IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VAŽNA PRAVILA ZA OBOLJELE OD KOVIDA I BLISKE KONTAKTE: Ko mora u karantin, ko može da prekine izolaciju? (foto, video)

Kakva su trenutna pravila, za koga je obavezna samoizaolacija, kako se ona može prekinuti ko je izuzet od mijere, i propisano je u nekoliko dokumenta, koja su mijenjana od početka godine…

LONDON: Regija, Crna Hronika, Vijesti, četvrtak, 13.01.2022…19: 52…  VAŽNA PRAVILA ZA OBOLJELE OD KOVIDA I BLISKE KONTAKTE: Ko mora u karantin, ko može da prekine izolaciju? (foto, video)

Petocifreni brojevi svakodnevno novozaraženih, uz redove ispred kovid ambulanti, stvaraju utisak da je cela Srbija ili oboljela od kovida ili da je bar bila u kontaktu sa nekim za koga se ubrzo ispostavilo da je pozitivan. Kakva su trenutna pravila, za koga je obavezna samoizaolacija, kako se ona može prekinuti a ko je izuzet od ove mijere, propisano je u nekoliko dokumenta, koja su menjana od početka godine.

I dok je većina građana zapamtila vijest da je karantin za bliske kontakte zaraženih smanjen sa 14 na deset dana, sudeći po pitanjima čitalaca Danasa ispod radara je prošlo objašnjenje ko je sve izuzet od obavezne izolacije.

Naime, po novim pravilima osoba koja je preležala kovid 19 u poslednjih šest mjeseci, zatim ona koja je primili dvije odnosno tri doze vakcine (tako da od poslednje doze nije prošlo više od 210 dana), kao i građani koji imaju pozitivan rezultata  na anitetijla ne stariji od 90 dana ne moraju u obavezan karantin nakon bliskog kontakta sa obolelim.

Ostali moraju i to tako u karantinu umijesto ranije određenih 14 provode deset dana. Pri tome karantin se može prekinuti 7. dana ako osoba dostavi rezultate negativnog testa, urađenog o sosptvenom troški i to najranije šestog dana od početka karantina.

Čitaj još:   KAKO ŽIVE NJEMAČKI PENZIONERI: Rudolfa, zatekli u stanu i nevjericu, e sad vi idite od kuće... (foto)

Cijena PCR testa koji se jedino može uraditi u državnim ustanovama je 9,000 dinara.

Iako ne moraju u karantin, preporuka ljekara jeste da bliski kontakti oboljelog, pogotovu ako se radi o članovima porodice ili kolegama sa posla koji dijele isti prostor, pažljivo prate svoje simptome.

Omirkon soj je zarazniji od svih prethodnih i širi se i među vakcinisanima. Vakcinacija međutim, pogotovu sa tri doze, gotovo osigurava da će bolest, ako do nje dođe, proći sa blažim simptomima.

Pravila koja se odnose na karantin bliskih kontakata dio su Stručnо-mеtоdоlоšкоg uputstvа zа sprеčаvаnjе unоšеnjа i коntrоlu širеnjа COVID-19, koji je promjenjen početkom ove godine.

Ove promjene uslijedile su nakon što je sličan potez donijet u drugim državama.

Tako je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti promenio pravila o izolaciji i za oboljele i za njihove kontakte krajem prošle godine, zbog ogromnog broja zaraženih omikron sojem, među kojima dobar dio ima blage ili nikakve simptome.

Kontakti oboljelih, koji su ili primili dvije doze vakcine u poslednjih šest mjeseci ili koji su dobili buster dozu, ne moraju u obavezan karantin. Oni koji nisu vakcinisani ili koji su primili poslednju dozu vakcine prije šest mjeseci moraju u izolaciju od pet dana a ako to ne mogu, onda treba da nose masku deset dana.

Čitaj još:   Petra nakon prepirke OPALILA MUŽA SVIJEĆNJAKOM po glavi: Posvađali se ko će izvesti psa u šetnju... (foto)

Na kraju građani koji imaju pozitivan PCR test ali ne i simptome kovida 19 treba da ostanu u izolaciji pet dana. Isto toliko u izolaciji ostaju i osobe sa blagim simptomima odnosno oni kojima se u ovom periodu simptomi povuku.

Pak osobe sa pozitivnim PCR testom, ali bez simptoma kovida 19, ostaju u izolaciji od 14 dana, što je predviđeno Uredbom o sprečavanju širenja kovida 19.

izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more