IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRUKA I ZA UN: Jovan Markuš između SPC- a, SVETOSAVLJA, “srpskog sveta” i DRAGINJE, Crne Gore, civilizovanog i modernog svijeta…

“Pa kao javna ličnost na svom Facebook profilu ostrvi se Jole, dobri hrišćanin i dobri srpski publicista, na hrabru jednu Crnogorku (valjda nije po volji Crkvi) Draginju, ‘lijepim i biranim riječima’: ‘Aoj .curo Draginjo, ja bih tebe naginjao…'”

“Ako ukucate na Wikipedia UNESCO vidjet ćete da je to organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, osnovana 1945, dakle u godinama odmah nakon II Svjetskog rata, kada je bilo potrebno odmah i odlučno suzbiti i najmanji ostatak fašizma, nacizma i raznih -izama negativne konotacije. Sve zemlje uduružene u jednom: u izgradnji mira, iskorijenjivanju siromaštva, interkulturalnom dijalogu kroz obrazovanje, nauku, kulturu, komunikaciju i informisanje”, navodi se u saopćenju crnogorske Nove ljevice

Kako su kazali, čast je pripadati jednoj takvoj organizaciji. “Ako pak ukucate ime izvjesnog Jovana Markuša, reći će vam da je on srpski političar, publicista, novinar i istoričar iz Crne Gore, a da je u njegovom fokusu djelovanja crkva, uglavnom Srpska pravoslavna crkva. I kad je o njemu riječ, bolje je da izguglate Wikipediju nego da guglate narod i narodske priče, Boga mi ćete i kakvijeh kokošaka čuti da se spominju”, navodi se u saopćenju.

No taj i takav ekspert, zaduživši državu i Vladu, ocjenjuju, dobija mjesto člana Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, valjda da širi riječi mira i pomirenja.

“Pa kao javna ličnost na svom Facebook profilu ostrvi se Jole, dobri hrišćanin i dobri srpski publicista, na hrabru jednu Crnogorku (valjda nije po volji Crkvi) Draginju, ‘lijepim i biranim riječima’: ‘Aoj .curo Draginjo, ja bih tebe naginjao…'(da se zadržimo ovdje, radi pristojnosti). Moguće da je on većma navikao na naginjanje neđe drugo, a možda mu samo dobro ide ovo stihoklepanje brdsko-erotskih pjesama”, kazali su iz Nove ljevice.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović Stanković PORUČILA Krivokapiću: "Pod hitno se okanite nasrtaja na sve što ima prefiks CRNOGORSKO" (video)

Normalnom narodu, ocjenjuju, ovo će zvučati mizogino, seksistički, uvredljivo po jednu majku, sestru, ženu… normalan čovjek civilizacijskih vrijednosti će ovo doživjeti kao uvredu na sebe, pa će se postavit kao “branič”.

“To će akademska zajednica, Vlada Crne Gore prepoznati kao nezdravo tkivo, osudit će javno, izviniti se u njegovo ime radi svih onih ženskih čeljadi koje će se poistivjetiti sa Draginjom, njenom uvredom, poniženjem, napadom na nju, jer je napad na nju napad na sve žene. Ili pak sve žene nijesu iste? Ima onih nedodirljivih, nepomenih, u rangu svetica”, dodaje se u saopćenju.

Sve ovo bi, ističu, bilo u normalnoj državi koja teži evropskim vrijednostima, otvorenosti, demokratiji, multietičnosti i međusobnom uvažavanju. “U normalnoj državi, samo u sadašnjoj svetosavskoj, apostolskoj Crnoj Gori ne. Zvuči čudno? Zvuči kontradiktorno? Ne. Nimalo. Ali, na sreću, u takvoj Crnoj Gori ima svijetlih glasova, ima bistrijeh umova, ima Lovćenskih vila. Ima Draginja, još puno”, kazali su iz Nove ljevice.

Kako su naveli, UNESCO nek reaguje odmah, iz centrale, i razmisli da li mu ovakva kokodakanja kvare misao i pregalački rad.

“I na kraju, kako se sve to sramno aminuje od strane 42. Vlade Crne Gore, u krovnu Akademsku instituciju (sa kojom bi UNESCO trebao da sarađuje), u njen UO postavlja se niko drugi do sveštenik SPC-a, pri čemu se ostale vjerske zajednice ostavljaju niz džadu, kako bi u nekoj bliskoj budućnost možda aminovao i neku važnu državnu nagradu prepodobnom Jovanu Markušu”, zaključuje se u saopćenju.

Čitaj još:   ''KRIVOKAPIĆ čeka da se AMFILOHIJE oporavi, URA postala SATELIT SPC...''

izvpr: CdM.me 

OŠTRA PORUKA DRAGINJE Vuksanović- Stanković: VLADA ZAVRŠILA MANDATl, DRITAN POLITIČKU KARIJERU…

“Krijući i izdajnički Dritan potpisao Temeljni ugovor”, kazala je poslanica Read more

DRAGINJA Vuksanović- Stanković poručila DRITANU Abazoviću: JOŠ OVO MALO, PA POSLIJE PUT BOJANE NA PECANJE… (foto)

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković reagovala je povodom izjave premijera Dritana Abazovića da Read more