IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nikolaidis i Bajrović: ”SRPSKI SVET je projekat Zapada”…(video)

Andrej Nikolaidis, književnik i Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse, bili su gosti Polisa televizije Sarajevo.

Komentarišući aktuelni politički trenutak, ocijenili su da je srpski svet zapravo projekat Zapada.

“Da li su sankcije koje su početkom 90ih bile mnogo snažnije i ozbiljnije i uvedene Slobodnu Miloševiću, Srbiji i Crnoj Gori, spriječile rat”, retorički se pita Nikolaidis komentarišući sankcije Dodiku.

Pojašnjavajući da u situaciji u kojoj međunarodna zajednica ima iskustva da su sankcije samo ojačale diktatora, to ne znači ništa. I kad međunarodna zajednica ne želi da uradi ništa, uvede sankcije.

“EU i SAD su preuzele odgovornost za obezbjeđenje mira, jasno je da je njihova politika prema BiH katastrofalna. Ne možete očekivati drugi ishod kada podržavate vlast u Srbiji, u kojoj sjedi Ivica Dačić, čovjek koji je rekao da je rat 92 bio tek prvo poluvrijeme, a slijedi drugo poluvrijeme.

Ne možete očekivati drugi ishod, ako tvrdo podržavate dikataturu Aleksandra Vučića, i otvarate klastere u EU, koji destabilizuje čitav Balkan. Ne možete očekivati drugi ishod ako podržavate ideologiju koja je započela tri rata na prostoru bivše Jugoslavije, a zapravo se ta ideologija modernizirala, sofisticirala, uložila velike pare u lobiste”, kazao je on.

Nije, dodaje, pitanje je li Crna Gora pala, ona to već jeste. Pitanje je da li će se podići. Sad možemo govoriti o BiH, i katastrofalnoj politici međunarodne zajednice, kazao je između ostalog Nikolaidis.

Čitaj još:   Andrej Nikolaidis: Zemlja je ravna, vakcina je čip a VLADA je demokratska

Vlasti Republike Srpske rade ono što im je dozvoljeno. Međunarodna zajednica kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, bila je garant tog sporazuma, kazao je Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

“Čini mi se u u jednom trenutku, po mojoj analizi još 2006, ne želi u potpunosti da garantuje ono što se u Dejtonu dogovorilo. U tom periodu Milorad Dodik ima kontinuirano vlast u RS, punih 16 godinameđunarodna zajednica je granice pomjerala vrlo metodično i drsko, taman koliko je bilo dozvoljeno .
Treba imati u vidu da bh institucije, posebno Tužilaštvo BiH nije radilo svoj posao, pod uticajem Dodika i Čovića niti su željeli da kršenje Ustava i zakona sankcioniše na pravi način”, kazao je on.

Bajrović smatra da Dodik ima od 2006. ima podršku Angele Merkel, i da probosankse snage tek sada uviđaju šta je objelodanjeno.

Za visokog predstavnika u BiH kazao je kako je došao u BiH da ne radi ništa. Odnosno, on će uraditi sve da ne uradi ništa, naglasio je Bajrović.

izvor: standard.me

REUF BAJROVIĆ: “Naš kantonalni premijer Forto odlučio da se ponaša kao da je Kusturica ili Nele Karajlić” (foto, video)

Umjesto da premijer KS- a o Sarajevu govori u najljepšem Read more

Čitaj još:   Nikolaidis: "Meni vladavina ZDRAVKA, DRITANA i njihovog ministarskog eskorta liči na džinovski after party koji se OTEGAO…"