IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Psiholog ŽARKO KORAĆ iz BEOGRADA: “Srpski svet” je originalni plan Miloševića, Vučiću je Otvoreni Balkan samo paravan za udar na BiH… (foto)

Žarko Korać, nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije, u razgovoru za medije govori o aktuelnoj politici Beograda, režimu Aleksandra Vučića, Miloradu Dodiku i njegovim pokušajima razbijanja države BiH, “srpskom svetu”…   

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, utorak, 11.01.2022…00: 52… Psiholog ŽARKO KORAĆ iz BEOGRADA: “Srpski svet” je originalni plan Miloševića, Vučiću je Otvoreni Balkan samo paravan za udar na BiH… (foto)

Vučićev režim daje podršku Dodiku na razbijanju BiH. Odnosi u regionu od devedestih nisu bili gori, zvanična politika Beograda ugrožava susjede, mislim na BiH i Crnu Goru.

Ekonomski projekat Otvoreni Balkan koji čine Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija samo je paravan iza kojeg se skrivaju stvarne namjere Vučićevog režima čiji mediji rehabilituju ratne zločince.

U aprilu su u Srbiji izbori, Vučić hoće pobjedu i stalo mu je do ekstremnog, desničarskog glasačkog tijela. Slaba, skoro nikakva reakcija na nacionalističko orgijanje u Priboju, što je izazvalo reprizu u samo nekoliko dana, ilustracija je Vučićeve politike- kaže Korać.

Ugledni profesor naglašava kako nije slučajno što se Vučić nije pojavio na obilježavanju neustavnog “dana RS- a” u nedjelju u Banjoj Luci.

Vučić igra dvostruku igru. Zapadu može reći, nisam bio u Banjoj Luci, a slavili su 30 godina, podržavam Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH…, i slične floskule.

Istovremeno, poslao je u Banju Luku premijerku, ministre… Nikada ne osporava Dodikove poteze, naprotiv. Kada su Amerikanci izrekli sankcije Dodiku, kazao je da će o tome razgovarati s predstavnicima administracije SAD- a. Ni riječi o uzrocima, pokušajima razbijanju BiH, korupciji…

Čitaj još:   PRIJEDOR: Prijateljstvo dvije djevojčice, ćerke imama i svještenika, o kome mogu da uče odrasli...

Ono što Vučić misli, Vulin i Dodik govore. “Srpski svet” ili svi Srbi u jednoj državi ustvari je originalni plan Slobodana Miloševića. Vulin se, istina, “korigovao”, pa je onda obrazložio da se radi “duhovnom svetu”, ali teško mu se može vjerovati- istakao je Korać.

Pesimista kada je u pitanju razvoj krize u BiH.

Beograd neće mijenjati svoju politiku prema BiH i Crnoj Gori. Ako međunarodna zajednica bude pasivna, a moj utisak je da će tako biti, sve ovo može eskalirati. Zašto tako mislim? Kriza u Ukrajini je prioritet SAD-a i Evropske unije.

Amerikanci imaju veliki ekonomsko-politički problem s Kinom, a Evropa nema jakog lidera. Predsjednika Francuske Emmanuela Macrona čekaju izbori u ovoj godini i sigurno će mu to biti prioritet. Nažalost, bit će mnogo prostora za negativno djelovanje Srbije prema BiH i Crnoj Gori- poručio je ŽARKO Korać.

Čitaj još:   VIC DANA: Fata i godišnjica braka... (foto)

izvor Faktor.ba

PUTNIK U AVIONU KRIŠOM SLIKAO ĐOKOVIĆA: EVO ŠTA JE ČITAO

Prije par dana je konačno došao kraj sage oko Novaka Read more

VUČIĆ PUN HVALE ZA ERDOGANA: Ovo nigdje na svijetu nisam vidio… (foto, video)

U trenucima kada su dvojica predsjednika Erdgoan i Vučić trebali Read more

VIC DANA: U Mostaru šiba bura, kompresija pala ispod nule, u kafić uletio zapuhani Mujo… (foto)

„Joj, brate bolan ne bio...“ MOSTAR: BiH, Zanimljivosti, srijeda, 19.01.2022…00: Read more

Milo ĐUKANOVIĆ i DPS ne kriju zadovoljstvo: “Podržat ćemo svaku inicijativu koja će dovesti do…” (foto, video)

Demokratska partija socijalista će pažljivo pratiti dalje poteze predlagača inicijative, Read more