IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAKON ŽESTOKIH REAKCIJA: Forto se pravdao porukama “Pred svjetskom javnošću pljunuli ste nam u lice”… (foto, video)

Nakon žestokih reakcija koje su uslijedile jer je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto za ugledni The Guardian izjavio “da su seljaci dobili rat”, uslijedilo je i njegovo objašnjenje, odnosno pravdanje. 

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 10.01.2022 …18. 52…  NAKON ŽESTOKIH REAKCIJA: Forto se pravdao porukama “Pred svjetskom javnošću pljunuli ste nam u lice”… (foto, video)

Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo- folk. Mislim da je to odvratno.

Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari, ali potrebni su nam saveznici – kazao je Forto za The Guardian.

Premijer Forto, koji je inače sklon pravdanju i objašnjavanju svojih izjava, i ovaj put se pokušao “oprati”.

– Tema teksta iz Guardiana je naša težnja da Sarajevo doživi kulturni preporod. Agresija na BiH nije bila tema. Vodimo rat protiv šunda, to nije tajna i o takvom ratu sam govorio. Dovoljno je pročitati tekst do kraja i isključiti svaku dilemu o tome šta je poruka – “vadio” se Forto na Twitteru.

Čitaj još:   OPET SE OGLASILA GORICA DODIK, IMA I HIT: Tekst pjesme i PORUKA INZKU... (foto i video)

Ipak, sudeći prema komentarima korisnika Twittera, Forto se nije uspio “oprati” od izjave u kojoj o glavnom gradu Bosne i Hercegovine govori u negativnom kontekstu.

– Premijeru, omašili ste čitavu metu… Niti je vrijeme, niti je mjesto niti se na takav način to radi, i još uz to u takvom mediju gdje ste rekli, “hiljadu i jedan” pogrešan zaključak se izvlači iz toga, Vi niste samo premijer KS nego i predsjednik NS… Djelujete izgubljeno – neke su od reakcija na Fortinom Twitteru profilu.

Čitaj još:   SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BiH ŽELI VAM REDAKCIJA "iBalkan.net"

Na Fortinu izjavu reagirali su i brojni funkcioneri, a neki su ga čak pozvali i da odstupi sa premijerske pozicije.

Ovo su neke od reakcija:

izvor Faktor.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more