IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POZADINE BEOGRADSKIH MOLBI: Amerkanci pritisli Vučića, prijetnje Dodiku zatvorom… (foto, video)

Sjedinjene Američke Države preko Beograda vrše žestok pritisak na Dodika, rezultat je sastanak u vili Mir na Dedinju sa Aleksandrom Vučićem…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Vijesti, petak, 14.01.2022… 20: 32… POZADINE BEOGRADSKIH MOLBI: Amerkanci pritisli Vučića, prijetnje Dodiku zatvorom… (foto)

Kroz prizmu američkih pritisaka treba posmatrati i Vučićevu molbu Dodiku da se on i svi politički predstavnici iz Republike Srpske vrate u institucije BiH. Također, Vučiću je na prvom mjestu Srbija i predsjednički izbori u aprilu jer mu je cilj još jedan mandat i ne želi da zbog Dodika i RS-a i on i njegova država budu pod sankcijama.

Kakve posljedice mogu donijeti ekonomske sankcije, Vučić se odlično sjeća iz vremena Slobodana Miloševića, kada su one i dovele Srbiju u siromaštvo, a Slobu uklonile sa političke scene.

Vučić je stoga zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske. Istakao je i da je svaka odluka na rukovodstvu Republike Srpske, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u RS-u moli da razmotre njegov prijedlog.

– Jasno je da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS. Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici Republike Srpske ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda- pojasnio je Vučić.

Čitaj još:   STRAŠNO: Vozio bicikl sa 4,13 promila alkohola u krvi... (foto)

Dodiku se valja sada vaditi zbog vraćanje u državne institucije, a uvjet za to je bio, kako već mjesecima ponavlja, poništavanje Inzkovog zakona. Opravdati se sada mora za prelazak iz kategoričnog “ne” u “da”, kako pred opozicijom tako i pred glasačima. Jer ne čekaju samo Vučića izbori, već i njega.

Stoga je predsjednik Srbije, da bi mu olakšao vraćanje što znači deblokadu institucija BiH, ponudio da on lično svim političkim predstavnicima iz Banje Luke obrazloži svoju molbu. Uz to, da bi pokazao kako je “iskreno” uz sve njih i bh. entitet Republiku Srpsku, dogovorio je sa Dodikom i organiziranje velikog sabora Srbije i RS-a, a Srbija će dati i novca ovom bh. entitetu.

Jedan veliki sabor Srbije i RS-a već je bio zakazan za 28. decembar 2020, ali nije održan jer su u međuvremenu ustanovili zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva koji je i obilježen 15. septembra prošle godine.

I nije samo Vučić u problemu zbog američkih pritisaka, već i Dodik, te i tu se može naći razlog zbog čega je nakon beogradskog sastanka molbu predsjednika Srbije nazvao racionalnom.

Uz već izrečene američke sankcije predsjedniku SNSD-a prijeti se i brojnim sudskim procesima u Tužilaštvu BiH, a na temelju već pripremljene dokumentacije i krivičnih prijava, zbog nekoliko koruptivnih slučajeva, gdje je najpoznatiji Pavlovića banka, krediti. Uz to, svakako idu i prijetnje da bi mogao na višegodišnju robiju.

Čitaj još:   TEŠKA NESREĆA: Džip sletio u "ambis kanjona Đetinje", vozač se nalazi u teškom stanju, sve raspoložive HITNE SLUŽBE NA TERENU!

izvor Faktor.ba

DRAGAN Bursać: SATANSKI VLADIKA NIKANOR!

“Ovaj pop, zelenaš i sjecikesa, koji je sam sebi odredio Read more

NENAD Čanak: JOANAKIJE I SPC DOKAZALI DA SU STRANO TIJELO U CRNOJ GORI…

Komemorativna sjednica povodom nezapamćene tragedije koja je pogodila Prijestonicu, održana Read more