IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NACIONALISTIČKO DIVLJANJE I U NOVOM PAZARU: Jezivi snimci srpskog orgijanja… (VIDEO)

Srpski nacionalisti ulice Novog Pazara zavili su u dim i vjerski praznik slavili uz pjesmu “Za krst časni i slobodu zlatnu”, u još jednoj provokaciji Bošnjaka.

Proslavu neustavnog praznika bosanskohercegovačkog entiteta RS već godinama prati prigodna nacionalistička ikonografija za krvavim okusom devesetih godina prošlog stoljeća, u kojoj se širom entiteta, a naročito u sredinama u kojima ima Bošnjaka, sije strah.

No ovoga puta toga nije bilo samo u bh. entitetu RS, već i u Srbiji, gdje su se nakon nedavne mučne pribojske epizode sa policajcima koji prizivaju ponavljanje genocida u Srebrenici, desili novi incidenti i provokacije bošnjačke populacije.

Dok u Priboju komšije Srbi pozivaju na pokolj i pucanje na džamije, u Novom Pazaru ginu za slobodu zlatnu, bošnjačka politička elita u Srbiji ćuti“, stoji na portalu Sandžaklive, u komentaru na proslavu pravoslavnog praznika koji je više ličio na okupljanje huligana nego na slavlje sa vjerskom pozadinom.

‘Odgovor na izostanak reakcije države’

Na videosnimcima sa društvenih mreža može se vidjeti kako su srpski nacionalisti ulice Novog Pazara zavili u dim i praznik slavili uz pjesmu “Za krst časni i slobodu zlatnu”, u još jednoj provokaciji Bošnjaka, koji su u posljednje vrijeme u ovom dijelu Srbije sve češće njihove mete.

Novinar Ishak Slezović kaže da su ovakvi događaji postali suviše uobičajeni, te da ovaj predstavlja samo nastavak epizode pribojskih incidenata sa policajcima koji pozivaju na pokolj nad Bošnjacima.

Čitaj još:   MJESTO STRAVIČNE EKSPLOZIJE: Šta je sve preplašilo građane Vogošće... (foto)

„Po meni, ovo je eho Priboja. Ne znam više niti šta da mislim o ovome. To je jedna reakcija na, tako kažem, odgovor države na slične incidente. Vidimo šta su radili policajci u Priboju. Ovo je verovatno bilo – ‘hajde da i mi malo nešto napravimo’“, kaže Slezović.

„Poslije deset godina ovakve vlasti, sasvim je normalno da dobijete ovakve scene i događaje. Nikada ništa nije sankcionisano, pa sigurno neće niti sada. Vidim da je formirana neka komisija koja bi trebala istražiti događaje u Priboju, ali desiti se neće ništa. To je kao u komunizmu – kada nešto nećete da rešite, formirate komisiju koja će kao nešto raditi, a vreme prolaziti“, dodaje.

‘Bošnjaci osjećaju strah’

Stoga Bošnjaci Sandžaka već dugo žive u atmosferi straha.

To je toliko puta viđano, naročito u Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju. Ljudi osjećaju dozu straha, plaše se matrice 90-tih godina. To su već videli, a u kojem smeru ovo može ići, to samo Bog može da zna. U svakom slučaju, sve podseća na 90-te godine. Ja sam taj koji ih pamti i vidim tu analogiju”, kaže Slezović.

Čitaj još:   TUGA DO NEBA U NOVOM PAZARU: OD KORONE, ČETIRI SMRTNA ISHODA...

izvor: Slobodna Bosna