IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO I EMOTIVNE PORUKE NA OPROŠTAJU: Prijatelji na komemoraciji oprostili se od Vlaste Mijovića… (foto, video)

U Sarajevu održana komemoracija Vlastimiru Mijoviću, novinarskom peru koje je izrazito prepoznatljivo u Bosni i Hercegovini, ali i regionu…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 17.01.2022… 14: 42… SARAJEVO I EMOTIVNE PORUKE NA OPROŠTAJU: Prijatelji na komemoraciji oprostili se od Vlaste Mijovića… (foto, video)

Komemoracija je održana u 11: 00 sati u Vijećnici, a nakon čega će na groblju Bare biti i sahranjen.

O njegovom liku i djelu govorile su mnoge istaknute ličnosti i njegovi prijatelji poput potpredsjednika SABNOR-a Nijaza Skenderagića, gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i drugih.

Nijaz Skenderagić se od Vlaste oprostio emotivnim riječima o njegovom karakteru i djelovanju.

“Vlasta je bio zgodan, markantan, pravi muškarac, ali istovremeno poseban, osjećajan, jedinstven, obrazovan, karakteran, jednostavan, normalan, moralan, dobar čovjek koji je sve ljude plijenio svojoj prirodnom pojavom, govorom i nastupom… Uvijek je ostajao stamen, postojan, nepotkupljiv i svoj čovjek, istinski antifašista, demokrata, humanista i ljudina. Znao je on biti i ters, ponekad i grub, to mi njegovi drugovi najbolje znamo, ali uvijek je do kraja bio iskren i dobronamjeran i spreman da prizna tu svoju grubost”, kazao je Skenderagić naglasivši da se svi, pogotovo porodica, možemo ponositi onime šta je radio i kakav je čovjek bio.

Čitaj još:   ERDOGAN: Griješe ako misle da će nas prijetnjom sankcija natjerati da odustanemo od akcije u Siriji...

Skenderagić je izrazio i nadu da će u budućnosti neka novinarska nagrada nositi upravo Vlastino ime.

Gradonačelnica Sarajeva je navela da je slobodna nazvati ga Vlasta, onako kako su ga prijatelji zvali, jer ga doživljava kao svog: “Sarajevo je grad dobrih i velikih ljudi, a Vlasta je bio jedan od najljepših”, kazala je ona dodavši nekoliko rečenica o njemu.

“Danas se opraštamo od doajena novinarstva, ali prije svega od dobrog i velikog čovjeka. Živio je novinarstvo, odan svojoj profesiji do posljednjeg trenutka. S nemjerljivom strašću skoro četiri decenije, principijelno i hrabro nosio se sa novinarskim izazovima koje je pretočio u više hiljada tekstova, kolumni i priloga”, rekla je ona.

O njemu su govorili još i Zlatko Dizdarević, kao i jedna od kćerki, koja se obratila u ime porodice.

Vlastimir Mijović je preminuo 13. januara, u 65. godini, nakon nekoliko mjeseci borbe s teškom bolesti. Njemu je u oktobru prošle godine dijagnosticiran rak pluća, a o svemu je obavijestio javnost pokazavši nadu u ozdravljenje.

Čitaj još:   NEMANJA Emir Kusturica o knjizi Kije Kockar...

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more