IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HISTORISKI SPORAZUM TEHERANA I PEKINGA: Milijarde eura investicija IRANA i KINE u zamjenu za naftu… (foto, video)

Sporazum Irana i Kine stupa na snagu, Ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amirabdollahian sastao se danas s kineskim zvaničnicima, a tema razgovora su bili unapređenje saradnje Irana i Kine.

TEHERAN: Svijet, Ekonomija, Vijesti, subota, 15.01.2022…00: 32…  HISTORISKI SPORAZUM TEHERANA I PEKINGA: Milijarde eura investicija IRANA i KINE u zamjenu za naftu… (foto, video)

Iranski šef diplomatije se tokom današnje posjete sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, a iranski i kineski zvaničnici su razgovarali o konačnom početku primjene 25- godišnjeg sporazuma o saradnji dvije države koji je potpisan u martu 2021. godine.

Amirabdollahian je nakon sastanka izjavio kako je tokom sastanka s kineskim zvaničnicima prenio poruke iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, a koji je poručio kako historijski sporazum dvije države može početi s primjenom od danas.

Kinesko- iranski sporazum koji su potpisali ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi i bivši ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif sadrži tri dimenzije.

Čitaj još:   VELIKI SKANDAL U PARLAMENTU CRNE GORE: "Krivokapiću, sram te bilo!" (foto i video)

Prvi dio plana definiran je kao “partnerstvo umjesto konkurencije, dok se ostali dijelovi sporazuma tiču strateških dugoročnih veza i multilateralizma.

Također, prema strateškom planu, Kina će u narednih 25 godina u iransku ekonomiju uložiti više od 400 milijardi dolara u zamjenu za stalnu opskrbu iranskom naftom.

Novi 25- godišnji sporazum Irana i Kine dio je inicijative koju je još 2016. godine zagovarao kineski predsjednik XI Jinping koji je najavio da će se trgovina između ove dvije države povećati za 10 puta i dostići 600 milijardi dolara u narednoj deceniji…

izvor adencija aa

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more