IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRESELIO NA AHIRET HEROJ BOSNE HAKIJA HADŽALIĆ: Čovjek koji je snimio Vijećnicu dok gori u ratnom Sarajevu (video)

Preminuo je još jedan heroj Sarajeva, snimatelj Hakija Hadžali

Hakija Hadžalić, jedan od najboljih snimatelja BHRT-a, ranije RTVBiH-a i Televizije Sarajevo preminuo je u nedjelju u 61. godini.

Vijest o njegovoj smrti potvrđena je i na internet stranici TVSA, televizije za koju je radio, a od Hadžalića su se oprostile i brojne kolege.

Dobitnik je zahvalnice Grada Sarajeva koja mu je uručena 2018. godine povodom 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja Vijećnice. Upravo su njegovi snimci granatiranja Vijećnice obišli svijet. Nije odustao od snimanja zapaljene Vijećnice ni kada su ga vatrogasci upozoravali da mu je život ugrožen.

“Otišao je heroj Bosne i Hercegovine. Naš kolega Hakija Hadžalić. Genijalac iza kamere čije slike su nebrojeno puta obišle svijet. Snimao je Vijećnicu u kojoj gori dva miliona knjiga i 300 rukopisa. Te slike ne bi postojale da ih nije snimio moj poštovani kolega Hakija. Plakao je tad. Zatim porodilište u Sarajevu, masakre, borce u rovovima, bio je u Dejtonu i Vašingtonu, snimio ubijanje Mostara. Mnoge dokumentarne filmove i istraživačke priče, snimila je njegova kamera. Bio nam je drug koji nikada nije izdao. Beskompromisan i nepotkupljiv. Nažalost, njegov život je uzela nepravda. Da, baš nepravda. Radio je srcem i državi ostavio historiju. S ljubavlju“, napisala je na Facebooku novinarka Arijana Saračević Helać.

Čitaj još:   MILO Đukanović vratio Zakon o predsjedniku države Skupštini na ponovno odlučivanje... (foto, video)

Hadžalić je zabilježio važne historijske činjenice poput potpisivanja Dejtonskog i Vašingtonskog mirovnog sporazuma. Bio je i autor mnogih dokumentarnih filmova.

izvor: oslobodjenje.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Veče u kojoj je cijela Turska priželjkivala i “dobila” zlatnu i srebrenu medalju na EP u Berlinu…

Gulijev oborio rekord evropskih prvenstava na 200 metara... Bilo je Read more

Čitaj još:   DRAGINJA VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ GOVORILA ZA FACE TV: "Rezolucija je uperena protiv ratnih zločinaca, a ne protiv Srba!" (foto i video)