IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTA SVE MUČI DODIKA: “FBiH oživljava ‘Zelene beretke’, dok…” (foto)

MILE Dodik zaodnjih godina često brka pojmove i slabije se sjeća…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 12.01.2022… 00: 52… ŠTA SVE MUČI DODIKA: “FBiH oživljava ‘Zelene beretke’, dok…” (foto)

Milorad Dodik izjavio je “Srni” da je Republika Srpska dostojanstveno obilježila svoj dan, a u tom “obilježavanju učešće su uzele legalne i legitimne formacije i organizacije RS- a”.

Na pitanje “Srne” da prokomentariše odluku “Zelenih beretki” o prijemu novih članova, Dodik je rekao: “Za razliku od FBiH u kojoj radikalni elementi pozivaju na revitalizaciju paravojnih jedinica iz prošlog rata, poput ‘Zelenih beretki’, RS je svoj dan i svoje djelovanje proslavila u slavu mira i postojanja RS- a,što nije suprotno ni Ustavu ni Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Pokušaji da se ubije historijska činjenica da je Republika Srpska nastala u miru, prije građanskog rata u BiH, osuđeni su na neuspjeh, jer takvo falsifikovanje istorije ne može proći…

Čitaj još:   "PLAN B ZA CETINJE": Ako zatreba Joanikije i Porfirije helikopterom u Vladičanske bašte ispred Cetinjskog manastira... (foto)

Pokazali su to i građani Republike Srpske koji su na dostojanstven način, pjesmom, ne vrijeđajući bilo koga, proslavili dan RS- a”, istakao je Dodik.

Niti je u Bosni i Hercegovini bio građanski rat nego agresija, niti su “Zelene beretke” paravojna formacija več potpuno legalno udruženje, za razliku od paravojnih formacija iz Srbije koje su činile zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom tokom rata, i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, a i sada “gostuju” u RS- u o čemu će nešto, možda, ispričati nekom drugom prilikom. 

izvor (S. B.)