IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pokrenut disciplinski postupak protiv 12 POLICAJACA zbog incidenata u PRIBOJU

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je danas da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 pripadnika Uprave granične policije u Priboju koji su ponašanjem van službe i uniforme vređali građane druge vjere i nacionalnosti. Navedeno je kako je radna grupa, formirana povodom nekoliko incidenata u Priboju, konstatovala propuste u radu Uprave granične policije Priboj.

Taj grad na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo je početkom januara dospio u fokus nakon što je objavljen snimak na kojem se vide pripadnici policije kako pjevaju pesmu u kojoj se veliča genocid u Srebrenici i zločini u Vukovaru. Nakon toga, lokalni mediji su objavili i da su dvojica pribojskih policajaca u javnoj komunikaciji na društvenim mrežama prijetili muslimanskom svešteniku u Priboju.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, o svim okolnostima proslijeđen je detaljan izvještaj nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje. MUP je u nedjelju, 9. januara, saopštio da će radna grupa, koju čine rukovodioci Uprave granične policije, održati sastanak sa rukovodiocima i starješinama Regionalnog centra prema Crnoj Gori u Priboju.

“Na održanom sastanku radne grupe sa rukovodiocima i starešinama Regionalnog centra granične policije prema Crnoj Gori, naglašeno je da policijski službenici u svom svakodnevnom radu i ponašanju u službi i van službe moraju da postupaju društveno odgovorno, uz puno poštovanje vjerskih i nacionalnih osjećanja, te da su svi policijski službenici dužni da obavljaju policijske poslove u skladu sa zakonom, uz dosljedno poštovanje Kodeksa policijske etike”, saopštio je MUP 10. januara.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: MUŠKARAC IZBODEN NAKON INCIDENTA U SAOBRAĆAJU

U saopštenju se ne navodi o kojim tačno događajima je riječ.

Lokalni portal Sandžakpress je 8. januara objavio da su na dan proslave pravoslavnog Božića na društvenim mrežama osvanule uvrede i prijetnje koje su u komentarima na Facebooku razmenjivala uvrede i račun “efendije Pribojskog”. Prethodno su mediji početkom januara objavili video snimak sa jedne privatne proslave na kojoj su bili pripadnici srpske policije u Priboju, na kojoj je pevana šovinistička i nacionalistička pesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

Stihovi pjesme u slavu Ratka Mladića osuđenog na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u BiH ispisani na muralu u centru Beograda (decembar 2021). Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je 6. januara da je počeo disciplinski postupak protiv policajaca koji su slavili uz pjesmu u kojoj se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom. On je u izjavi za televiziju Pink rekao da MUP najoštrije osuđuje takvo ponašanje “bez obzira što je to izvršeno van službe”.

U pjesmi se poziva na ponavljanje Srebrenice, silovanje i ubijanje Bošnjaka i poziva da se u Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije sa većinskim bošnjačkim stanov-ništvom, “desi Vukovar”.

Čitaj još:   Ko je SANDŽAČKI LAV koji je ČUVAO BALI BEGA,upucan dok je obezbjedjivao POLUMENTU a IZREŠETAO sina poznatog biznismena iz NOVOG PAZARA???

izvor: standard.me

Vlada Srbije UKINULA program povratka raseljenih BOŠNJAKA PRIBOJA, a sada bi da im priključi struju… (video)

Vlada Srbije usvojila Zaključak kojim preporučuje Elektrodistribuciji Srbije da izgradi Read more

UN zabrinute zbog veličanja ratnih zločinaca u SANDŽAKU

Komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je duboku zabrinutost Read more

IMAMI KOJI SU SPASILI OBRAZ SANDŽAČKOJ ULEMI…(VIDEO)

Imam Hasan-agine džamije u Priboju Jasmin ef. Eminić u svom Read more