IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAN ZA UŽIVANJE U PEŠTI: “Lavovi” napadaju Hrvatsku, komšije pozvale šest novih igrača u duel sa Crnom Gorom… (foto, video)

Naknadni pozivi upućeni su Kristijanu Pilipoviću, Dominiku Kuzmanoviću, Ivanu Sliškoviću, Mateu Marašu, Vladu Matanoviću i Veronu Načinoviću…

BUDIMPEŠTA: Svijet, Sport, vijesti četvrtak, 20.01.2022… 12: 32… DAN ZA UŽIVANJE U PEŠTI: “Lavovi” napadaju Hrvatsku, komšije pozvale šest novih igrača u duel sa Crnom Gorom… (foto, video)

DANAS Hrvatska i Crna Gora otvaraju drugi krug Evropskog prvenstva u rukometu…

Skinuli su ogroman teret, napravili istorijski uspjeh, vrijeme je da uživaju u plodovima paklenog rada.

Crnogorski rukometaši junačkim nastupima protiv Sjeverne Makedonije i Slovenije prvi put od debija 2008. godine izborili su plasman u glavnu rundu Evropskog prvenstva, u kojoj će redom igrati s Hrvatskom, Holandijom, Francuskom i Islandom.

Rasterećenost “lavova” ne znači i nedostatak takmičarskih ambicija, jer su Zoran Roganović i njegovi izabranici došli u Budimpeštu s namjerom da se ne zadrže na nuli.

“Poslije toliko godina, stigla je nagrada. Momci su pokazali da najuspješnija generacija rukometaša Crne Gore i ovog puta im čestitam na tome. Pokazali su da su pravi, pogotovo u ovim uslovima, kako su reagovali na svaku smetnju, na svaki problem. Njihova mentalna jačina je odlučila. Nijesu gubili fokus, već su se koncentrisali na sve zadatke i došli smo u Budimpeštu da se borimo sa najboljim ekipama Evrope. Sigurno da ćemo do kraja pokazati da možemo biti konkurentni svima”, rekao je selektor Roganović.

Crnogorski rukometaši izborili su se sa svim problemima u proteklih petnaestak dana. Protiv Danske i Sjeverne Makedonije na klupi nije bilo Roganovića, cijelu preliminarnu rundu propustili su Stevan Vujović, Miloš Božović i Stefan Čavor, a zbog povrede ramena u duelu sa Slovenijom nije igrao ni Mirko Radović, koji je završio prvenstvo.

Pred današnji start glavne runde i duel sa Hrvatskom (15.30 h) situacija bi trebalo da bude mnogo bolja, jer je pomenuti trio bekova izašao iz izolacije.

“I dalje smo na zemlji, ne damo jedni drugima da odletimo ili da se zadovoljimo sa ovim što smo uradili. Sad unosimo svježinu sa tri igrača koja su bila u izolaciji, bez nekih većih simptoma. Sačekaćemo medicinske preglede, da to bude u redu. To nam daje novu energiju i svježinu, koja će nam značiti u nastavku takmičenja”, rekao je Roganović.

Možemo sve

Dok se “lavovi” nadaju da su izašli iz korona haosa, njihov današnji rival muku muči da sastavi tim.

Hrvatski selektor Hrvoje Horvat morao je da pozove sedmoricu novih igrača, od kojih će neki nastupiti danas (poput legendarnog golmana Mirka Alilovića), a neki su u pripravnosti.

Nepovoljna vijest za “kauboje” je što će do kraja EHF Eura igrati bez prve zvijezde Domagoja Duvnjaka, koji je preležao koronu, ali ima hronični problem s “leđima”, na pregledima je u Kilu i klub ne želi da rizikuje da se stanje pogorša.

“Hrvatska se suočava s onim što smo mi donekle prošli. Vidimo po njima da razmišljaju ko će igrati utakmicu, a to je gubljenje fokusa sa igre, što im otežava. Hrvatska je godinama u samom vrhu. I njima, kao i nama, znači mnogo kad obuku dres reprezentacije. Biće patriotskog naboja, motivacije, toga neće nedostajati. Siguran sam da će svi ljubitelji rukometa uživati u toj utakmici”, poručio je Roganović.

Čitaj još:   Raško Konjević ministar odbrane i potpredsjednik Vlade, Ranko Krivokapić ministar vanjskih poslova... (foto)

Hrvatska je velesila svjetskog rukometa. Osvojila je dva olimpijska zlata, titulu šampiona svijeta i tri naslova vicešampiona Evrope.

Na ovom prvenstvu, međutim, nije među favoritima. Selektor Hrvoje Horvat odlučio je da podmladi selekciju u kojoj je – u odsustvu Duvnjaka – prva zvijezda Luka Cindrić, koji se vratio u tim poslije koronavirusa.

Prva napadačka opcija je desni bek Ivan Martinović, na crti je Marin Šipić, u protekla tri meča eksplodirao je mladi Tin Lučin…

“Kauboji” su tri puta pobjeđivali Crnu Goru na evropskim prvenstvima (2008, 2014. i 2020), ali ne bi bila senzacija da “lavovi” danas u “MVM domu” upišu prvi trijumf nad komšijama na velikoj sceni i odmaknu im za dva boda u novoformiranoj grupi 1.

“Imamo taktičkih zamisli koje će dati rezultat. Momci su iznijeli sve što smo zamislili. Sa ovom ekipom možemo sve da igramo. Polivalentni smo, možemo da odgovorimo svakom zadatku i pravo je uživanje raditi sa timom, koji ima takav kvalitet i potencijal. Siguran sam da će i ovog puta sve biti ispoštovano i da ćemo napraviti dobar rezultat”, zaključio je selektor Roganović.

Ko zna što nas čeka…

Lijevi/srednji bek Stevan Vujović bi, zajedno sa Milošem Božovićem, trebalo da rastereti Radojicu Čepića i Boža Anđelića, koji su imali ogromnu “potrošnju” u Debrecinu.

“Konačno smo izašli iz izolacije. Osjećam se dobro, najmanje spreman fizički, ali psihički maksimalno, imam volju da pomognem”, istakao je Vujović.

“Momci su odradili veliki posao, preskočili su nekoliko stepenica jer nijesmo bili favoriti ni protiv Sjeverne Makedonije, ni protiv Slovenije. I u glavnoj rundi sigurno se kotiramo slabije od ostalih, ali mislim da imamo veliku šansu, počev od meča sa Hrvatskom. Raspoloženje u timu je takvo da možemo da igramo s najjačima, čak i protiv Francuske”, samouvjeren je Vujović.

I on vjeruje da povratak tri igrača može da bude “X faktor” Crne Gore.

“Devedeset odsto našeg tima preležalo je koronu u decembru ili ovog mjeseca, a ostali timovi sada strahuju. Hrvati su nekoliko igrača vratili kući, velike su promjene, a mi smo ostali u istom sastavu, s razlikom što bi trebalo da nastupimo nas trojica. Mislim da ne treba razmišljati da smo postigli nešto veliko i da je tu kraj. Vjerujem da će biti svijetlih trenutaka i u glavnoj rundi, ko zna što nas još čeka, imamo još toga da pokažemo”, izjavio je Stevan Vujović.

Čitaj još:   BIHAĆ Nakon pritvora, ide novi video Sanela Hadžića: "Ponio sam 700 grama kokaina..."

Horvat: Crna Gora je ekipa s velikim srcem

Selektor Hrvatske Hrvoje Horvat vjeruje da će njegova ekipa smoći snage da se izdigne iznad kadrovskih problema i pobijedi Crnu Goru, o kojoj ima visoko mišljenje.

“Crna Gora je odigrala dobar turnir. Isto imaju određenih problema, međutim, uspjeli su da se skupe. To je ekipa s velikim srcem, ekipa koja igra jako agresivno, čvrsto i strpljivo u napadu. Trebaće puno koncentracije i strpljenja da se jedna takva ekipa pobijedi i da se upišu bodovi”, kazao je Horvat.

Golman Mirko Alilović poslije četiri godine vratio se u reprezentaciju.

“Tu sam, vratio sam se na poziv selektora. Situacija je takva kakva jeste, prvenstvo je ludilo. Virus nas proganja od prvog dana priprema. Promijenili smo, vjerujem, dvocifreni broj igrača, ali nadam se da ćemo na tome stati. Tu sam nakon četiri godine. U ovako kratkom roku je teško napraviti neku hemiju. Rekao sam selektoru, tu sam, doći ću, pomoći ću koliko mogu. To je moja odgovornost. Moja obaveza je da još jednom obučem ovaj “sveti” dres”, rekao je Alilović.

Iskusni golman optimista je pred duel s našom selekcijom.

“Njihovi igrači igraju u sjajnim klubovima u Evropi. To je skup sjajnih individualaca, puni su samopouzdanja, pobijedili su Sloveniju poslije preokreta. Oni vide svoju šansu, a mi moramo biti oprezni, analizirati ih, ali naravno – mi smo Hrvatska, ne treba nikoga da potcijenimo, ali i oni nas treba na neki način da se boje”, naveo je Alilović.

izvor CdM.me

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more