IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AIDA Ćorović iz BEOGRADA: Aleksandar Vučić je glavni vinovnik govora mržnje… (foto, video)

Povodom posjete predsjednika Srbije Priboju gdje je uporedno razgovarao s predstavnicima lokalne samouprave, vjerskih zajednica, kao i mještanima.

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, Vijesti, četvrtak, 13.01.2022…08: 52… AIDA Ćorović iz BEOGRADA: Aleksandar Vučić je glavni vinovnik govora mržnje… (foto, video)

Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, ističe za Danas da je današnja posjeta predsjednika Srbije Priboju “hipokrizija”, jer, kako ukazuje, da mu je zaista stalo da se govor mržnje i incidenti ne dešavaju, ne bi punio policiju desničarima.

Njegova poseta Priboju je i deo predizborne kampanje. Priča kako će dati pare mladima, penzionerima… Stalno govori laži. U stvari je on glavni vinovnik govora mržnje. U jednoj ruci drži vatru, a u drugoj led. On kreira krize non- stop, pa se potom postavlja kao spasilac – ukazuje Ćorović za naš list.

Podsjetimo, predsjednik Srbije razgovarao je sa predstavnicima lokalne samouprave, vjerskih zajednica, kao i mještanima Priboja.

Jedno od pitanja ticalo se slobode nošenja hidžaba.

Žene koje su ih nosile rekle su da su imale neprijatnosti, na šta im je Vučić odgovorio da će “raditi na tome” da se poštuju vjerska prava i slobode.

Čitaj još:   EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ OPISAO PAKAO KROZ KOJI JE PROŠAO: "Korona je demon, mislio sam da neću preživjeti, pomoglo mi je..."

Iznet je i zahtjev za izmenom Zakona o civilnim žrtvama rata, tako da bi i porodice Bošnjaka koji su prije 30 godina oteti u Sjeverinu bile prepoznate kao civilne žrtve, što podrazumjeva i isplatu odštete.

Što se tiče slučaja policajaca iz Priboja koji su pjevali pjesmu koja poziva da se Sjenici desi isto što i Srebrenici, Vučić je rekao da će oni biti “ne samo kažnjeni” već i premješteni iz tog grada.

– Svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imaće posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje– rekao je Vučić.

Dodao je da Bošnjaci “vijekovima” žive sa Srbima u Priboju i okolini.

Da je posjeta Vučića Priboju dio njegove predizborne kampanje, odnosno neprestane propagande smatra i Sead Biberović iz organizacije Urban in iz Novog Pazara.

On je za N1 rekao Srbija treba sistemski da krene u rešavanje problema govora mržnje, a mržnja se “direktno i indirektno” šalje iz vrha vlasti u Beogradu.

Nismo ni ranije bili imuni na to, ali ova vlast je, čini mi se, dostigla vrhunac takvog dijelovanja– rekao je SEAD Biberović.

Čitaj još:   NOVI POTRESI U TURSKOJ: Manisu, pogodio jak zemljotres, 4,8 stepeni po Richteru... (foto)

Izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more