IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAMDIJA ABDIĆ TIGAR: “Jači smo 100 puta nego što smo bili 1992. godine!” (foto, video)

Krajišnici su na oprezu i prate situaciju u cijeloj BiH, rekao je bivši komandant Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar te dodao da nisu uplašeni nego nesretni zbog svojih komšija…

BIHAĆ: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 11.01.2022… 20: 52… HAMDIJA ABDIĆ TIGAR: “Jači smo 100 puta nego što smo bili 1992. godine!” (foto, video)

Dodaje da su zabrinuti za povratnike koji žive u bh. entitetu Republika Srpska nakon posljednjih orgijanja u Janji, Prijedoru…

“Kad prođete kroz RS vidite samo plakate ratnih zločinaca, kokarde… Nadao sam se da će ljudi Srbi, pravoslavne vjere, dići glas protiv ovih koji danas provociraju i maltretiraju povratnike u RS-u. Razočaran sam što takvih nema, razočaran sam što ni organi koji se hvale da su država u RS-u ne pokreću postupke, da ne skidaju takve simbole, međutim vjerovatno će doći vrijeme da će neko drugi doći da brani te ljude”, kaže Abdić.

Smatra da institucije trebaju to zaustaviti, nada se da će se „dozvati“ te da im treba dati podršku. Mišljenja je da treba smijeniti one koji nemaju hrabrosti da zaštite te ljude.

Na pitanje plaši li se da bi se mogla ponoviti dešavanja od 1992. godine, Abdić je odgovorio:

“Imali smo tu paradu 9. januara, pokušavaju nekoga strašiti sa dugim cijevima sa nekakvim tranporterčićima, to uopšte nas ne plaši. Ljuti me jer ne možemo ništa poduzeti, jer nam to zakon ne dozvoljava. Ne treba da se samoorganizujemo, imamo institucije, želimo samo da natjeramo i damo im poruku da rade svoj posao. A, ne budu li radili, vjerovatno će doći do onoga do čega je došlo 1992. godine, to je neizbježno. Danas nije sigurno proći kroz RS, to su nevjerovatne stvari. Ako se nastavi tim tempom naravno da je neminovno da dođe do određenih sukoba”

Čitaj još:   ESAD Rastoder: ERVINA Ibrahimovića za premijera CRNE GORE... (foto)

Dodaje da je angažman međunarodne zajednice slab i spor te da sankcije Dodika neće spriječiti.

“Ovdje bez sile nema ništa, mislim na NATO i međunarodne snage koji su dužni da zaštite ovu zemlju, pogotovo te povratnike koji su se vratili. NATO snage se trebaju rasporediti u Kozarcu, Janji, Foči, Banjoj Luci, kao što su bili 1996. i 1997. kada su skidali Karadžića i stavili Plavšić, sada trebaju skinuti Dodika i staviti nekog normalnijeg”, dodao je Abdić.

Mišljenja je da BiH zavisi o globalnoj politici te da Rusija ne daje slučajno Srbiji naoružanje.

“U slučaju globalne krize, rata u Ukrajini, ako se malo proširi, tada bi vjerovatno Srbija, iskoristila tu priliku i pokušala porobiti BiH sa svojim eksponentima u RS-u. Određene politike uljuljkavaju ovaj narod i institucije pričom da ovo Dodik radi izbora što nema veze. Pogotovo kad čujem da je to dogovor Čovića, Izetbegovića i Dodika. Da li je to neznanje, mržnja prema određenim ljudima, ne znam”, kazao je Abdić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić orgijanja u Priboju nazvao je međunacionalnim tenzijama.

“Kakve su to međunacionalne tenzije ako jedan narod napada drugi. To nacionalisti napadaju normalan narod koji živi u Sandžaku. Naša glavna snaga je u jedinstvu, tu imamo problem, pogotovo u našem glavnom gradu, imamo problem u Sarajevu, u međustranačkim i međuljudskim odnosima”, istakao je Abdić.

Građanima BiH je poručio da se ne plaše, ali da budu spremni.

“Jači smo 100 puta nego što smo bili 1992., imamo institucije, snagu. Kada su u pitanju ti neki unutarnji sukobi, oni nemaju šansu sa nama, daj Bože da ne dođe do toga, to ne priziva niko. Ovo što rade po RS-u, ova orgijanje, to je izazivanje ne bi li neko napravio pogrešan korak i da nas okarakterišu kao napadače. Kad god pomenemo da ćemo braniti državu, Dodik kaže da smo za rat, šta nema veze. Oni svoje pokazuju ponašanjem, sa kokardama, sa napadima na povratnike Bošnjake i Hrvate. Preporučio bih našim predsjednicima stranaka da se okrenu jedinstvu i da gledaju kako ovu zemlju izvesti iz problema”, rekao je Abdić.

Čitaj još:   OVO JE VASPITAČICA KOJU JE ŽANDARM RAZNIO BOMBOM : Zabranjena ljubav odvela je u smrt... (foto)

izvor NTV Hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more