IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STATE DEPARTMENT: SAD traži istragu o 9. januaru i veličanju ratnih zločinaca u RS- u… (foto, video)

Sjedinjene Države pozvale vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u Republici Srpskoj prošlog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo…

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 12.01.2022… 09: 52… STATE DEPARTMENT: SAD traži istragu o 9. januaru i veličanju ratnih zločinaca u RS- u… (foto, video)

Pozivamo nadležne vlasti da bez odlaganja istraže ove incidente i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost – rekao je glasnogovornik State Departmenta u saopćenju.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik, koji je pojačao secesionističku retoriku, predvodio je 9. januara proslavom dana kada su bosanski Srbi proglasili nezavisnost 1992. godine, što je izazvalo rat u kojem je ubijeno 100.000 ljudi.

Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu Republika Srpska tokom vikenda – rekao je portparol, prenosi Reuters.

Svečanosti se, navodi dalje ova agencija, poklapaju sa srpskim pravoslavnim hrišćanskim praznikom. Upravo je ova vjerska komponenta, podsjetili su, dovela do toga da Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasi praznik neustavnim jer je diskriminirao katoličke hrvatske i muslimanske bošnjačke zajednice.

Čitaj još:   Sa Bogetića je krenulo i neće stati: BLOKADA KAO OPOMENA...

Proslave su uključivale marš naoružane policije kroz Banja Luku. Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se učesnici kako pjevaju pjesme slaveći rat, uključujući jedan na kojem se navode gradovi u kojima su nesrbi masakrirani i protjerani.

Komemoraciji su prisustvovale kineske i ruske diplomate i zvaničnici iz susjedne Srbije.

Dok su ruski i kineski predstavnici “smatrali prikladnim da učestvuju u destabilizujućim ceremonijama”, Sjedinjene Države su u utorak donirale centralnoj vladi 96.000 doza vakcine protiv COVID-19, rekao je portparol.

Evropska unija je u ponedjeljak saopćila da rukovodstvo bosanskih Srba riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi podsticati tenzije.

Washington je prošle sedmice sankcionirao Dodika zbog “destabilizirajućih i koruptivnih aktivnosti i pokušaja razbijanja” dogovora iz 1995. godine, kojim je okončan rat, uz posredovanje SAD- a.

IZVOR AGENCIJE

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more