IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ĐENERO: Srbija zaoštrava sukobe i koristi oklijevajuću politiku EU

Evropska unija otvorenije vodi politiku nalik ,,politici Appeasmenta“ činjenja ustupaka slaboj, ali agresivnoj strani, kako bi se izbjegao sukob– ocijenio je za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero…

… komentarišući odnos EU prema dešavanjima u entitetu Bosne i Hercegovine Republici Srpskoj gdje je 9. januara obilježen neustavni praznik.

Ustavni sud BiH dva puta je 9. januar, Dan Republike Srpske, proglasio neustavnim praznikom. Na njegovom obilježavanju ove godine čuli su se zapaljivi govori, prijetnja da će BiH nestati, a povampirenim duhovima devedesetih podršku su, prisustvom i aktivnim učešćem, pružili i zvaničnici Srbije, premijerka Ana Brnabić i predsjednik Skupštine Ivica Dačić.

Đenero je kazao da Srbija sve više zaoštrava sukobe i koristi „kunktatorsku politiku Evropske unije“, koja znači politiku stalnog oklijevanja da se donose odluke.

– Srbija hoda po rubu, sve više zaoštrava sukobe, sve otvorenije se koristi provokatorima kakav je Milorad Dodik, ili nekolicina besprizornih političara iz Crne Gore, sve otvorenije igra u korist totalitarnog režima Vladimira Putina, a EU sve otvorenije vodi politiku nalik takozvanoj politici Appeasmenta, činjenja ustupaka slaboj, ali agresivnoj strani, kako bi se izbjegao sukob – istakao je Đenero.

Pojasnio je da EU polako donosi odluke, ali i kazao da ima problema sa postizanjem konsenzusa na osnovu kojeg vodi zajedničku vanjsku politiku.

– U takvim uslovima istina je da se neka pitanja čak formalno ni ne stavljaju na dnevni red rasprava u Evropskom vijeću i Vijeću ministara, nego se o njima razgovara u neformalnim formatima i na marginama formalnih sastanaka – kazao je Đenero.

Tačno je, dodao je, ono što je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nedavno rekao da se u Vijeću ministara nije formalno razgovaralo o uvođenju sankcija Dodiku i Republici Srpskoj.

– Iako je tačno i to da je bivši njemački ministar Heiko Mas na zadnjem sastanku Vijeća za vanjske poslove, na kojem je učestvovao kao „tehnički“ ministar pokrenuo raspravu o tom pitanju i dobio čvrstu podršku nekoliko važnih država, prije svih Belgije, Holandije i Luksemburga, ali i vrlo glasno protivljenje mađarskog ministra i naknadno najavu premijera Orbana da bi Mađarska uložila veto na sankcije protiv Republike Srpske – istakao je Đenero.

On smatra da znatan broj država izbjegava zaoštravanje sukoba, jer mnoge brinu samo o svojim interesima.

– Dobro je da Amerika sa Bajdenom vodi drugačiju politiku, a važno je i to da se strategija ključne evropske države, Njemačke, nakon odlaska Angele Merkel, polako mijenja – zaključio je Đenero.

Čitaj još:   Uhapšen policajac: Sumnja se da je učestvovao u pucnjavi U DISKOTECI "WIN"...



izvor: vijesti.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more