio njegove rute

Ono što jest najveća nepoznanica u ruti kojom se kretao Matej Periš, osim, naravno, njegova odredišta jest kuda se Matej kretao u vremenu između trenutka kad je snimljen u Travničkoj ulici i trenutka kad je snimljen pred restoranom Savanova. Naime, ulica Braće Krsmanović prema kojoj je Matej krenuo udaljena je više od 250 metara zračne linije od mjesta na kojem je Matej snimljen kod Savanove. Udaljenost do Španjolske kuće je nešto veća, no i dalje je riječ o maloj razdaljini.

Prema nadzornim kamerama, postoji rupa od sat vremena u kojoj Matej nije snimljen. No osim vremena, nepoznanica je i kamo se Matej kretao nakon Travničke ulice budući da nema ulice koja vodi od ulice Braće Krsmanović do Savanove, bez da se prođe Travničkom. Matej je jedino mogao proći uskim prolazom kao pješak, ili se pak iz ulice Braće Krsmanović prema restoranu Savanova uputiti Promenadom. No onda dolazimo do novog problema, naime, restoran Savanova i sa svoje desne strane ima terasu i nadzornu kameru pa bi ga onda i ta kamera morala snimiti. 

Pitanje mobitela

Kada je riječ o samom Matejevu nestanku, ključan za otkrivanje trenutka u kojem je Matej završio u Savi ili mu se nešto drugo dogodilo mogao bi biti njegov mobitel. No o tome nema nikakvih konkretnih informacija, čak ni onih neslužbenih.

Rečeno je tek da je mobitel potpuno ugašen i da s njega ne dolazi nikakav signal te da je policija uspjela doći do poziva i poruka koji su upućivani s njega i na njega. No u ovom je trenutku potpuno nejasno je li mobitel uništen kod kluba, kod restorana Savanova ili negdje na Matejevoj ruti. 

Matejeva djevojka Sanja rekla je da joj se Matej posljednji put javio videosnimkom oko 21:30 te da je to bila snimka s večere na kojoj su se vidjele tri boce vina na sedam mladića, no da je ona bila na poslu i da joj se mobitel ugasio pa mu je na poruku odgovorila tek oko ponoći i otišla spavati.

Matej tu poruku, čini se, više nije vidio jer mu se, prema dostupnim informacijama, baterija ispraznila oko 23 sata, no pitanje je u kojem je trenutku mobitel potpuno uništen. Ujutro mu je poslala poruku “Je li sve ok?”, no na nju nikada nije dobila odgovor. 

Dosta nepoznanica o onome što se događalo u klubu

O onome što se događalo u klubu prije nestanka također postoje vrlo šture i nejasne informacije. Prema onome što se pojavljivalo u medijima, Matejevo društvo naručilo je i popilo veće količine alkohola. Fizičkog sukoba u klubu navodno nije bilo, niti je spominjano da je Matej sudjelovao u nekom incidentu. 

Čitaj još:   Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti: Kratko jasno, lijek za koronu ne postoji! (foto)

Spominjao se nesporazum oko računa i to da je Matejevo društvo htjelo vratiti jednu bocu, no da je račun već bio izdan pa da su je proslijedili ekipi iz Zadra koja je također te večeri bila u klubu.

Jedan svjedok iz kluba rekao je da je oko 1 sat poslije ponoći bilo meteža te da su redari brzo reagirali, smirili situaciju i izveli dva mladića izvan kluba, no kazao je da Matej u tome nije sudjelovao. 

U svakom slučaju, ako je postojao neki okidač u klubu zbog kojeg je Matej napustio klub, za njega se ne zna. 

U klubu navodno ne rade nadzorne kamere, pa je jedina službena izjava menadžerice Magacina, odnosno bivšeg Gotika, Zorice Šestović. Ona je rekla da su mladići iz Splita tu večer proveli za šankom neposredno kraj pozornice. Splićani nisu imali rezervaciju kao većina ostalih gostiju, ali su ih redari pustili jer klub nije bio pun. Kazala je i da nije istina da su redari Matejevo društvo upozoravali na ponašanje u klubu. 

Nameće se, naravno, i pitanje kako to da su Matejevi prijatelji, ako je točno ono što je dosad iscurilo u medije, primijetili da ga nema tek oko 2:30, gotovo sat vremena nakon što je on izašao iz kluba.

Kada su Matejevi prijatelji otišli na policiju?

Pisalo se da su Matejevi prijatelji rekli da su Mateja počeli tražiti u klubu, a da su na izlazu shvatili da je njegova jakna ostala u garderobi. 

Postavljalo se i pitanje zašto su prijatelji Matejev nestanak prijavili tek sljedeće popodne u 18 sati, no otac Tijane Jurić, djevojčice koja je oteta i ubijena 2014. u Srbiji, i osnivač zaklade koja nosi njeno ime i posvećena je nestaloj i zlostavljanoj djeci, kazao je da je osim s Matejevim ocem razgovarao i s njegovim prijateljima i da su oni zapravo u 10 ujutro bili u policiji i prijavili nestanak te da im je rečeno da provjere u bolnicama.

Kako je doznao Index, Matejevi prijatelji su se i kod vlasnika brodova uz Beton halu oko podneva na dan nestanka raspitivali o Mateju. U policiju su se vratili tek u 18 sati i tada je službeno započela potraga. 

Je li bilo konzumacije droge?

Potpuno je još uvijek nejasno i je li Matej konzumirao drogu. Policija službeno nije izašla s nikakvim informacijama o tome, no šef Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović kazao je da je policija u kombiju i apartmanu u kojem su odsjeli Matej i njegovo društvo pronašla tragove droge. 

“Mi smo našli tragove droge, od kojih je jedna speed, u kombiju u kojem su došli iz Hrvatske i u smještaju u Beogradu. Tu drogu su donijeli sa sobom”, rekao je Mijailović, koji je iznio i tezu da je Matej u trenutku nestanka bio pod utjecajem droge. 

Ove informacije, napomenimo još jednom, nitko nije potvrdio. 

Zašto je Matej naprasno napustio klub i kamo je krenuo

Ako jebilo konzumacije droge, ne znači da to samo po sebi objašnjava zašto je Matej naprasno napustio klub u kratkim rukavima, zašto je trčao ulicama Beograda te zašto je pokušao zaustaviti taksi, što bi moglo sugerirati da je imao neko specifično odredište.

Da je Matejev glavni cilj bio skočiti u Savu, to je mogao učiniti odmah na izlazu iz kluba Gotik koji se nalazi točno na Savi, ili pak lijevo ili desno od kluba. No Matej je otišao u suprotnom smjeru od Save, prema Karađorđevoj ulici i otamo krenuo prema jugu, ulicama koje nisu uz samu rijeku. 

Jedno od neodgovorenih pitanja je i je li Matej sa sobom imao ključeve apartmana ili je iz kluba otišao bez njih, što bi također moglo dati neke odgovore o njegovu mogućem odredištu.

izvor Index.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more